loader
Foto

Un doctor pentru dvs: Gândurile, subconștientul și sănătatea

Edițiile de vară continuă la TVR Internațional, cu mai multe redifuzări ale întâlnirilor de la "Un doctor pentru dumneavoastră", în perioada 29 iulie - 1 august, de la ora 18.30.

 

Măriuca Mihăilescu
Ana Maria Ghiur

LUNI, 29 IULIE

PUTEREA SUBCONȘTIENTULUI

Invitate: ADINA MORARU, psiholog clinician, psihoterapeut, și lector dr. AURELIA MORARU, doctor în psihologie, psiholog clinician, principal supervizor, membru în Colegiul Psihologilor din România și Asociația Română de Hipnoză Clinică Eriksoniană

Mama și copilul au o legătură specială și indestructibilă. Dragostea și atenția oferite în copilărie sunt vitale în ghidarea viitorului adult pe drumul vieții. Complexitatea relației se dezvoltă din clipa concepției și capătă noi forme în momentul nașterii. Legătura invizibilă permanentă influențează comportamentul și viața amândurora. Din perioada intrauterină, fătul își sincronizează procesele fiziologice cu ale mamei: simte ce simte aceasta, își dezvoltă gândirea și comportamentul în funcție de ea. Este esențial ca femeia să aleagă cu discernământ dacă vrea să devină mamă, pentru că este afectat viitorul ei, dar mai ales al copilului. Multe traume și afecțiuni ale adulților își au originile în copilărie. Explorarea viselor și psihoterapia prin hipnoza clinică ericksoniană sunt modalități de tratare a acestora. Aflăm cât de puternică este forța gândului. O problemă fără soluții pentru unii, are 360 de rezolvări pentru alții și o infinitate pentru cei care au înțeles că, fără limitare, o vor găsi pe cea optimă.

Moderator: Măriuca Mihăilescu

MARȚI, 30 IULIE

TERAPII MODERNE ÎN IMPLANTOLOGIE

Invitat: dr. IONUȚ LEAHU, medic stomatolog, competență în implantologie orală, Clinicile Dr. Leahu

Stomatologia modernă a evoluat mult mai ales în ce privește tehnicile și metodele terapeutice de refacere a danturii după traumatisme și extracții multiple. În prezent, implantologia orală, prin procedura de adăugare de țesut nou, de adiție,  reușește să redea sănătatea unui pacient cu țesut osos insuficient. Astfel, se realizează o creștere osoasă menită să susțină dinți noi și puternici, chiar și la nivelul maxilarului superior, unde marea problemă este membrana sinusală, un obstacol natural pentru implanturile zigomatice. Metoda de ridicare a sinusului, numită și sinus lift, este o terapie complexă și minuțioasă, mai îndelungată ca durată față de introducerea implanturilor și presupune respectarea unor reguli stricte de protecție, din partea pacientului, pentru finalizarea corectă și completă a tratametului.

Moderator: Ana Maria Ghiur

(w882)

MIERCURI, 31 IULIE

ALZHEIMER, BOALA UITĂRII

Invitat: prof.dr. ALEXANDRU VLAD CIUREA, prof. de neurochirurgie, UMF "C. Davila", Director Ştiinţific, spital privat, medic primar neurochirurgie, Vicepreședinte Comisia de Neurochirurgie din  Ministerul Sănătății, Fondator Centrul Național de Excelență în Neurochirurgie, Președinte de onoare al Societății Române de Neurochirurgie, Membru titular al Academiei Oamenilor de Știință din România şi al Academiei de Ştiinţe Medicale, cercetător Științific Gradul I, multiplu Doctor Honoris Causa, ex-vicepreședinte al Societăţii Mondiale de Neurochirurgie

Sistemul nervos superior, neocortexul, are capacitatea de a analiza, procesa și stoca informația venită din mediul intern și extern. Procesul de stocare este unul complex și implică mai multe procese biochimice la nivelul celulei neuronale și în metabolismul neurotransmițătorilor. Atunci când se produc depuneri de substanțe amiloide în celula nervoasă, procesele celulare nu se mai pot desfășura corect și astfel neuronul moare sau devine nefuncțional. Este ceea ce numim demență. Un tip de demență este și boala Alzheimer, caracterizată prin uitare, prin pierderea memoriei de scurtă durată.

TRAUMATISMELOR CRANIO - CEREBRALE MINORE

Prof. dr. MIHAI BERTEANU, Şef Clinica de Recuperare Neurologică, Spitalul Universitar de Urgenţă Elias, ne spune care sunt consecințele importante ale traumatismelor cranio - cerebrale minore, pe termen lung.

Moderator: Măriuca Mihăilescu

(w882)

JOI, 1 AUGUST

TIROIDA ȘI SĂNĂTATEA CORPULUI

Invitat: conf. dr. DANIEL GRIGORIE, medic primar endocrinologie, Șeful Secției de Endocrinologie și Metabolism, Președinte Consiliul Științific, Institutului Național de Endocrinologie „C. I. Parhon”, preşedinte Societatea Română de Osteoporoză

Sistemul endocrin este unul dintre cele mai complexe sisteme ale organismului, el făcând legătura între creier și restul organelor, prin intermediul hormonilor secretați de glande.  Una dintre cele mai importante glande este tiroida aflată sub directa îndrumare a ariilor cerebrale superioare care se ocupă de comportamentul afectiv-emoțional, învățare, creștere, reproducere, mișcare și întreaga fiziologie a corpului. Orice dezechilibru apărut în desfășurarea acestor procese sau la nivelul de control superior duce la dereglarea funcției tiroidiene. În ultimul timp, stresul, viața din ce în ce mai ocupată și mai complicată au determinat creșterea impresionantă ca  frecvență și gravitate a bolilor tiroidiene. Principalele simptome caracteristice bolilor tiroidei sunt oboseală, edeme, slăbiciune, senzații de frig, scădere sau creștere ponderală.

CUM GÂNDESC COPIII MICI?

Invitat: dr. CRISTIAN ANDREI, neuropsihiatru

Organismul uman se caracterizează prin mai multe etape de dezvoltare care vin cu caracteristicile și unicitatea lor, exprimate comportamental, afectiv - emoțional, în limbaj și învățare. Cea mai susceptibilă la influențele mediului intern și extern este etapa copilăriei, în care se creează modele de supraviețuire, de gândire și de comportament. Pentru adulți, modurile de gândire și de înțelegere ale copilului sunt o adevărată provocare în procesele de educare, infomare și învățare.

Moderator: Ana Maria Ghiur

***

Edițiile emisiunii sunt disponibile pe TVR+.

***

Partenerii emisiunii:

(w100) HofigalHofigal rămâne una dintre cele mai puternice companii de produse naturale, cu capital sută la sută românesc. Fondată de regretatul cercetător Ștefan Manea, Hofigal continuă să lupte, alături de partenerii și colaboratorii săi, pentru semeni, cu aceeași dăruire și respect. Se spune că pe pământ sunt 1000 de boli, dar și 1001 plante care să ajute la tratarea acestora.  Pentru mai multe informaţii, accesaţi siteul: www.hofigal.eu, pagina de Facebook sau adresa de mail: medici@hofigal.eu, unde o echipă de doctori vă stă la dispoziţie. Tel.: 021.334.51.35/021.492.04.42.

(w100) Dermavital Pentru a ajuta cât mai mulţi oameni cu terapii noninvazive şi fără efecte secundare, Florica Munteanu împreună cu specialiştii ei de la Centrul German de Biorezonanţă şi Dermato-Cosmetică oferă informaţii telespectatorilor pe adresa: office@dermavital-med.ro sau pe Facebook. Număr de contact: 021.322.40.04.

Servicii integrate. Vizite puține. Timp câștigat! Clinicile Dentare Dr. Leahu - tratamente stomatologice personalizate pentru adulți și copii, în oricare dintre cele 4 locații din București. Toate dispun de aparatură medicală inovatoare și specialiști pregătiți să rezolve chiar și cele mai complicate probleme dentare. Sănătatea ta orală este în cele mai pricepute mâini! Ne găseşti pe www.cliniciledrleahu.ro şi la numărul de telefon 0374. 475. 555.

5:00 Prezenţe româneşti (R)

*Episodul 8

Ion Stoica este profesor de Știinta calculatoarelor la Universitatea Berkeley de 23 de ani, fondator al companiei Databricks, cel mai dezvoltat proiect open-source de gestionare a volumelor mari de date, singura platformă software care combină datele cu inteligenţa artificială. Compania l-a propulsat în topul Forbes ca al patrulea cel mai bogat român din lume, cu o avere estimată la 1,2 miliarde de dolari.

Este specializat în sisteme IA, cloud computing, rețele, Big data, design de algoritmi și sisteme de securitate.

Director la Sky Computing Lab, cofondator Anyscale (2019), Databricks (2013) și Conviva Networks (2006). Este autorul a peste 100 de lucrări peer reviewed. Este membru de onoare al Academiei Române. A primit mai multe premii, printre care Mark Weiser Award (2019), SIGOPS Hall of Fame Award (2015).

Databricks, compania lansată în 2013, permite gestionarea volumelor mari de date prin aşa-numită arhitectură lakehouse, fiind singura platformă software care combină datele cu Inteligenţa artificială. În 2022, compania era evaluată la 38 de miliarde de dolari.

Realizator şi moderator Marian Voicu

(Reluare)

5:30 Istorii de bun gust (R)

Realizator Camelia Moise

Producător Larisa Avram

(Reluare)
 

"Iancu Jianu, zapciul", la TVR Internațional

publicat: vineri, 19 aprilie 2024

Sâmbătă, 20 aprilie, la TVR Internațional, de la ora 23.10, vedem primul film din seria Iancu Jianu, realizat în 1981.

"A doua Românie", cu Sînziana Mircea

publicat: joi, 18 aprilie 2024

Joi, 18 aprilie, de la ora 21:00, la "A doua Românie", pe TVR Internațional, v-am invitat să urmăriţi un amplu interviu cu Sînziana Mircea, ...

Maria Cîrneci, aniversată la „Petrecere... cu cântec!”, pe TVR 1

Iuliana Tudor ne invită să sărbătorim cei 45 de ani de cântec ai artistei împreună cu Mioara Velicu, Ionuţ Fulea, Cornelia şi Lupu Rednic, precum ...

 

#tvri