loader
Foto

„Un doctor pentru dumneavoastră”: Varicele şi complicaţiile lor

Marți, 21 martie, de la ora 19:00, la TVRI urmărim o ediție despre cum putem preveni bolile genetice, cum putem trata varicele, dar și despre soluțiile  problemelor de sănătate ale persoanelor vârstnice.

 

Ana Maria Ghiur
Un doctor pentru dumneavoastră

* Ce spun genele despre noi? Genetica: prevenţie şi depistare precoce a anumitor boli  înaintea apariţiei lor

Invitat: din Spania, dr. Raluca Oancea Ionescu, medic specialist în Analize Clinice, Unitatea de Genetică Clinică, Madrid

(w882)

Invitata noastră, membru al Societăţii Europene de Genetică Umană și al  Comitetului Directiv  al Asociaţiei Spaniole de Genetică Umană, ne informează cum oferă genetica informații înainte să apară boala. Evidenţiem importanța testelor genetice şi punctăm când se recomandă acestea în toate etapele vieţii. Mutaţiile în anumite gene se transmit din generaţie în generaţie, prin urmare şi anumite patologii. Acest lucru se întâmplă în diferite tipuri de cancer, patologii cardiovasculare, neurologice, endocrine şi multe alte boli.

* Varicele şi complicaţiile lor

Invitat: dr. Toni Feodor, medic primar chirurgie generală, specialist chirurgie vasculară, supraspecializare flebologie, specializări în Italia, UK, Franța,  Amsterdam, Belgia, vicepreședinte Societatea Română de Chirurgie Cardiovasculară, secretar Societatea Română de Medicină Vasculară

(w882)

La debutul afecțiunii, varicele par a fi doar o problemă estetică însă, pentru că împiedică sângele să urmeze traiectul normal, pot apărea complicații: sângerare, cheaguri de sânge ce pot duce la tromboflebită, inflamația venelor din picior sau tromboză venoasă profundă care poate provoca durere și umflarea piciorului. Cea mai gravă dintre complicații este embolia pulmonară. Se recomandă mișcare multă, evitarea pozițiilor deficitare pentru circulație (statul prelungit în picioare sau în șezut). Dormitul pe partea stângă și o alimentație sănătoasă pot fi un real ajutor.

* Vârstnicul la graniţa dintre familie şi sistemul social

Invitat: Maria Cerasela Măciucă, preşedinte Asociaţia Directorilor Instituţiilor pentru Vârstnici din România (ADIV), președinte Asociația pentru persoane vârstnice acad. Nicolae Cajal

(w882)

Mulți vârstnici, izolaţi de lume, suferă de singurătate. Lipsiţi de sprijin, cad în depresie pentru că au nevoie de emoţii, de apropierea celor dragi, aflaţi departe de ei. Nu pot pleca în croaziere şi excursii pe care nu le-au putut face în decursul anilor în care au dedicat timpul profesiei şi familiei. România se confruntă cu o îmbătrânire rapidă fără a fi pregătită să susțină generația seniorilor, o categorie vulnerabilă în aceste vremuri tulburi, o resursă umană preţioasă care poate transmite patrimoniul cultural generaţiilor viitoare. Îndemnul invitatei noastre este să lucrăm pentru vârstnici și împreună cu ei! Prima conferinţă naţională ADIV – „O viziune socio-medicală integrată a serviciilor de îngrijire pe termen lung” a avut loc la Moineşti, unde autorități, experți, profesioniști, societatea civilă au dezbătut în mai multe sesiuni problematica persoanei vârstnice. Abordarea a fost la nivel de cercetare şi legislație. Care au fost soluțiile discutate pentru bătrânii de azi şi mâine, aflăm în această ediţie.

Moderator: Ana Maria Ghiur

Producător tv: Monica Ancuța

***

Credit foto: Monica Ancuța

***

Vă reamintim că așteptăm opiniile și sugestiile pe pagina noastră de Facebook.

Puteți urmări edițiile emisiunii și pe TVR+

***

Partenerii emisiunii:

(w100) Hofigal Hofigal rămâne una dintre cele mai puternice companii de produse naturale, cu capital sută la sută românesc. Fondată de regretatul cercetător Ștefan Manea, Hofigal continuă să lupte, alături de partenerii și colaboratorii săi, pentru semeni, cu aceeași dăruire și respect. Se spune că pe pământ sunt 1000 de boli, dar și 1001 plante care să ajute la tratarea acestora.  Pentru mai multe informaţii, accesaţi siteul: www.hofigal.eu, pagina de Facebook sau adresa de mail: medici@hofigal.eu, unde o echipă de doctori vă stă la dispoziţie. tel.: 021.334.51.35, 021.492.04.42.

4:00 Investiţi în România! (R)

* Internaţionalizarea firmelor româneşti

Invitati: Maria Grapini-membru al Parlamentului European, Lucian Rotar-investitor, antreprenor în serie Franţa şi România, Ambasador Repatriot în Franţa, Radu Hanga-preşedinte Bursa de Valori Bucureşti, Cosmin Mălureanu-investitor, antreprenor companie de e-learning, Cristian Tudor-investitor, antreprenor companie agricultură

Moderator Cristina Leorenţ

Grafică Laurenţiu Năstase

Documentarist & Poster Maker Giorgiana Şuşurincă

Jurnalişti tv: Ana Maria Ghiur, Roxana Segneanu şi Răzvan Onesa

Realizator Cristina Leorenţ

Producător Raluca Amzăr

(Reluare)

5:00 5 x 5 minute de istorie cu Adrian Cioroianu (R)

* Ep. 107-111

Realizator Irina Ifrimache

(Reluare)
 
„Iancu Jianu, Haiducul

Sâmbătă, 27 aprilie, de la ora 23:30, la TVR Internațional revedem filmul de aventuri „Iancu Jianu, Haiducul", producție România, 1981.

Internaţionalizarea firmelor româneşti

Internaţionalizarea firmelor româneşti

publicat: marţi, 23 aprilie 2024

Marți, 23 aprilie, de la ora 21:00, v-am invitat să urmăriți în direct la TVR Internațional o nouă ediție ”Investiți în România!”.

 Cercetarea medicală poate ajuta omul să trăiască mai bine

Marți, 23 aprilie, în direct de la ora 19:00, la TVR Internațional, vă așteptăm la o nouă ediție "Un doctor pentru dumneavoastră".

 

#tvri