loader
Foto

Un doctor pentru dumneavoastră: Împreună pentru sănătate!

În perioada 17-20 ianuarie, vă invităm să revedeți ediții cu subiecte diverse: de la medicina cuantică și efectele rezistenței la antimicrobiene, la prevenirea infecțiilor microbiene sau avantajele chirurgiei laparoscopice.    

 

Măriuca Mihăilescu

LUNI, 17 IANUARIE 2022

* Secretele medicinei cuantice

Invitat: psiholog Florica Munteanu, specialist în medicină integrativă

(w882)

Corpul uman, cu mai multe imunități, rămâne cel mai mare mister al creației. Abordarea medicinei cuantice pentru mulți este o provocare. Se spune că gradul echilibrului energetic în organism poate însemna sănătate sau boală. Cât de adevărat este că virușii și bacteriile emit în permanență frecvențe energetice și dacă da, cum pot fi aceste frecvențe modulate în favoarea pacientului?

*Efectele rezistenței la antimicrobiene

Invitat, din Călărași: dr. Ionuț Poeană, medic specialist nefrolog

Se estimează că, anual, la nivel global mor 700.000 de oameni din cauza rezistenței la antimicrobiene. România este printre primele țări din lume cu consum ridicat de antimicrobiene, capitol la care se încadrează și antibioticele, consum ce favorizează dezvoltarea și răspândirea bacteriilor rezistente la tratamente. Organizația Națiunilor Unite preconizează că, până în 2050, s-ar putea ajunge la 10 milioane de morți din această cauză, dacă nu se iau măsuri concrete și urgent. Este îngrijorător deoarece riscul de dezvoltare a infecțiilor ce nu vor mai putea fi tratate e foarte mare, iar eficacitatea actuală și viitoare a antibioticelor e realmente amenințată. Tot mai multe boli comune, inclusiv infecții ale tractului respirator, infecții cu transmitere sexuală și infecții ale tractului urinar sunt netratabile, iar procedurile medicale care salvează vieți devin mai riscante. Despre toate acestea ne povestește dr. Poeană, voluntar al Rețelei de Solidaritate, nefrologul care a lăsat Suedia pentru România.

MARȚI, 18 IANUARIE 2022

*Prevenirea infecțiilor respiratorii

Invitat: dr. Cătălin Apostolescu, medic primar boli infecțioase, manager Institutul Naţional de Boli Infecţioase „Matei Balş”, Bucureşti

(w882)

În trecut, bolile infecțioase creau epidemii cu mortalitate crescută, mai ales în rândul copiilor. În prezent, omenirea se confruntă din nou cu o creștere alarmantă de infecții virale, precum gripa, oreionul, rujeola (pojarul), rubeola, virusul HIV și mai ales coronavirusul, care ridică în continuare mari probleme. Descoperirile științifice medicale au dus la realizarea unor vaccinuri performante, arme cu care se luptă pentru îmbunătățirea stării de sănătate a omenirii. Punctăm care este diferența dintre infecțiile virale și cele bacteriene, vorbim despre primele semne de boală, tratamentul și prevenția bolilor respiratorii.

*Avantajele chirurgiei laparoscopice

Invitat: prof. dr. Adrian Cotîrleț, medic primar chirurgie generală, managerul Spitalului Municipal de Urgență Moinești

Recent, a avut loc la Paris prima ediție a ,,Întâlnirilor Internaționale ale Chirurgiei Francofone”, la care, invitatul nostru, cel mai longeviv manager de spital de urgență din România, chirurgul care realizează peste o mie de operații pe an, a prezentat avantajele chirurgiei laparoscopice și îmbunătățirile aduse acestei tehnici medicale. Spitalul Moinești are o istorie de 26 de ani de ani de chirurgie laparoscopică, iar profesorului Cotîrleț i se datorează primele intervenții laparoscopice și multe alte realizări notabile.

(w882)

MIERCURI, 19 IANUARIE 2022

*Natura, prieten de nădejde

Invitat: dr. Adriana Tatomirescu, medic nutriţionist, cu competență în apifitoterapie, directorul Centrului de Terapie Naturală din Breaza, Hofigal.

(w882)

Natura este şi va rămâne mereu aliatul de nădejde pentru sănătatea noastră, a tuturor. Vorbim despre beneficiile alimentelor vii, aflăm câteva atenţionări despre acestea, dar şi informaţii utile pentru toate vârstele.

*Sănătate din natură: Roșia, inima legumelor

*Măsuri anti-Covid

(w882)

(w882)

Pe parcursul emisiunii, medicii români dr. Herman Berkovits, Consulul Onorific al României în Israel, Multiplu Doctor Honoris Causa și dr. Angela Zgardan, specializată în medicină de familie, inițiatoarea proiectului ”Asociația Medicilor Moldoveni” din Portugalia, vorbesc despre măsurile anti-Covid din ţările de adopție.

JOI, 20 IANUARIE 2022

*Solidaritate în timpul pandemiei

Invitaţi:

prof. dr. Diana Cimpoeşu, medic șef UPU-SMURD, Spitalul Sf. Spiridon din Iași

dr. Theo Trandafirescu, prof. asociat la Facultatea de Medicină Mount Sinai din New York, specializare în medicină internă, pneumologie și terapie intensivă, SUA

(w882)

lect. univ. dr. Feras Al Jaafari, medic primar chirurgie urologică, Spitalul Clinic Fife, Edinburg din Scoția

(w882)

În prima parte a emisiunii, ne emoționează reîntâlnirea cu medici români de excepție, care împărtășesc experiențe din timpul pandemiei, vorbesc despre eforturi şi solidaritate umană şi oferă recomandări pentru această perioadă.

*Aliații sănătății – imunitatea înnăscută/dobândită

Invitat: dr. Alin Popescu

(w882)

În a doua parte a emisiunii ne informăm ce este imunitatea înnăscută şi ce putem face pentru o excelentă imunitate dobândită. De regulă, cele două tipuri de imunitate interacţionează şi se influenţează reciproc pentru menţinerea stării de sănătate a organismului.

Moderator: Măriuca Mihăilescu

Jurnalist tv: Dan Cadar

Producător tv: Monica Ancuța

Edițiile emisiunii pot fi urmărite online pe TVR+.

Foto credit: Monica Ancuța

 

14:00 Telejurnal

*Ştiri

Prezintă: Loredana Iordache, Andra Soceanu

Translator mimico gestual Laura Ioana

Producători: Anamaria Panait şi Diana Anghel

Transmisiune directă

ACEST PROGRAM SE ADRESEAZĂ ŞI PERSOANELOR CU DEFICIENŢE DE AUZ

Sport *Montaj

Meteo *Montaj

14:45 Discover Romania

Producător Diana Ilica

 
Concert extraordinar aniversar ”Fuego - 30”, la TVR 2 și TVR Internațional

Vineri, 29 martie, ora 21:40, la TVR 2 și sâmbătă, 30 martie, de la ora 22:45, la TVR Internațional, vă invităm la o reîntâlnire cu muzicieni ...

A doua Românie: O pledoarie pentru digitalizarea sănătății

Joi, 28 martie, invitata Corinei Dobre la ”A doua Românie” a fost Teodora Popa, o tânără cercetătoare din Londra specializată în genetică, care ...

Pictorul Alexandru Rădvan, la „Biografii necesare”: Tot timpul mi-am tăiat punţile din spate. Ca să nu mă mai pot întoarce

Pictorul Alexandru Rădvan este primul invitat al celui de-al treilea sezon „Biografii necesare”, emisiune realizată de artista vizuală Ileana ...

 

#tvri