Un doctor pentru dumneavoastră: Elita românească în Franţa
vineri, 25 noiembrie 2016
Vă invităm să cunoașteți poveștile unor medici români care au făcut carieră la Paris, miercuri, 22 februarie, de la ora 18.30, la TVR Internațional și pe TVR+.
Sorin Sîrbov
Alte legături
SORIN SÎRBOV

Ediţia difuzată în premieră în decembrie este disponibilă online pe TVR+.

Împreună cu directorul de imagine Doru Iacovescu, realizatorul Sorin Sîrbov a avut ocazia să intervieveze câțiva doctori, care din considerente diferite, au ales să părăsească România, pentru a profesa în spitale și clinici din capitala Franței.

Dr. Cristian Mihalea, unul dintre cei trei medici romani specializați în neuroradiologie intervențională, lucrează în prezent la Spitalul Kremlin-Bicêtre, din Paris. Dr. Cristian Mihalea are 34 de ani, s-a născut la Hunedoara și a absolvit Facultatea de Medicină din Timișoara.

(w640) Mihalea

Este autorul unei premiere medicale: embolizare cerebrală prin tehnica de dublu abord vascular. Dr. Cristian Mihalea doreşte să revină în ţară, însă operaţiile pe care le realizează necesită un echipament sofisticat şi scump, greu de obţinut în România.

Dr. Mircea Marius Secan a absolvit Facultatea de Medicină din Cluj. În urmă cu aproape șase ani, împreună cu soția și cei doi copii, de 11 şi 18 ani, a decis să se stabilească la Paris. A apelat la o firmă care contra unui comision i-a pus la dispoziție un cabinet în sudul metropolei, la Maisons – Alfort, cu tot cu pacienții arondați. Medicul francez care deținuse acel cabinet împlinise vârsta de pensionare.

(w640) Doctor Par

Ca medic de familie, doctorul român muncește 12-13 ore pe zi. Dimineața și după-amiaza e la cabinet, iar la prânz dă consultații la domiciliu. Datorită empatiei de care dă dovadă, dr. Mircea Secan și-a triplat numărul de pacienți, o treime dintre ei fiind vorbitori de limba română.

Medicul anestezist Andreea Passard a absolvit Facultatea de Medicină, în 1989. Imediat după repartiție, și-a dat demisia și a plecat în Franța. Fiind înainte de aderarea României la Uniunea Europeană, dr. Passard a fost nevoită să înfrunte din nou emoțiile examenelor.

(w640) Passard

Medicul român, supraspecializat în terapia durerii, care-și desfășoară activitatea cotidiană la granița dintre viață și moarte, lucrează la un proiect de avangardă pe care dorește să-l aducă și în România.

La doar 33 de ani, dr. Paul Pirtea, absolvent al Universității de Medicină și Farmacie “Victor Babeș” din Timișoara, se consideră un om norocos. De câțiva ani, medicul specializat în obstetrică – ginecologie lucrează la Spitalul Universitar Cochin din Paris. El face fericite cuplurile care au dificultăți în a avea copii.

(w640) Pirtea

În plus, este angrenat în cadrul Spitalului Universitar din Geneva într-un program de cercetare dedicat persoanelor cu afecțiuni oncologice. Tânărul medic a creat un protocol de prezervare a fertilității pentru persoanele diagnosticate cu cancer și desfăşoară o intensă activitate de cercetare în acest domeniu.

***

Cu ocazia filmărilor din capitala Franței, a avut amabilitatea să ne primească și Excelența Sa, domnul Luca Niculescu, Ambasador Extraordinar și Plenipotențiar în Republica Franceză.

(w640) Luca Nicul

Domnia sa ne-a vorbit despre programele de colaborare româno-franceze în domeniul medical.

(w640) Luca Nicul

***

Ediția emisiunii “Un doctor pentru dumneavoastră”, despre fenomenul migrației medicilor români care au ales să se stabilească în capitala Franței, se difuzează miercuri, 22 februarie, de la ora 18.30, la TVR Internațional și online pe TVR+.

Tot miercuri, 22 februarie, invitații lui Sorin Sîrbov sunt dr. IONUŢ GOBEJ, medic primar neurochirurg, Spitalul Colentina, dr. ȘTEFAN GUTUE, medic urolog, conf. dr. ALA NEMERENCO, medic din Republica Moldova, secretar de stat în cadrul Ministerului Sănătății. Corespondențe prin telefon vom avea de la dr. ADRIAN LOBONŢIU, specialist în chirurgie generală şi robotică, director medical SUA, conf. dr. DIANA PĂUN, medic primar endocrinolog, consilier de stat la Administrația Prezidențială, prof. dr. IOAN OPRIŞ, cercetător în neuroştiinţe, SUA.

***

(w640) Sorin Sirb

Un doctor pentru dumneavoastră

Paris – orașul luminilor, locul unde sute de medici români sclipitori au făcut carieră

Realizator: Sorin Sîrbov

Director de imagine: Doru Iacovescu

(w640) Sorin Sîr

***

Partenerii emisiunii:

(w100) Hofigal Ştefan Manea este recunoscut în domeniul fabricării produselor naturale. Se spune că Dumnezeu a lăsat pe pământ 1.000 de boli, dar şi 1001 plante care să ajute la vindecarea noastră. Plantele, sub forma de ceaiuri, tincturi, comprimate, siropuri, pot fi aliaţii noştri în lupta cu agenţii patogeni ce pot cauza boli. Pentru mai multe informaţii, accesaţi www.hofigal.eu, adresaţi întrebări pe e-mail: medici@hofigal.eu, unde o echipă de doctori vă stă la dispoziţie, sau accesaţi pagina de Facebook.   Număr de contact: 021.334.51.35/021.492.04.42.

(w100) Livia dent Mulţumim dr. Irina Trosca, recunoscută în domeniul stomatologic, care răspunde la întrebările dvs. transmise la adresa: număr de contact: 0733.045.855/0721.021.855; e-mail: office@liviadent.ro sau pagina de Facebook.

(w100) Dermavital Pentru a ajuta cât mai mulţi oameni cu terapii noninvazive şi fără efecte secundare, Florica Munteanu împreună cu specialiştii ei de la Centrul German de Biorezonanţă şi Dermato-Cosmetică oferă informaţii telespectatorilor pe adresa: office@dermavital-med.ro sau pe Facebook. Număr de contact: 021.322.40.04.

(w100) FlorariaTraian Săplăcan, specialist în creşterea şi îngrijirea plantelor, răspunde întrebărilor şi curiozităţilor dumneavoastră transmise la adresa: office@trias.ro sau pe Facebook.

(w100) Mirador Confecţii şi produse tricotate pentru femei, bărbaţi şi copii. Lunar sunt produse peste 75.000 de haine, branduri franceze medium-high quality. Contact: office@tanex.ro sau pe pagina de Facebook. Număr de contact: 021.421.02.16.

***

Emisiunea poate fi urmărită şi pe TVR+, pe tabletă sau mobil.

Descărcaţi aplicaţiile TVR+ pentru IOS şi Android!

 • 20:55
  Zi de zi
  Cu părintele Constantin Necula Producător Victor Dochia
 • 21:00
  Gala umorului
  *Partea I Prezintă: Corina Dănilă şi Dragoş Huluba Producător Cosmin Dumitru (redifuzare)
 • 22:00
  Gala umorului
  *Partea a II-a Prezintă: Corina Dănilă şi Dragoş Huluba Producător Cosmin Dumitru (redifuzare)
 • 23:00
  Drumul lui Leşe
  *Best of Moderator Grigore Leşe Jurnalist senior Sandrino Gavriloaia Realizator Grigore Leşe Producător Sînziana Miloşoiu
 • 23:50
  Discover Romania
  *George Enescu Realizator Cecilia Melinescu Producător Diana Ilica
 • 00:00
  Lecţia de istorie
  Emisiunea este realizată în partenerat cu Teatrul Naţional Mihai Eminescu Moderator şi realizator Vasile Munteanu Producător Zina Cerchez-Signeanu (redifuzare)
 • 01:00
  Femei de 10, bărbaţi de 10
  *Prima parte O ediţie specială, filmată în Piaţa Cetăţii Alba Iulia cu oameni minunaţi din Alba Iulia -Daniela Barb Floroian-comoderator În calitate de editor, autor sau prefațator a semnat peste 20 de titluri de carte și a fost coproducător și textier la patru filme documentare de salvgardare a culturii tradiționale. A înființat și coordonat Centrul de Cultură ,,Augustin Bena” Alba, fiind primul director, timp de aproape 10 ani. În toată această perioadă a clădit în cultura județului Alba o mișcare artistică profesionistă de calitate -Nicolae Furdui Iancu, Ionut Fulea, Veta Biris -Garda Cetății Alba Carolina -Echipa de robotică XEO de la Colegiul „Horea, Cloșca și Crișan” Alba Iulia: premiul I-Inspire Award în cadrul First Tech Challenge (FTC) România -Doctor Mircea Frențiu, întemeietorul Școlii Medicale de asistenți și moașe „Carol Davila” din Blaj, cetățean de onoare al municipiului Blaj -Chef Toma Ioan Cosmin-cunoscut sub pseudonimul de „Bucătarul Cetății” -Vasile Sârb-cel mai premiat fotograf din județul Alba -Florin Poenariu-meșter popular iconar, ultimul descendent al celebrei familii a Poenarilor care au dat naștere școlii de iconari de la Laz. În anul 2020 a fost declarat Tezaur Uman Viu al umanității -EDUARD SCHNEIDER-Născut în Sebeș, crescut în Hamburg (Germania), absolvent de studii superioare în Franța, s-a întors la Sebeș în 1996 unde a fondat Schneider Productions în 1997, a devenit cetățean de onoare în 2010 -Ovidiu Pănăzan-presedintele Federației Române de Powerlifting, 6 trofee pentru cel mai bun antrenor din județul Alba. -Garda Apulum de la Muzeul Național al Unirii-cea mai importantă trupă de reenactement istoric din România -Ansamblul de dansuri populare Doina Aiudului -Trupa The Puzzles -reinterpretare a costumului tradițional din cele patru zone etnografice ale județului Alba; creatori-Olimpia Ludwig Dobrotă și Ana Cosma Prezintă Marina Almăşan Co-prezentator Costin Teodorescu Producător Marina Almăşan Jurnalişti: Elena Cristescu, Liana Damian Coproducţie TVR-SC Drop Art SRL
 • 02:00
  Femei de 10, bărbaţi de 10
  *Partea a II-a Prezintă Marina Almăşan Co-prezentator Costin Teodorescu Producător Marina Almăşan Jurnalişti: Elena Cristescu, Liana Damian Coproducţie TVR-SC Drop Art SRL
 • 03:00
  Telejurnal
  *Ştiri Prezintă Dorina Florea Producători: Anamaria Panait / Diana Anghel Sport *Montaj Meteo *Montaj
 • 03:55
  Zi de zi
  Cu părintele Constantin Necula Producător Victor Dochia
 • 04:00
  La un pas de Romania
  *Episodul 2 Folclor si mestesuguri în Moravia si Banat Limba vorbită de vechii valahi s-a pierdut de-a lungul timpului. În satele izolate încă se mai vorbeste un dialect ciudat, un amestec de cuvinte cehe, slovace, ucrainene, poloneze si arhaisme românesti. Dar dacă limba vechilor valahi s-a pierdut, folclorul, traditiile, felurile de mâncare, pâinea din diferite cereale s-au păstrat până azi. Dacă multă vreme Valahia era privită ca o regiune a Moraviei si… atât, în ultimii ani, însă, traditiile au renăscut, cântecele și dansurile populare au fost aduse la lumină, portul popular a revenit în garderoba localnicilor, iar povestile cu zâne și zeităti au făcut din Valahia moravă de azi un loc căutat de turistii din toată Cehia. Specialistii au si explicatii. În Banatul montan, limba vechilor cehi veniti la muncă pe Clisura Dunării se păstrează până azi. La fel si limba slovacilor asezati pe la 1860 în Transilvania de nord-vest. Din păcate numărul vorbitorilor de cehă si slovacă în România este într-o continuă scădere. Realizator Aura Dobre
 • 04:30
  A doua emigrare
  Emisiunea prezintă poveştile de viaţă ale unor români care după ani munciţi în străinătate s-au întors în ţară. In România trebuie să treacă printr-un alt proces de reintegrare, practic trăiesc o a doua emigrare. Producător Aura Dobre
 • 05:00
  Prim plan
 • 05:50
  Discover Romania
  *Anda Călugăreanu Realizator Cecilia Melinescu Producător Diana Ilica