loader
Foto

Un doctor pentru dumneavoastră: In memoriam prof. dr. Adrian Restian

Pe 20 august 2022 ar fi împlinit 83 de ani... Am revăzut o selecție cu subiecte de actualitate despre antibiotice și medicina la răscruce de vânturi - de la viroză la psihoză.

 

Cu gândul la fiul lui, emigrant în Germania, prof. Restian a lăsat câteva gânduri pentru românii din diaspora. Vorbește despre dorurile lor dar și despre viziunea marelui Paulescu asupra rolului sufletului pentru ființa umană.

Prof. Restian credea că Medicina este artă bazată pe știință iar Știința este drumul spre Credință. Era convins că sănătatea se câștigă în fiecare zi, se poate pierde sau păstra în funcție de cum ne purtăm cu corpul nostru iar grijile pot fi combătute cu știința, medicina, iubirea, poezia, cu sufletul și cu gândurile noastre bune.

(w882)

A fost un deschizător de drumuri. Specialitatea Medicina Familiei, piatra de temelie a oricărui sistem de sănătate coerent de pe planetă, are un loc și un rol datorită viziunii și eforturilor regretatului medic Adrian Restian (1936 - 2022). A fost președintele Societății Academice de Medicină a Familiei, membru titular al Academiei de Științe Medicale, membru fondator al Societății Naționale de Neuroștiințe, președinte și membru fondator al Societății Academice de Medicina Familiei și al Centrului de studii pentru științe de graniță, afiliat UNESCO România.

Acad. Alexandru Vlad Ciurea:Dispariţia bunului meu prieten este o pierdere pe care, personal, o consider ireparabilă pentru medicina românească! Era un geniu al genelor, fascinat de genetică, de „povestea noastră umană” care începe cu informațiile genetice primite de la părinți...A fost un suflet nobil, un om modest, despre care prea puțini știu că a contribuit major la dezvoltarea medicinei generale și de familie în România.”

Acad. Constantin Ionescu-Tîrgoviște: “Prof. Restian  a făcut parte din categoria "Gânditorilor Medicinii". A exprimat magistral crezul său de o viață în "Pianistul Epigenetic", ultima sa lucrare monografică publicată în 2022, cu subtitlul Sfârșitul Medicinei (așa cum o știam). Ultimul din cele 30 de capitole, intitulat simbolic: Puterea vindecătoare a iubirii , se încheie cu mesajul: Ar trebui să dăm bolnavilor noștri nu numai medicamente ci și multă iubire. “


Dacă profesorul Restian ar fi acum în viață, ne-ar vorbi despre: Bolile omului aparent sănătos, Dimensiunea culturală a ființei umane, Când încep neuronii să gândească?, De la destinul genetic la jocul epigenetic, Dilema bolnavului asimptomatic, Noi tratăm analize și despre multe, multe altele… Era o enciclopedie!

***

Echipa Un doctor pentru dumneavoastră vă este aproape, oriunde v-aţi afla!

Producător: Monica Ancuța

***

Credit foto: Monica Ancuța

20:55 Zi de zi

cu părintele Constantin Necula

Producător Victor Dochia

21:00 Articolul VII

* Migraţia medicilor şi motivele intenţiei de a pleca în străinătate. Deficitul de personal din sănătate. România-hub universitar important în domeniul învăţământului medical pentru ţările din Occident. Şcoala medicală românească.

Invitaţi: Conf.univ. Carmen Orban, Consilier de Stat, Cancelaria Prim-Ministrului Prof. univ. Diana Ionescu, Institutul Oncologic din Vancouver, Universitatea din British Columbia, Prof. dr. Anca Dana Buzoianu, Rector, Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu”, Cluj-Napoca

Moderator şi realizator Mihaela Crăciun

Jurnalişti: Lilia Anghel şi Marian Nicola

Producători: Iulia Popescu şi Mihaela Iamandei

Transmisiune directă

 
România - hub universitar important în domeniul învăţământului medical

La  emisiunea cu titlul inspirat din Constituţie, „Articolul VII" - Românii din străinătate, se discută despre deficitul de personal din ...

 Cercetarea medicală poate ajuta omul să trăiască mai bine

Marți, 23 aprilie, în direct de la ora 19:00, la TVR Internațional, v-am așteptat la o nouă ediție "Un doctor pentru dumneavoastră".

„Iancu Jianu, Haiducul

Sâmbătă, 27 aprilie, de la ora 23:30, la TVR Internațional revedem filmul de aventuri „Iancu Jianu, Haiducul", producție România, 1981.

 

#tvri