Un doctor pentru dumneavoastră: Elita românească în Monaco
luni, 05 decembrie 2016
Marţi, 21 februarie, Cristina Timuş ne aduce  soarele Principatului Monaco, împreună cu sfaturile medicale ale doctorilor din ţară. De la ora 18:30 la TVR i şi pe TVR +.
Timus
Alte legături
CRISTINA TIMUŞ

Ediţia difuzată în premieră în decembrie este disponibilă online pe TVR+.

Protagoniştii ediţiei de marţi sunt renumiţi specialişti în cardiologie, chirurgie toracică şi geriatrie.

Dr. Constantin Turchină, medic primar cardiolog, Consul Onorific al României în Principatul Monaco

În această parte a Europei lucrează aproximativ 1.000 de medici români, spune dr. Constantin Turchină. Astfel că a fost necesară înființarea Asociației Medicilor de Origine Română de pe Coasta de Azur, pe scurt, AMORO. Scopurile acestei organizații sunt legate de împărtășirea amintirilor din România, dar și de sprijinirea pacienților români ce necesită intervenții și tratamente complexe. Din anul 2013, Constantin Turchină este Consul Onorific al României în Principatul Monaco. Din această postură, medicul cardiolog are oportunitatea să promoveze țara noastră, dar și să popularizeze reușitele profesionale ale conaționalilor.

(w640) Turchina M

Dr. Clara Alexandrescu, medic cardiolog

Dr. Clara Alexandrescu face parte dintr-o familie cu 45 de medici! A ales cardiologia şi s-a specializat în ecografie cardiacă în Italia şi în Franţa. În lumea specialiştilor europeni în cardiologie, Clara Alexandrescu a intrat în anul 2006, când, împreună cu soţul ei, a ajuns la o specializare în Monaco. Deşi are o viaţă şi o familie acolo, a ales să ajute România, deschizând singura clinică de recuperare cardiacă la Corbeanca. Într-o ţară în care prima cauză a mortalităţii sunt bolile de inimă, dr. Clara Alexandrescu vrea să implementeze cât mai multe programe de prevenţie și speră ca sistemul medical românesc să aibă, ca ea, un plan, pentru a le da speranţă medicilor plecaţi din lipsa unor opţiuni acasă.

(w640) Monaco Tim

Dr. Adrian Enică, medic primar medicină generală

Dr. Adrian Enică este specializat în geriatrie şi gerontologie şi lucrează la Centrul de Geriatrie din Principat încă de la înfiinţarea lui, în anul 2013 ( Centre Geronto Rainier III ). Iubește ceea ce face și, întrebat dacă se va întoarce în România, a răspuns hotărât: NU! Nu crede că se va mai putea integra într-un sistem sanitar cârpit.

(w640) Monaco Eni

Cristina Timuş ne propune şi un interviu cu prof. dr. Gilles Dreyfus, medic chirurg toracic si cardiovascular, directorul echipei medico - chirurgicale al Centrului Cardio - Toracic din Principatul Monaco.

Domnia sa are un parcurs profesional de excepție, a lucrat în spitale din Franța și Anglia, este membru al Societății Franceze de Cardiologie și al Societății Franceze de Chirurgie Toracică și Cardiovasculară. Printre pacienții săi se numără fratele Reginei Spaniei, vărul Reginei Angliei, regele Constantin al Greciei și lista poate continua.

(w640) Dreyfus

Din Monaco, Cristina Timuş ne mai aduce un interviu cu Stéphane Valeri, ministrul Sănătății din Principat, care a vorbit foarte frumos despre comunitatea românească de acolo.

(w640) Ministre

Realizator: Cristina Timuş

Director de imagine: Doru Iacovescu

(w640) Echipa

***

Tot marţi, 21 februarie, în studio stau de vorbă cu moderatoarea invitații: dr. MARIUS UNGUREANU, Secretar de Stat în Ministerul Sănătăţii, prof.dr. CĂTĂLINA POIANĂ, medic primar endocrinolog, Institutul Naţional de Endocrinologie “C.I.Parhon”, Președintele Colegiului Medicilor din Municipiul București, prof. dr. GEORGE-SORIN ŢIPLICĂ , șef Clinica de Dermatologie, Spitalul Clinic Colentina, dr. AUREL F. MARIN, redactor-șef „Viața Medicală”. O corespondență prin telefon va avea dr. CRISTINA BULAI LIVIDEANU, medic primar dermatolog, Coordonator Centrul de competență de mastocitoze de Midi-Pyrenées, Serviciul de Dermatologie, Spitalul Universitar din Toulouse, Franța.

***

Partenerii emisiunii:

(w100) Hofigal Ştefan Manea este recunoscut în domeniul fabricării produselor naturale. Se spune că Dumnezeu a lăsat pe pământ 1.000 de boli, dar şi 1001 plante care să ajute la vindecarea noastră. Plantele, sub forma de ceaiuri, tincturi, comprimate, siropuri, pot fi aliaţii noştri în lupta cu agenţii patogeni ce pot cauza boli. Pentru mai multe informaţii, accesaţi www.hofigal.eu, adresaţi întrebări pe e-mail: medici@hofigal.eu, unde o echipă de doctori vă stă la dispoziţie, sau accesaţi pagina de Facebook.   Număr de contact: 021.334.51.35/021.492.04.42.

(w100) Livia dent Mulţumim dr. Irina Trosca, recunoscută în domeniul stomatologic, care răspunde la întrebările dvs. transmise la adresa: număr de contact: 0733.045.855/0721.021.855; e-mail: office@liviadent.ro sau pagina de Facebook.

(w100) Dermavital Pentru a ajuta cât mai mulţi oameni cu terapii noninvazive şi fără efecte secundare, Florica Munteanu împreună cu specialiştii ei de la Centrul German de Biorezonanţă şi Dermato-Cosmetică oferă informaţii telespectatorilor pe adresa: office@dermavital-med.ro sau pe Facebook. Număr de contact: 021.322.40.04.

(w100) FlorariaTraian Săplăcan, specialist în creşterea şi îngrijirea plantelor, răspunde întrebărilor şi curiozităţilor dumneavoastră transmise la adresa: office@trias.ro sau pe Facebook.

(w100) Mirador Confecţii şi produse tricotate pentru femei, bărbaţi şi copii. Lunar sunt produse peste 75.000 de haine, branduri franceze medium-high quality. Contact: office@tanex.ro sau pe pagina de Facebook. Număr de contact: 021.421.02.16.

***

Emisiunea poate fi urmărită şi pe TVR+, pe tabletă sau mobil.

Descărcaţi aplicaţiile TVR+ pentru IOS şi Android!

 • 20:00
  Telejurnal
  *Ştiri Prezintă Radu Andrei Tudor Producători: Anamaria Panait / Diana Anghel Transmisiune directă *Sport (montaj) *Meteo (montaj)
 • 20:55
  Zi de zi
  Cu părintele Constantin Necula Producător Victor Dochia
 • 21:00
  Gala umorului
  *Partea I Prezintă: Corina Dănilă şi Dragoş Huluba Producător Cosmin Dumitru (redifuzare)
 • 22:00
  Gala umorului
  *Partea a II-a Prezintă: Corina Dănilă şi Dragoş Huluba Producător Cosmin Dumitru (redifuzare)
 • 23:00
  Drumul lui Leşe
  *Best of Moderator Grigore Leşe Jurnalist senior Sandrino Gavriloaia Realizator Grigore Leşe Producător Sînziana Miloşoiu
 • 23:50
  Discover Romania
  *George Enescu Realizator Cecilia Melinescu Producător Diana Ilica
 • 00:00
  Lecţia de istorie
  Emisiunea este realizată în partenerat cu Teatrul Naţional Mihai Eminescu Moderator şi realizator Vasile Munteanu Producător Zina Cerchez-Signeanu (redifuzare)
 • 01:00
  Femei de 10, bărbaţi de 10
  *Prima parte O ediţie specială, filmată în Piaţa Cetăţii Alba Iulia cu oameni minunaţi din Alba Iulia -Daniela Barb Floroian-comoderator În calitate de editor, autor sau prefațator a semnat peste 20 de titluri de carte și a fost coproducător și textier la patru filme documentare de salvgardare a culturii tradiționale. A înființat și coordonat Centrul de Cultură ,,Augustin Bena” Alba, fiind primul director, timp de aproape 10 ani. În toată această perioadă a clădit în cultura județului Alba o mișcare artistică profesionistă de calitate -Nicolae Furdui Iancu, Ionut Fulea, Veta Biris -Garda Cetății Alba Carolina -Echipa de robotică XEO de la Colegiul „Horea, Cloșca și Crișan” Alba Iulia: premiul I-Inspire Award în cadrul First Tech Challenge (FTC) România -Doctor Mircea Frențiu, întemeietorul Școlii Medicale de asistenți și moașe „Carol Davila” din Blaj, cetățean de onoare al municipiului Blaj -Chef Toma Ioan Cosmin-cunoscut sub pseudonimul de „Bucătarul Cetății” -Vasile Sârb-cel mai premiat fotograf din județul Alba -Florin Poenariu-meșter popular iconar, ultimul descendent al celebrei familii a Poenarilor care au dat naștere școlii de iconari de la Laz. În anul 2020 a fost declarat Tezaur Uman Viu al umanității -EDUARD SCHNEIDER-Născut în Sebeș, crescut în Hamburg (Germania), absolvent de studii superioare în Franța, s-a întors la Sebeș în 1996 unde a fondat Schneider Productions în 1997, a devenit cetățean de onoare în 2010 -Ovidiu Pănăzan-presedintele Federației Române de Powerlifting, 6 trofee pentru cel mai bun antrenor din județul Alba. -Garda Apulum de la Muzeul Național al Unirii-cea mai importantă trupă de reenactement istoric din România -Ansamblul de dansuri populare Doina Aiudului -Trupa The Puzzles -reinterpretare a costumului tradițional din cele patru zone etnografice ale județului Alba; creatori-Olimpia Ludwig Dobrotă și Ana Cosma Prezintă Marina Almăşan Co-prezentator Costin Teodorescu Producător Marina Almăşan Jurnalişti: Elena Cristescu, Liana Damian Coproducţie TVR-SC Drop Art SRL
 • 02:00
  Femei de 10, bărbaţi de 10
  *Partea a II-a Prezintă Marina Almăşan Co-prezentator Costin Teodorescu Producător Marina Almăşan Jurnalişti: Elena Cristescu, Liana Damian Coproducţie TVR-SC Drop Art SRL
 • 03:00
  Telejurnal
  *Ştiri Prezintă Dorina Florea Producători: Anamaria Panait / Diana Anghel Sport *Montaj Meteo *Montaj
 • 03:55
  Zi de zi
  Cu părintele Constantin Necula Producător Victor Dochia
 • 04:00
  La un pas de Romania
  *Episodul 2 Folclor si mestesuguri în Moravia si Banat Limba vorbită de vechii valahi s-a pierdut de-a lungul timpului. În satele izolate încă se mai vorbeste un dialect ciudat, un amestec de cuvinte cehe, slovace, ucrainene, poloneze si arhaisme românesti. Dar dacă limba vechilor valahi s-a pierdut, folclorul, traditiile, felurile de mâncare, pâinea din diferite cereale s-au păstrat până azi. Dacă multă vreme Valahia era privită ca o regiune a Moraviei si… atât, în ultimii ani, însă, traditiile au renăscut, cântecele și dansurile populare au fost aduse la lumină, portul popular a revenit în garderoba localnicilor, iar povestile cu zâne și zeităti au făcut din Valahia moravă de azi un loc căutat de turistii din toată Cehia. Specialistii au si explicatii. În Banatul montan, limba vechilor cehi veniti la muncă pe Clisura Dunării se păstrează până azi. La fel si limba slovacilor asezati pe la 1860 în Transilvania de nord-vest. Din păcate numărul vorbitorilor de cehă si slovacă în România este într-o continuă scădere. Realizator Aura Dobre
 • 04:30
  A doua emigrare
  Emisiunea prezintă poveştile de viaţă ale unor români care după ani munciţi în străinătate s-au întors în ţară. In România trebuie să treacă printr-un alt proces de reintegrare, practic trăiesc o a doua emigrare. Producător Aura Dobre
 • 05:00
  Prim plan
 • 05:50
  Discover Romania
  *Anda Călugăreanu Realizator Cecilia Melinescu Producător Diana Ilica