loader
Foto

"Un doctor pentru dumneavoastră": despre nodulii tiroidieni și boala renală cronică

Marți, 4 iunie, ora 19.00, vă invităm să urmăriți, în direct, la TVR Internațional, o nouă ediție a emisiunii "Un doctor pentru dumneavoastră" ai cărei invitați sunt: Emin Mammadov, medic endocrinolog, și prof. dr. Victor Strâmbu, medic primar chirurgie generală și toracică.

 

Ana Maria Ghiur
Un doctor pentru dumneavoastră

De 16 ani, doctori români apreciaţi în ţară şi în diaspora, construiesc punţi pentru sănătate, dezbat teme de actualitate şi răspund întrebărilor dvs.!

* Biopsia și ablația nodulilor tiroidieni

Invitat: dr. Emin Mammadov, medic endocrinolog

(w882)Mulți avem noduli tiroidieni și nu știm de ei. Pot fi asimptomatici și rămân benigni toată viața. Un număr mic sunt canceroși. Aprox. 10% pot deveni maligni și, în puține cazuri, cancerul tiroidian evoluează agresiv. În general, are evoluție lentă și nu prezintă un pericol, motiv pentru care e importantă calitatea vieții pacientului. E primul medic care a introdus, în România, biopsia tiroidiană core-needle şi ablația cu microunde a nodulilor tiroidieni. Pentru acuratețea rezultatului, a îmbunătățit metoda de recoltare a probelor prin puncție aspirativă din noduli tiroidieni (metoda convențională pe lame sau metoda nouă în mediu lichid). Ablația cu microunde se face la noduli benigni și, uneori, la cei maligni sau ganglioni afectați de cancer, spune invitatul nostru care este născut și crescut în Azerbaidjan unde a absolvit Facultatea de Medicină. A venit în România în 2009, a urmat rezidențiatul în endocrinologie la Institutul Parhon, apoi a lucrat în Irlanda unde a colaborat cu oncologi generaliști și specialiști pe tumori neuroendocrine. În 2018, renunţă la Irlanda pentru entuziasmul de dezvoltare continuă în România şi pentru familie. A urmat cursuri și masterclase de tumori neuroendocrine la Munchen, Amsterdam, Berlin, apoi curs avansat de tumori neuroendocrine la Uppsala, în Suedia, și la școala de vara, în Austria. A participat la multe congrese internaționale şi ne informăm cum depistăm și tratăm nodulii tiroidieni.

* Boala renală cronică

Invitat: prof. dr. Victor Strâmbu, medic primar chirurgie generală și toracică, competențe în chirurgie oncologică și laparoscopică, șef Clinica de Chirurgie Generală, manager Spitalul Clinic de Nefrologie Carol Davila

(w882)Boala cronică renală este o problemă de sănătate publică. Ce măsuri putem lua pentru protejarea rinichilor? Când aceștia funcționează deficitar, toxinele se acumulează în corp și pot conduce la hipertensiune arterială, boli cardiace, accident vascular cerebral  sau moarte prematură. În cazul complicaţiilor, dacă tratamentul medicamentos și alimentația eşuează în a ajuta rinichii să funcționeze normal, boala poate progresa iar ca opțiuni terapeutice rămân dializa sau transplantul renal.
.
(w882)***

Echipa emisiunii:

Moderator: Ana Maria Ghiur

Jurnalist tv: Lucian Băbeanu

Documentarist: Giorgiana Șușurincă

Producător tv: Monica Ancuța-Tiuntiuc

***

La TVR Internaţional, în direct, luni şi marţi, împreună pentru sănătate!

Un doctor pentru dumneavoastră, de 16 ani împreună cu publicul TVRi!

21:00 Investiţi în România!

*Programe pentru dezvoltarea imm-urilor şi turismului

Invitat Lucian-Ioan Rus, secretar de stat Ministerul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului

Moderator Cristina Leorenţ

Grafică Laurenţiu Năstase

Documentarist & Poster Maker Giorgiana Şuşurincă

Jurnalişti tv: Ana Maria Ghiur, Roxana Segneanu şi Răzvan Onesa

Realizator Cristina Leorenţ

Producător Raluca Amzăr

Transmisiune directă

22:00 Destine ca-n filme

*Maria Dănilă-"Spre acoperisul lumii"

Pe Maria Dănilă nu o opreste nimic. Nici avalanse, nici furtuni, nici căzături, nici degerături, nici imobilizările la pat, cu perioadele lungi de recuperare șsi pericolele cunoscute, sau necunoscute, ale muntelui.

Merge cu hotărâre înainte, mereu înainte, mereu în sus. În viteză de formula 1 spre acoperisș, spre acoperisul lumii, pentru că următoarea destinatie este Vârful Everest!

*Dr Horatiu Moldovan-"Performantă pentru viată"

Destinul a făcut ca alegerea specializării de chirurgie cardiovasculară să fie făcută la vârsta de 9 ani, după întâlnirea sa cu primul român operat pe cord deschis de către renumitul profesor Christiaan Barnard.

Cu acest model în viată, după zeci de ani de activitate în blocul operator șsi la catedră, a devenit ilustru profesor universitar doctor Horațiu Moldovan.

Prezintă Iuliana Marciuc

Redactor Dana Ilie

Realizatori: Silvia Ionescu, Constantin Lupescu

Producător Iuliana Marciuc

(redifuzare)

 
„6,9 pe scara Richter”, film românesc la TVR Internațional

Sâmbătă, 29 iunie de la ora 23.10, TVR Internațional programează comedia „6,9 pe scara Richter”, în regia lui Nae Caranfil.

Programe pentru dezvoltarea imm-urilor şi turismului

O nouă ediție ”Investiți în România!” se difuzează în direct, marți, 25 iunie, pe TVR Internațional. Echipa emisiunii vă dă întâlnire de la ora ...

Monahul-medic Luca Bîlteanu a ales România: „Bolnavul e cel mai mare profesor al meu, iar boala este lecţia supremă”

Marți, 25 iunie, pe TVRi, de la ora 19:00, în direct, la "Un doctor pentru dumneavoastră", despre rolul modelelor în educație, cercetare şi ...

 

#tvri