loader
Foto

"Un doctor pentru dumneavoastră": despre nodulii tiroidieni și boala renală cronică

Marți, 4 iunie, ora 19.00, vă invităm să urmăriți, în direct, la TVR Internațional, o nouă ediție a emisiunii "Un doctor pentru dumneavoastră" ai cărei invitați sunt: Emin Mammadov, medic endocrinolog, și prof. dr. Victor Strâmbu, medic primar chirurgie generală și toracică.

 

Ana Maria Ghiur
Un doctor pentru dumneavoastră

De 16 ani, doctori români apreciaţi în ţară şi în diaspora, construiesc punţi pentru sănătate, dezbat teme de actualitate şi răspund întrebărilor dvs.!

* Biopsia și ablația nodulilor tiroidieni

Invitat: dr. Emin Mammadov, medic endocrinolog

(w882)Mulți avem noduli tiroidieni și nu știm de ei. Pot fi asimptomatici și rămân benigni toată viața. Un număr mic sunt canceroși. Aprox. 10% pot deveni maligni și, în puține cazuri, cancerul tiroidian evoluează agresiv. În general, are evoluție lentă și nu prezintă un pericol, motiv pentru care e importantă calitatea vieții pacientului. E primul medic care a introdus, în România, biopsia tiroidiană core-needle şi ablația cu microunde a nodulilor tiroidieni. Pentru acuratețea rezultatului, a îmbunătățit metoda de recoltare a probelor prin puncție aspirativă din noduli tiroidieni (metoda convențională pe lame sau metoda nouă în mediu lichid). Ablația cu microunde se face la noduli benigni și, uneori, la cei maligni sau ganglioni afectați de cancer, spune invitatul nostru care este născut și crescut în Azerbaidjan unde a absolvit Facultatea de Medicină. A venit în România în 2009, a urmat rezidențiatul în endocrinologie la Institutul Parhon, apoi a lucrat în Irlanda unde a colaborat cu oncologi generaliști și specialiști pe tumori neuroendocrine. În 2018, renunţă la Irlanda pentru entuziasmul de dezvoltare continuă în România şi pentru familie. A urmat cursuri și masterclase de tumori neuroendocrine la Munchen, Amsterdam, Berlin, apoi curs avansat de tumori neuroendocrine la Uppsala, în Suedia, și la școala de vara, în Austria. A participat la multe congrese internaționale şi ne informăm cum depistăm și tratăm nodulii tiroidieni.

* Boala renală cronică

Invitat: prof. dr. Victor Strâmbu, medic primar chirurgie generală și toracică, competențe în chirurgie oncologică și laparoscopică, șef Clinica de Chirurgie Generală, manager Spitalul Clinic de Nefrologie Carol Davila

(w882)Boala cronică renală este o problemă de sănătate publică. Ce măsuri putem lua pentru protejarea rinichilor? Când aceștia funcționează deficitar, toxinele se acumulează în corp și pot conduce la hipertensiune arterială, boli cardiace, accident vascular cerebral  sau moarte prematură. În cazul complicaţiilor, dacă tratamentul medicamentos și alimentația eşuează în a ajuta rinichii să funcționeze normal, boala poate progresa iar ca opțiuni terapeutice rămân dializa sau transplantul renal.
.
(w882)***

Echipa emisiunii:

Moderator: Ana Maria Ghiur

Jurnalist tv: Lucian Băbeanu

Documentarist: Giorgiana Șușurincă

Producător tv: Monica Ancuța-Tiuntiuc

***

La TVR Internaţional, în direct, luni şi marţi, împreună pentru sănătate!

Un doctor pentru dumneavoastră, de 16 ani împreună cu publicul TVRi!

5:00 Drag de România mea

Prezintă Paul Surugiu-Fuego

Jurnalişti: Adina Toderaşcu, Andreea Baciu

Producător Codruţa Prunariu

(redifuzare)

6:55 Imnul României

 
Turismul rural, model de dezvoltare al satului românesc

Vă invităm să urmăriți o ediție de colecție "Investiți în România!" la TVR Internațional, marți, 30 iulie, de la ora 21:00.

Abordarea modernă a sarcinii

Abordarea modernă a sarcinii

publicat: duminică, 28 iulie 2024

În ediția de luni, 29 iulie, a emisiunii ”Un doctor pentru dumneavoastră” aflăm despre pregătirea sarcinii, etapele-cheie în monitorizarea ...

Carmen Târnoveanu și invitații săi vă așteaptă într-un București de vară

Sezonul estival „Dăruiește Românie!" continuă, vineri de vineri, de la ora 20.00, în direct, la TVR3. Românii din străinătate pot urmări ...

 

#tvri