loader

“Un doctor pentru dumneavoastră”: afecţiunile de sezon, o provocare pentru copii

Obezitatea, autismul, demenţa, cataracta şi afecţiunile respiratorii la copii sunt readuse în atenţia dumneavoastră de luni până joi, la TVRi, de la ora 18.30.

 

Ana Maria Ghiur

LUNI, 11 FEBRUARIE

CHIRURGIA OBEZITĂȚII

Invitat: Dr. NICOLETA BĂJENARU, medic primar chirurgie generală, Spitalul Clinic "Agripa Ionescu", Bucureşti

Statisticile arată că România se confruntă cu un număr din ce în ce mai mare de bolnavi cu obezitate. Cauzele sunt multiple și pornesc de la moștenirea genetică, dereglări endocrinologice până la o hrănire defectuoasă, cu alimente excesiv procesate și care conțin substanțe toxice pentru organism. Sedentarismul este o altă cauză care favorizează obezitatea. Tratamentul chirurgical al bolilor, rezultate în urma creșterii în greutate, se poate face minim-invaziv, laparoscopic sau cu robotul chirurgical, tehnici ultramoderne și accesibile, care integrează rapid pacientul în societate și la locul de muncă.

SPORTUL ȘI OBEZITATEA

Invitat: Conf. Dr. GEORGIANA TACHE, medic primar de recuperare, medicină fizică şi balneologie

Mișcarea, în limite potrivite, corespunzătoare stării de sănătate a fiecăruia, menține tonusul organismului. Specialiștii susțin că mișcarea zilnică, moderată ca durată și intensitate, duce la prelungirea vieții, mai ales pentru persoanele care se confruntă cu creșterea în greutate. Să renunțăm la sedentarism pentru calitatea și longevitatea vieții!

Moderator: MĂRIUCA MIHĂILESCU

 

MARȚI, 12 FEBRUARIE

AUTISMUL, LUMEA DE LÂNGĂ NOI

Invitat: ANA TURTUREANU, analist comportamental acreditat, asistent social

Autismul este o boală cu atenție deosebită din partea specialiștilor, existând multiple cercetări privind cauzele apariției. Terapia comportamentală este una dintre cele mai eficiente terapii în tratarea bolnavilor cu autism. Copiii, care primesc o astfel de atenție, reușesc să revină la normalitate și să se integreze în societatea modernă.

AUTOVINDECAREA, ÎNTRE MIT ȘI REALITATE

Invitat: ADINA MORARU, psiholog clinician, psihoterapeut

Doctorul Howard Friedman, un binecunoscut psiholog american, declară că ”vindecările miraculoase sunt procese de autovindecare.” Din experiența sa, specialistul definește două tipuri de personalități, dintre care una este capabilă să reziste la îmbolnăviri și chiar să oprească evoluția unor maladii grave, cum sunt cancerul și bolile de inimă. La cealaltă extremă, se plasează tipuri de personalitate predispuse la diferite boli care, chiar dacă urmează un tratament specific, nu reușesc să se vindece.

Moderator: ANA MARIA GHIUR

 

MIERCURI, 13 FEBRUARIE

CHIRURGIA MINIM INVAZIVĂ ÎN AFECȚIUNILE COLOANEI VERTEBRALE

Invitat: Dr. DAN BENȚIA, medic primar neurochirurgie, supraspecializare microchirurgie spinală și cerebrală

Coloana vertebrală ne menține poziția bipedă și, datorită măduvei spinării pe care o adăpostește, se transmit informațiile nervoase de la creier la celelalte organe. Orice modificare de poziție, structurală, fiziologică, traumatică, produce apariția unei afecțiuni organice. În foarte multe dintre cazuri, tratamentul este chirurgical. Tehnologia medicală chirurgicală a evoluat foarte mult, astfel încât chirurgia clasică a fost înlocuită de cea minim invazivă. Chirurgia minim invazivă spinală sau cerebrală are avantajul de a fi mai eficientă, cu incizii mici, care nu deranjează estetic și cu recuperare mai rapidă.

NOUTĂȚI ÎN TRATAMENTUL PACIENȚILOR CU DEMENȚĂ

Invitat: Prof. Dr. MIHAI BERTEANU, medic primar medicină fizică, recuperare medicală şi balneologie, Şef Clinica de Reabilitare Medicală, Spitalul Universitar de Urgenţă Elias

Distrugerea și moartea neuronilor, mai ales la persoanele care au suferit o afecțiune cerebrală, duc, în final, la apariția demenței. Cauzele tipurilor de degenerare neuronală pot fi : interne - fiziologice, structurale și psihologice, dar şi externe - traumatismele. De exemplu, efectele negative ale unui AVC, nu sunt reprezentate doar de tulburări motorii, ci și de modificări majore ale limbajului, psihologice, până la degradare cognitivă și demență. Acestea sunt probleme majore în viața celui afectat. Specialiștii se preocupă să găsească metode noi de tratament pentru pacienții cu diverse forme de demență.

Moderator: MĂRIUCA MIHĂILESCU

 

JOI, 14 FEBRUARIE

CATARACTA ȘI CRISTALINUL

Invitat: Dr. ANDREI FILIP, medic primar oftalmologie, doctor în știinte medicale

Odată cu înaintarea în vârstă, cu îmbătrânirea celulară, sistemul ocular își modifică o parte din componente. Cel mai susceptibil de boală este cristalinul, acea lentilă a globului ocular care ne ajută în direcționarea informațiilor vizuale către retină. Boală frecventă care îl afectează este cataracta, specifică mai ales vârstei a treia. Netratată, aceasta afecțiune poate duce la pierderea vederii, prin opacizarea cristalinului. În prezent, operația de cataractă, de îndepărtare și înlocuire a cristalinului cu unul artificial, este o intervenție ușoară și rapidă, care reintegrează cu succes pacientul în societate.

PREVENIREA AFECȚIUNILOR DE SEZON LA COPII

Invitat: Dr. ANA CULCER, medic primar pediatru

Copilul, încă de la naștere, intră în contact cu microorganismele, fie de la mamă, fie din mediul înconjurător. Deși, are un sistem imunitar creat în viața intrauterină, acesta nu este total pregătit pentru a face față atacului viral și bacterian, mai ales la schimbările de anotimp, când organismul face efort să se adapteze. Un rol esențial, în viața copilului, îl joacă hrănirea cu laptele mamei, bogat în anticorpi. La acesta se adaugă: hrănirea cu cele mai sănătoase fructe, legume și proteine, încă din perioada diversificării și adoptarea celor mai potrivite alegeri în orice situație. Cea mai mare provocare a sistemului imunitar al unui copil se produce la intrarea în colectivitate, când apar multiple afecțiuni respiratorii, gastrointestinale, activate mai ales la schimbările de anotimp.

Moderator: ANA MARIA GHIUR

 

***

Partenerii emisiunii:

(w100) Hofigal Hofigal rămâne una dintre cele mai puternice companii de produse naturale, cu capital sută la sută românesc. Fondată de regretatul cercetător Ștefan Manea, Hofigal continuă să lupte, alături de partenerii și colaboratorii săi, pentru semeni, cu aceeași dăruire și respect. Se spune că pe pământ sunt 1000 de boli, dar și 1001 plante care să ajute la tratarea acestora.  Pentru mai multe informaţii, accesaţi siteul: www.hofigal.eu, pagina de Facebook sau adresa de mail: medici@hofigal.eu, unde o echipă de doctori vă stă la dispoziţie. tel.: 021.334.51.35/021.492.04.42.

Servicii integrate. Vizite puține. Timp câștigat! Clinicile Dentare Dr. Leahu - tratamente stomatologice personalizate pentru adulți și copii, în oricare dintre cele 4 locații din București. Toate dispun de aparatură medicală inovatoare și specialiști pregătiți să rezolve chiar și cele mai complicate probleme dentare. Sănătatea ta orală este în cele mai pricepute mâini! Ne găseşti pe www.cliniciledrleahu.ro şi la numărul de telefon 0374. 475. 555.

(w100) Dermavital Pentru a ajuta cât mai mulţi oameni cu terapii noninvazive şi fără efecte secundare, Florica Munteanu împreună cu specialiştii ei de la Centrul German de Biorezonanţă şi Dermato-Cosmetică oferă informaţii telespectatorilor pe adresa: office@dermavital-med.ro sau pe Facebook. Număr de contact: 021.322.40.04.

(w100) FlorariaTraian Săplăcan, specialist în creşterea şi îngrijirea plantelor, răspunde întrebărilor şi curiozităţilor dumneavoastră transmise la adresa: office@trias.ro sau pe https://www.florariatrias.ro/. Pagina de Facebook:https://www.facebook.com/florariatrias.ro . Telefon: (+4) 0751.136.412.

 

12:00 Români universali

*Teodora Groza-inteligenţa concurenţei

Teodora Groza unul dintre acele nume romanești care au intrat deja în elita mondială. Deși foarte tânără, este licențiată în drept, absolventă de filozofie și lector la Sciences Po Paris. Ea a studiat Dreptul în Olanda şi Austria, iar acum este doctorandă la Universitatea Sciences Po din Paris, unde şi predă. Domeniile ei de interes sunt guvernarea AI, relația dintre inovare și reglementare, impactul noilor tehnologii asupra tehnicilor de reglementare, respectiv Dreptul și Economia.

Ea este, de asemenea, bursier de cercetare pentru proiectul Track AI, o inițiativă co-găzduită de Sciences Po Law School și CodeX, The Stanford Center for Legal Informatics. În plus, ea a fost redactor și curator al Harvard Journal of Law Technology Digest și este redactor-șef al Stanford Computational Antitrust Journal.

Teza de doctorat a Teodorei se concentrează pe guvernarea noilor tehnologii prin diverse module juridice (antitrust, drept corporativ, guvernanța datelor) și este considerată revoluționară în domeniu.Teodora Groza a mai scris și despre piețele de date, guvernanța noilor tehnologii, rolul reglementărilor în promovarea inovării și impactul noilor modele de afaceri asupra cadrelor antitrust din UE și SUA. Teza de licenţă în Drept a Teodorei a fost premiată, în 2019, drept cea mai bună cercetare în domeniul Dreptului european.

Este deosebit de implicată social și participă la nenumărate seminarii, conferințe și colocvii menite să contribuie la instruirea societății și mai ales a generațiilor tinere. Deși trăiește acum în Paris, Teodora Groza ține legătura cu Oradea natală și este activă și în România.

Realizator si prezentator Cristian Tabără

Producător Marin Găbudean

(Reluare)

12:30 România în lume

*Invitate: Medeea Marinescu-actriţă şi Alexandra Solea-manager cultural

Moderator Kyrie Mendel

Realizator Bogdan Stănescu

Producător Liliana Văduva

(Reluare)
 
Teodora Groza - inteligenţa concurenţei

Teodora Groza - inteligenţa concurenţei

publicat: joi, 08 mai 2025

Teodora Groza unul dintre acele nume romanești care au intrat deja în elita mondială. Deși foarte tânără, este licențiată în drept, absolventă ...

Drumuri aproape: Lugoj

Drumuri aproape: Lugoj

publicat: miercuri, 07 mai 2025

Lugojul e nod rutier și feroviar, dar mai e, privit din altă perspectivă, un nod cultural și istoric de mare importanță, atât în vremea ...

TVR organizează dezbaterea decisivă a alegerilor prezidenţiale la Palatul Cotroceni

„Un preşedinte pentru România" va fi difuzată joi, 15 mai 2025, pe canalele TVR1, TVR INFO, TVR Internaţional şi TVR MOLDOVA şi în mediul online

 

#tvri