loader
Foto

“Un doctor pentru dumneavoastră”: afecţiunile de sezon, o provocare pentru copii

Obezitatea, autismul, demenţa, cataracta şi afecţiunile respiratorii la copii sunt readuse în atenţia dumneavoastră de luni până joi, la TVRi, de la ora 18.30.

 

Ana Maria Ghiur

LUNI, 11 FEBRUARIE

CHIRURGIA OBEZITĂȚII

Invitat: Dr. NICOLETA BĂJENARU, medic primar chirurgie generală, Spitalul Clinic "Agripa Ionescu", Bucureşti

Statisticile arată că România se confruntă cu un număr din ce în ce mai mare de bolnavi cu obezitate. Cauzele sunt multiple și pornesc de la moștenirea genetică, dereglări endocrinologice până la o hrănire defectuoasă, cu alimente excesiv procesate și care conțin substanțe toxice pentru organism. Sedentarismul este o altă cauză care favorizează obezitatea. Tratamentul chirurgical al bolilor, rezultate în urma creșterii în greutate, se poate face minim-invaziv, laparoscopic sau cu robotul chirurgical, tehnici ultramoderne și accesibile, care integrează rapid pacientul în societate și la locul de muncă.

SPORTUL ȘI OBEZITATEA

Invitat: Conf. Dr. GEORGIANA TACHE, medic primar de recuperare, medicină fizică şi balneologie

Mișcarea, în limite potrivite, corespunzătoare stării de sănătate a fiecăruia, menține tonusul organismului. Specialiștii susțin că mișcarea zilnică, moderată ca durată și intensitate, duce la prelungirea vieții, mai ales pentru persoanele care se confruntă cu creșterea în greutate. Să renunțăm la sedentarism pentru calitatea și longevitatea vieții!

Moderator: MĂRIUCA MIHĂILESCU

 

MARȚI, 12 FEBRUARIE

AUTISMUL, LUMEA DE LÂNGĂ NOI

Invitat: ANA TURTUREANU, analist comportamental acreditat, asistent social

Autismul este o boală cu atenție deosebită din partea specialiștilor, existând multiple cercetări privind cauzele apariției. Terapia comportamentală este una dintre cele mai eficiente terapii în tratarea bolnavilor cu autism. Copiii, care primesc o astfel de atenție, reușesc să revină la normalitate și să se integreze în societatea modernă.

AUTOVINDECAREA, ÎNTRE MIT ȘI REALITATE

Invitat: ADINA MORARU, psiholog clinician, psihoterapeut

Doctorul Howard Friedman, un binecunoscut psiholog american, declară că ”vindecările miraculoase sunt procese de autovindecare.” Din experiența sa, specialistul definește două tipuri de personalități, dintre care una este capabilă să reziste la îmbolnăviri și chiar să oprească evoluția unor maladii grave, cum sunt cancerul și bolile de inimă. La cealaltă extremă, se plasează tipuri de personalitate predispuse la diferite boli care, chiar dacă urmează un tratament specific, nu reușesc să se vindece.

Moderator: ANA MARIA GHIUR

 

MIERCURI, 13 FEBRUARIE

CHIRURGIA MINIM INVAZIVĂ ÎN AFECȚIUNILE COLOANEI VERTEBRALE

Invitat: Dr. DAN BENȚIA, medic primar neurochirurgie, supraspecializare microchirurgie spinală și cerebrală

Coloana vertebrală ne menține poziția bipedă și, datorită măduvei spinării pe care o adăpostește, se transmit informațiile nervoase de la creier la celelalte organe. Orice modificare de poziție, structurală, fiziologică, traumatică, produce apariția unei afecțiuni organice. În foarte multe dintre cazuri, tratamentul este chirurgical. Tehnologia medicală chirurgicală a evoluat foarte mult, astfel încât chirurgia clasică a fost înlocuită de cea minim invazivă. Chirurgia minim invazivă spinală sau cerebrală are avantajul de a fi mai eficientă, cu incizii mici, care nu deranjează estetic și cu recuperare mai rapidă.

NOUTĂȚI ÎN TRATAMENTUL PACIENȚILOR CU DEMENȚĂ

Invitat: Prof. Dr. MIHAI BERTEANU, medic primar medicină fizică, recuperare medicală şi balneologie, Şef Clinica de Reabilitare Medicală, Spitalul Universitar de Urgenţă Elias

Distrugerea și moartea neuronilor, mai ales la persoanele care au suferit o afecțiune cerebrală, duc, în final, la apariția demenței. Cauzele tipurilor de degenerare neuronală pot fi : interne - fiziologice, structurale și psihologice, dar şi externe - traumatismele. De exemplu, efectele negative ale unui AVC, nu sunt reprezentate doar de tulburări motorii, ci și de modificări majore ale limbajului, psihologice, până la degradare cognitivă și demență. Acestea sunt probleme majore în viața celui afectat. Specialiștii se preocupă să găsească metode noi de tratament pentru pacienții cu diverse forme de demență.

Moderator: MĂRIUCA MIHĂILESCU

 

JOI, 14 FEBRUARIE

CATARACTA ȘI CRISTALINUL

Invitat: Dr. ANDREI FILIP, medic primar oftalmologie, doctor în știinte medicale

Odată cu înaintarea în vârstă, cu îmbătrânirea celulară, sistemul ocular își modifică o parte din componente. Cel mai susceptibil de boală este cristalinul, acea lentilă a globului ocular care ne ajută în direcționarea informațiilor vizuale către retină. Boală frecventă care îl afectează este cataracta, specifică mai ales vârstei a treia. Netratată, aceasta afecțiune poate duce la pierderea vederii, prin opacizarea cristalinului. În prezent, operația de cataractă, de îndepărtare și înlocuire a cristalinului cu unul artificial, este o intervenție ușoară și rapidă, care reintegrează cu succes pacientul în societate.

PREVENIREA AFECȚIUNILOR DE SEZON LA COPII

Invitat: Dr. ANA CULCER, medic primar pediatru

Copilul, încă de la naștere, intră în contact cu microorganismele, fie de la mamă, fie din mediul înconjurător. Deși, are un sistem imunitar creat în viața intrauterină, acesta nu este total pregătit pentru a face față atacului viral și bacterian, mai ales la schimbările de anotimp, când organismul face efort să se adapteze. Un rol esențial, în viața copilului, îl joacă hrănirea cu laptele mamei, bogat în anticorpi. La acesta se adaugă: hrănirea cu cele mai sănătoase fructe, legume și proteine, încă din perioada diversificării și adoptarea celor mai potrivite alegeri în orice situație. Cea mai mare provocare a sistemului imunitar al unui copil se produce la intrarea în colectivitate, când apar multiple afecțiuni respiratorii, gastrointestinale, activate mai ales la schimbările de anotimp.

Moderator: ANA MARIA GHIUR

 

***

Partenerii emisiunii:

(w100) Hofigal Hofigal rămâne una dintre cele mai puternice companii de produse naturale, cu capital sută la sută românesc. Fondată de regretatul cercetător Ștefan Manea, Hofigal continuă să lupte, alături de partenerii și colaboratorii săi, pentru semeni, cu aceeași dăruire și respect. Se spune că pe pământ sunt 1000 de boli, dar și 1001 plante care să ajute la tratarea acestora.  Pentru mai multe informaţii, accesaţi siteul: www.hofigal.eu, pagina de Facebook sau adresa de mail: medici@hofigal.eu, unde o echipă de doctori vă stă la dispoziţie. tel.: 021.334.51.35/021.492.04.42.

Servicii integrate. Vizite puține. Timp câștigat! Clinicile Dentare Dr. Leahu - tratamente stomatologice personalizate pentru adulți și copii, în oricare dintre cele 4 locații din București. Toate dispun de aparatură medicală inovatoare și specialiști pregătiți să rezolve chiar și cele mai complicate probleme dentare. Sănătatea ta orală este în cele mai pricepute mâini! Ne găseşti pe www.cliniciledrleahu.ro şi la numărul de telefon 0374. 475. 555.

(w100) Dermavital Pentru a ajuta cât mai mulţi oameni cu terapii noninvazive şi fără efecte secundare, Florica Munteanu împreună cu specialiştii ei de la Centrul German de Biorezonanţă şi Dermato-Cosmetică oferă informaţii telespectatorilor pe adresa: office@dermavital-med.ro sau pe Facebook. Număr de contact: 021.322.40.04.

(w100) FlorariaTraian Săplăcan, specialist în creşterea şi îngrijirea plantelor, răspunde întrebărilor şi curiozităţilor dumneavoastră transmise la adresa: office@trias.ro sau pe https://www.florariatrias.ro/. Pagina de Facebook:https://www.facebook.com/florariatrias.ro . Telefon: (+4) 0751.136.412.

 

2:00 Miturile comunismului

*Frontieriştii

Un fenomen încă tabu pe agenda publică: fenomenul frontierist, adică fuga din ţară, prin trecerea ilegală a frontierei, în perioada comunistă. Un capitol sângeros al istoriei noastre recente: mii de fugari, prinşi, au fost împuşcaţi sau torturaţi în anchete, iar pentru toate acestea, după 35 de ani de democraţie, nimeni nu a fost găsit vinovat.

Invitaţi: Marina Constantinoiu, jurnalistă, a creat o campanie de presă dedicată fenomenului frontierist şi Cătălin Popescu, un frontierist care a traversat Dunarea înot

Moderator Irina Luca

Promovare online Codruț Pânzaru

Jurnalişti: Cătălin Apostol, Gheorghe Preda

Realizatori: Irina Luca, Raluca Rogojină

Producător Mimi Necula

3:00 Telejurnal (R)

*Ştiri

Prezintă Alina Stancu, Eugen Rusu

Producători: Diana Anghel şi Dorin Munteanu

Sport *Montaj

Meteo *Montaj

(Reluare)
 

"Iancu Jianu, zapciul", la TVR Internațional

publicat: vineri, 19 aprilie 2024

Sâmbătă, 20 aprilie, la TVR Internațional, de la ora 23.10, vedem primul film din seria Iancu Jianu, realizat în 1981.

"A doua Românie", cu Sînziana Mircea

publicat: joi, 18 aprilie 2024

Joi, 18 aprilie, de la ora 21:00, la "A doua Românie", pe TVR Internațional, v-am invitat să urmăriţi un amplu interviu cu Sînziana Mircea, ...

Maria Cîrneci, aniversată la „Petrecere... cu cântec!”, pe TVR 1

Iuliana Tudor ne invită să sărbătorim cei 45 de ani de cântec ai artistei împreună cu Mioara Velicu, Ionuţ Fulea, Cornelia şi Lupu Rednic, precum ...

 

#tvri