loader
Foto

TVR aduce în atenţie potenţialul strategic al diasporei prin campania Smart Diaspora

• Proiectul a debutat la TVR Internaţional • Interviuri cu personalităţi recunoscute în plan internaţional vor fi difuzate zilnic

 

De Ziua Românilor de Pretutindeni, Televiziunea Română a lansat duminică, 28 mai 2023, la TVR Internaţional, campania Smart Diaspora - o serie de fillere cu şi despre români de pretutindeni, care lucrează la cel mai înalt nivel şi care, prin implicarea lor, îşi pot pune amprenta şi asupra evoluţiei României.

Materialele jurnalistice vor fi difuzate zilnic la TVR Internaţional şi vor aduce în prim-plan români de excepție implicaţi în mari proiecte internaționale din diferite domenii: inovaţii în medicină, inginerie aerospaţială, biochimie moleculară computaţională, inteligenţa artificială, neuroştiinţe, nanoelectronica, antreprenoriat, dezvoltarea tehnologiilor etc.

Printre cei cu care telespectatorii se pot întâlni la TVR Internaţional se numără şi un actor din serialul american „Breaking Bad”, violistul care a cântat la încoronarea Regelui Charles al III-lea, dar mai ales cercetători şi profesori universitari, intervievaţi la Timişoara la Conferinţa „Smart diaspora - diaspora în învăţământ superior, ştiinţă, inovare şi antreprenoriat”.

Marius Stan, cercetător român care lucrează în SUA în domeniul inteligenței artificiale (AI) este cunoscut marelui public pentru interpretarea rolului Bogdan Wolynetz din serialul din „Breaking Bad”.

A fost director național pentru informatică la Ministerul Energiei al SUA şi lider al programului de materiale inteligente de la Laboratorul Național Argonne

Alexander Manu, de la The Ontario College of Art and Design University, spune la Smart Diaspora povestea unui computer portabil pe care l-a desenat în 1982. De atunci s-a tot reinventat, fiind pasionat acum de inteligenţa artificială.

Profesorul Adrian Şalic, de la Harvard Medical School, caută să înţeleagă ce şi cum comunică între ele moleculele, cum se influenţează şi cum îşi schimbă comportamentul.

În Franţa, Florin Păun este coordonatorul ştiinţific al unui grup de cercetare în aerospaţiale şi apărare şi al unui deeptech accelerator. Preocupat de transferul de tehnologie, este determinat să participe la fluidizarea relaţiei dintre inventatori şi oameni de afaceri în România şi în Franţa.

Pentru Sascha Bota, profesorul român care a cântat la încoronarea Regelui Charles al III-lea, muzica de cameră este un microcosmos care funcţionează aşa cum şi-ar dori să fie şi societatea: să ne ascultăm, nu pentru a corecta, ci pentru a ne înţelege unul pe celălalt căutând frumosul în aceeaşi direcţie.

Aceştia sunt doar câţiva dintre protagoniştii campaniei TVR Internaţional Smart Diaspora, un proiect cu români care gândesc lumea şi tehnologia de mâine.

 

1:00 De ce-aş citi?

Moderator Tudor Călin Zarojanu

Producător Bogdana Pascal

(redifuzare)

2:00 Vreau să fiu sănătos! (R)

Prezinta Izabela Marinescu

Jurnalisti: Izabela Marinescu, Grigore Vîrsta, Dorin Chiotea

Producatori: Beatrice Cioba, Eduard Dârvariu

(Reluare)
 
 Cauzele spirituale ale bolilor și terapeutica lor

Cauzele spirituale ale bolilor și terapeutica lor

publicat: miercuri, 28 februarie 2024

Luni, 4 martie, de la ora 19:00, TVR Internațional redifuzează sub genericul ”Un doctor pentru dumneavoastră” o ediție despre abordarea holistică ...

Italia, partener principal pentru România

Italia, partener principal pentru România

publicat: miercuri, 28 februarie 2024

Marți, 5 martie, de la ora 21:00, revedeți la TVR Internațional o ediție ”Investiți în România!” despre consolidarea parteneriatelor ...

Vedem "Moromeții" 1 și 2, în regia lui Stere Gulea, la "Noaptea albă a filmului românesc" pe 2 martie, de la ora 22.10 și 0.25, la TVR ...

 

#tvri