loader
Foto

TVR aduce în atenţie potenţialul strategic al diasporei prin campania Smart Diaspora

• Proiectul a debutat la TVR Internaţional • Interviuri cu personalităţi recunoscute în plan internaţional vor fi difuzate zilnic

 

De Ziua Românilor de Pretutindeni, Televiziunea Română a lansat duminică, 28 mai 2023, la TVR Internaţional, campania Smart Diaspora - o serie de fillere cu şi despre români de pretutindeni, care lucrează la cel mai înalt nivel şi care, prin implicarea lor, îşi pot pune amprenta şi asupra evoluţiei României.

Materialele jurnalistice vor fi difuzate zilnic la TVR Internaţional şi vor aduce în prim-plan români de excepție implicaţi în mari proiecte internaționale din diferite domenii: inovaţii în medicină, inginerie aerospaţială, biochimie moleculară computaţională, inteligenţa artificială, neuroştiinţe, nanoelectronica, antreprenoriat, dezvoltarea tehnologiilor etc.

Printre cei cu care telespectatorii se pot întâlni la TVR Internaţional se numără şi un actor din serialul american „Breaking Bad”, violistul care a cântat la încoronarea Regelui Charles al III-lea, dar mai ales cercetători şi profesori universitari, intervievaţi la Timişoara la Conferinţa „Smart diaspora - diaspora în învăţământ superior, ştiinţă, inovare şi antreprenoriat”.

Marius Stan, cercetător român care lucrează în SUA în domeniul inteligenței artificiale (AI) este cunoscut marelui public pentru interpretarea rolului Bogdan Wolynetz din serialul din „Breaking Bad”.

A fost director național pentru informatică la Ministerul Energiei al SUA şi lider al programului de materiale inteligente de la Laboratorul Național Argonne

Alexander Manu, de la The Ontario College of Art and Design University, spune la Smart Diaspora povestea unui computer portabil pe care l-a desenat în 1982. De atunci s-a tot reinventat, fiind pasionat acum de inteligenţa artificială.

Profesorul Adrian Şalic, de la Harvard Medical School, caută să înţeleagă ce şi cum comunică între ele moleculele, cum se influenţează şi cum îşi schimbă comportamentul.

În Franţa, Florin Păun este coordonatorul ştiinţific al unui grup de cercetare în aerospaţiale şi apărare şi al unui deeptech accelerator. Preocupat de transferul de tehnologie, este determinat să participe la fluidizarea relaţiei dintre inventatori şi oameni de afaceri în România şi în Franţa.

Pentru Sascha Bota, profesorul român care a cântat la încoronarea Regelui Charles al III-lea, muzica de cameră este un microcosmos care funcţionează aşa cum şi-ar dori să fie şi societatea: să ne ascultăm, nu pentru a corecta, ci pentru a ne înţelege unul pe celălalt căutând frumosul în aceeaşi direcţie.

Aceştia sunt doar câţiva dintre protagoniştii campaniei TVR Internaţional Smart Diaspora, un proiect cu români care gândesc lumea şi tehnologia de mâine.

 

16:45 Cu ai mei

*Editia 3

Interviuri realizate într-o atmosferă relaxată cu vedete ale folclorului românesc, despre viaţa lor de dincolo de scenă.

Producător Iuliana Tudor

17:30 Românii universali (R)

*Florin Lascău

O nouă personalitate pe care Cristian Tabără o propune este primul ne-japonez devenit Shidoin. Il descoperim pe judoka Florin Lascău, un om impresionant pe multe paliere. Faptul că prima dată în istorie japonezii au acordat acest titlu important unui judoka străin-el este un român din Oradea-este o poveste care merită toată atenția. De aceea, Cristi Tabără a ales să îl prezinte pe Florin Lascău, omul care a ales calea blândeții-căci așa se traduce judo-ul. Director de arbitraj al Federaţiei Internaţionale de Judo și profesor la Academia Mondială de Judo, Florin Lascău este omul a cărui viață se petrece în toată lumea. Spune că însumat stă doar vreo 100 de zile din an acasă cu familia, majoritatea timpului fiind pe drumuri, la competiții și conferințe.

Realizator şi prezentator Cristian Tabără

Producători: Marin Găbudean, Cristian Tabără

(Reluare)
 

"Iancu Jianu, zapciul", la TVR Internațional

publicat: vineri, 19 aprilie 2024

Sâmbătă, 20 aprilie, la TVR Internațional, de la ora 23.10, vedem primul film din seria Iancu Jianu, realizat în 1981.

Luni, 22 aprilie, de la ora 21:00, la TVR Internațional, vă invităm să urmăriți în direct o ediție "Avocatul dumneavoastră" despre probleme și ...

Dumitru Furdui, în spectacolul din Arhiva de Aur a TVR „Jurnalul unui nebun

Teatrul Naţional de Televiziune prezintă „Jurnalul unui nebun", de N. V. Gogol, miercuri, 24 aprilie, la TVR Cultural și duminică, 28 aprilie, la ...

 

#tvri