Reportajele TVR MOLDOVA: turneul Teatrului Naţional din Chişinău în România
marţi, 07 februarie 2017
Reportajul despre turneul Teatrului Naţional "Mihai Eminescu" din Chişinău în România s-a difuzat duminică, 12 februarie, ora 18.30, la TVR MOLDOVA şi miercuri, 15 februarie, ora 21.00, la TVRi.
Spectacol, main
Alte legături
CORINA DOBRE

Ediția este disponibilă online pe TVR+.

Teatrul Naţional "Mihai Eminescu" din Chişinău a organizat, la sfârşitul lunii ianuarie, un nou turneu în România, în cadrul proiectului "Teatru românesc la Bucureşti, Iaşi şi Chişinău".

Acest proiect cultural a început la iniţiativa teatrului din Republica Moldova, care, în 2014, a deschis cu spectacolele sale stagiunea Naţionalului bucureştean.

Şapte zile mai târziu, TNB mergea la Chişinău pentru a prezenta, la rândul său, o săptămână de teatru românesc.

(w640) Hadarca

Reportajul “Turneul Teatrului Naţional din Chişinău în România" cuprinde un amplu interviu cu Petru Hadârcă, directorul general al Teatrului Național „Mihai Eminescu”, care ne dezvăluie povestea teatrului din Chişinău şi istoria turneului.

Puteţi urmări, de asemenea, interviuri cu actorii de peste Prut şi cu personalităţile implicate în proiect (directorul TNB - Ion Caramitru, preşedintele ICR - Radu Boroianu, ambasadorul Republicii Moldova la Bucureşti - Mihai Gribincea).

(w640) Caramitru

(w640) Boroianu

(w640) Gribincea

Turneul a debutat pe scena Sălii Studio cu spectacolul "În ochii tăi fermecători", în regia lui Alexandru Vasilache, o dramatizare după nuvelele lui Gib Mihăescu.

(w640) In ochii t

(w640) Spectacol

Celelalte două premiere aduse în turneu în România au fost "Aveţi ceva de declarat?", de Georges Feydeau, în regia lui Petru Hadârcă, şi "Casa Mare", de Ion Druţă, în regia lui Alexandru Cozub.

(w640) Aveti ceva

Aceleaşi spectacole s-au jucat și la Iași, în Sala Mare a Teatrului Naţional „Vasile Alecsandri".

(w640) Casa mare

Credit foto din spectacole - tnb.ro

Istoria comună a teatrelor de dincolo şi de dincoace de Prut a fost evocată la evenimentul de lansare a volumelor „Geneza Teatrului Național din Chişinău: 1818–1960”, de Iurie Colesnic, și „O cronică a Teatrului Naţional Mihai Eminescu din Chişinău: 1918–1930”, îngrijit de regizorul și actorul Petru Hadârcă.

Emisiunea "Reportajele TVR MOLDOVA", ediţia despre Turneul Teatrului Naţional "Mihai Eminescu" Chişinău în România, se difuzează duminică, 12 februarie, ora 18.30 la TVR MOLDOVA şi miercuri, 15 februarie, ora 21.00, la TVR Internaţional (în reluare pe 18 februarie, orele 14.30 şi 6.30).

(w640) Puric

Urmăriţi emisiunea LIVE pe TVR+

***

Emisiunea poate fi urmărită pe tabletă sau mobil.

Descărcați aplicaţiile TVR+ pentru IOS și Android!

 • 20:50
  Zi de zi cu părintele Constantin Necula
  Producător Victor Dochia
 • 21:00
  Avocatul dumneavoastră
  *21 ani *Contractul, lege a părţilor Invitat: Dan Laurenţiu Stoicescu, avocat Rubrica INFO *Informaţii utile despre contractul de închiriere comercială în Franţa Invitată: avocat Diana Dauphin Lazăr Moderator Angela Avram Jurnalist Aura Iosif Producător Angela Avram (redifuzare)
 • 22:30
  România 9!
  Moderator Ionuţ Cristache Jurnalist Oana Cucuruzeanu Producător Livia Şerban Iancu
 • 23:30
  Câştigă România!
  Prezintă Virgil Ianţu Regia artistică Larry Maronesse Producător Diana Pascal O producţie TVR2 şi Zucchero Media
 • 00:30
  #NuExistaNuSePoate!
  *cu Andreea Marin O oră de motivaţie şi inspiraţie în compania oamenilor care reuşesc în viaţă fiindcă pentru ei nu există nu se poate Director de imagine Vlad Tănase Regia artistica Aurel Badea Producător tv Diana Pascal (redifuzare)
 • 01:30
  Generaţia Fit
  *În cadrul programului vor fi oferite antrenamente de fitness şi gimnastică autorizate pentru începători şi avansaţi, coordonate de către profesori autorizati, sfaturi ale unor medici nutriţionişti şi o reţetă sănătoasă pentru sportivi şi publicul larg! Gazde: antrenori Diana Preda şi Gabriel Toncean Producător: Ştefan Stănescu Coproducție TVR-FRCF
 • 02:00
  Un doctor pentru dumneavoastră
  *13 ani *Obezitatea, bolile cardiovasculare şi pâinea noastra cea de toate zilele Invitat: din Italia, dr. Gheorghe Cerin, medic primar cardiolog, dr. în ştiinţe medicale, responsabilul Unităţii de Medicină Internă-Cardiologie, Clinica San Gaudenzio, Novara, preşedintele Asociaţiei Medicilor Români din Italia, membru al Societăţii Europene de Cardiologie Stilul nostru actual de hrană, ca şi cel de viaţă, stau la baza kilogramelor în plus, kilograme care pot determina un exces ponderal, ca şi obezitate, uneori severă. Pentru persoanele trecute de vârsta de 45-50 de ani, excesul de kilograme se va însoţi întotdeauna de creşterea tensiunii arteriale, a colesterolului, glicemiei şi a trigliceridelor, elemente care prevestesc apariţia ulterioară a diabetului de tip 2, a accidentelor vasculare cerebrale, steatozei hepatice sau, pentru cei mai în vârstă, a Alzheimerului. Vă propunem așadar o abordare deschisă privind modul corect de hrană şi de schimbare a obişnuinţelor alimentare, adeseori nepotrivite cu nivelul de activitate fizică pe care o desfăşurăm zilnic. Vom analiza în detaliu rolul carbohidraţilor în hrana noastră şi mai ales rolul acestora în producerea obezităţii, obezitate care este de fapt cauza majoră a unor boli cronice precum cele cardiovasculare, dar şi unele forme de cancer. Moderator Măriuca Mihăilescu Realizator Cristina Anton Producător Monica Ancuţa
 • 03:00
  Telejurnal
  *Ştiri *Tema zilei Prezintă: Dorina Florea, Radu Andrei Tudor Producători: Eva Matei,Cristian Petru Sport *Montaj Meteo *Montaj
 • 03:50
  Zi de zi cu părintele Constantin Necula
  Producător Victor Dochia
 • 04:00
  Avocatul dumneavoastră
  *21 ani *Contractul, lege a părţilor Invitat: Dan Laurenţiu Stoicescu, avocat Rubrica INFO *Informaţii utile despre contractul de închiriere comercială în Franţa Invitată: avocat Diana Dauphin Lazăr Moderator Angela Avram Jurnalist Aura Iosif Producător Angela Avram