loader
Foto

„Ștefan cel Mare - Vaslui 1475”, filmul cu cea mai impresionantă scenă de luptă

Telespectatorii TVR Internațional au fost invitați sâmbătă, 16 martie, de la ora 23.10, la o producție de excepție: „Ștefan cel Mare - Vaslui 1475”.

 

Filmul românesc la TVRi

În ianuarie 1975, la împlinirea a 500 de ani de la Bătălia de la Podu Înalt, s-a dorit aniversarea evenimentului prin realizarea unor filme despre personalitatea domnitorului Ștefan cel Mare (1457-1504). Momentul a fost marcat prin realizarea producțiilor „Frații Jderi” (1974) și „Ștefan cel Mare - Vaslui 1475” (1975).

Distribuție impresionantă

Filmul istoric românesc în două părți realizat în regia lui Mircea Drăgan, „Ștefan cel Mare - Vaslui 1475”, a fost inspirat în mod liber după volumele al II-lea și al III-lea ale trilogiei istorice „Frații Jderi” de Mihail Sadoveanu. Distribuția este impresionantă, reunind actori apreciați: Gheorghe Cozorici, Gheorghe Dinică, Violeta Andrei, Toma Dimitriu, Sandina Stan, Geo Barton, Ana Széles, Iurie Darie, Sebastian Papaiani, Emanoil Petruț și Florin Piersic. Scenariștii filmului au fost Valeria Sadoveanu (fiica lui Mihail Sadoveanu, ea însăși scriitoare), Constantin Mitru și Mircea Drăgan.

Atât „Frații Jderi”, cât și „Ștefan cel Mare - Vaslui 1475” au avut, în mare parte, aceeași distribuție. Unii dintre actori au primit roluri diferite. Astfel, Gheorghe Dinică a fost medelnicerul Dumitru Crivăț în „Frații Jderi”, iar în al doilea film al seriei l-a interpretat pe sultanul Mahomed al II-lea. Toma Dimitriu a fost arhimandritul Amfilohie Șendrea în „Frații Jderi”, iar în această producție este Stanciul, omul de taină al lui Ștefan cel Mare. Draga Olteanu-Matei, ghicitoarea Raluca, devine moașa Irina, iar Colea Răutu Grigore Gogolea, în producția din 1974, devine Soliman-Pașa în „Ștefan cel Mare - Vaslui 1475”.

30.000 de persoane în figurație

Filmările au început la 15 ianuarie 1974 și au durat 46 de zile. Bătălia de la Podu Înalt a fost filmată la 30 martie 1974 în zona Vasluiului, cu 30.000 de persoane în figurație, „cea mai importantă scenă de masă realizată în cinematografia românească” (revista „Cinema”, nr. 4/1974). Restul filmărilor au fost realizate la Rupea, Brăila, Cetatea Neamțului, Castelul Peleș, Suceava, Dragomirna, Arbore, Sighișoara, Bran, Făgetu, București, Căldărușani, Prejmer, Făgăraș, Brașov, Cluj și Sibiu. La montaj au fost adăugate și două secvențe din filmul Frații Jderi: solia lui Iusuf Ceauș și ședința Sfatului Țării în care Ștefan cel Mare propune ridicarea la luptă a întregii țări.

Locul 10 în Topul celor mai vizionate filme românești

Lansarea a avut loc în două etape: avanpremiera la 3 ianuarie 1975 și premiera de gală la București în 6 ianuarie 1975. Filmul „Ștefan cel Mare - Vaslui 1475” a avut parte de un mare succes de public la cinematografele din România, fiind vizionat de 7.372.215 de spectatori, după cum atestă o situație a numărului de spectatori înregistrat de filmele românești de la data premierei și până la data de 31.12.2007 alcătuită de Centrul Național al Cinematografiei.

O parte a criticilor cinematografici au spus că opera sadoveniană a fost tratată superficial în film, dar publicul a apreciat producția care se află pe locul 10 în Topul celor mai vizionate film românești din toate timpurile, după cum atestă un comunicat din 2006 al Uniunii Autorilor și Realizatorilor de Film din România.

10:00 Rivalii

Prezentatori: Marina Almăşan şi Dan Helciug

Jurnalist coordonator Mirela Vasile

Realizatori: Marina Almaşan şi Adreea Baciu

Regizor artistic Luminiţa Iordanescu

Colaboratori: Costin Teodorescu şi Raluca Tudor

Producător Marina Almăşan

Coproducător Astra dell Arte

11:35 La un pas de România

*Transcarpatia

Episodul 4: Românii din Poroşcovo

Rușii le-au spus volohi. Ucrainenii le spun ”țigani albi”. Ei își spun rumâni. Trăiesc de când se știu, la marginea satului Poroșcovo, din Transcarpatia Ucrainei de azi. Acolo s-au născut, au crescut și mulți nu au plecat niciodată din sat. Se simt în siguranță, neștiind că la doar câteva sute de kilometri există oameni la fel ca ei, vorbitori de aceeași limbă. Până nu demult România era ceva abstract pentru ei. Temători de străini și duc traiul așa cum au învățat de la bătrânii lor din ce în ce mai puțini. Au mulți copii. Frații cei mari ăși crec pe cei mici în timp ce părinții muncesc cu ziua pe unde apucă. Cei mai mulți știu să scrie și să citească în rusă sau ucraineană. În română nu i-a învățat nimeni. Încă. Realizator și producător Aura Dobre

(redifuzare)

 
România promovată la Târgul de Turism de la Barcelona

România promovată la Târgul de Turism de la Barcelona

publicat: marţi, 10 decembrie 2024

“Hola, Rumania!” s-a auzit la Barcelona. Duminică, 15 decembrie, de la ora 16.45, la TVR Internaţional, vă propunem să urmăriţi o ediţie dedicată ...

Mobilitatea pe piaţa muncii

Mobilitatea pe piaţa muncii

publicat: marţi, 10 decembrie 2024

Vă invităm să urmăriți un interviu realizat de Angela Avram cu doamna Irina Perşa, șef serviciu EURES România din cadrul ANOFM.

”România în lume”, o nouă ediție surprinzătoare în 10 decembrie, la TVR Internațional

În ediția din 10 decembrie a emisiunii ”România în lume”, prima invitată a lui Kyrie Mendel este Medeea Marinescu, una dintre cele mai cunoscute ...

 

#tvri