loader
Foto

Dumitru Furdui, în spectacolul din Arhiva de Aur a TVR „Jurnalul unui nebun", de Gogol | VIDEO

Teatrul Naţional de Televiziune prezintă „Jurnalul unui nebun", de N. V. Gogol, miercuri, 24 aprilie, la TVR Cultural și duminică, 28 aprilie, la TVR3 și TVR Internațional. Arhiva TVR păstrează de 56 de ani acest spectacol după un text scris de Gogol în anul 1835.

 

Un om obişnuit, supus birocraţiei sistemului, înnebuneşte treptat. Nu poate înţelege şi nici accepta modul în care funcţionează societatea.

Proza lui Gogol este cel puțin cvadridimensională. El poate fi comparat cu contemporanul său, matematicianul Lobacevski, care a aruncat în aer lumea euclidiană." (Vladimir Nabokov)

Pe Poprişcin îl interpretează Dumitru Furdui, iar scenografia, dramatizarea și regia artistică îi aparțin lui Mircea Marosin.

Înregistrare din anul 1968.

Nikolai Vasilievici Gogol (1809-1852) s-a născut într-un sat din Ucraina. După absolvirea liceului, a plecat la Sankt Petersburg, unde a început să publice, sub diverse pseudonime, în reviste literare. Atinge recunoașterea în anul 1831, odată cu publicarea volumului de povestiri Serile în cătunul de lângă Dikanka. A publicat ulterior volume de nuvele şi povestiri (MirgorodPovestiri din PetersburgArabescuri), romane (Taras BulbaSuflete moarte) şi piese de teatru (RevizorulCăsătoriaJucătorii de cărţi). Inovator și comic, stilul său literar i-a adus o largă apreciere și un loc în galeria celor mai importanţi autori. Povestirea sa Mantaua (1842) este considerată de scriitori realiști ruși punctul de referință al literaturii care s-a născut după a doua jumătate a secolului al XIX-lea („Toți ne tragem din Mantaua lui Gogol" a fost crezul unei perioade literare întregi).

Jurnalul unui nebun (sau Însemnările unui nebun, în unele variante de traducere și reprezentare teatrală) este o povestire publicată de Gogol în 1835.

Tragicul se împletește cu tonul comic pe măsură ce nebunia, care plăsmuiește o realitate paralelă, pune stăpânire pe mintea personajului principal, apăsat de întrebări și frustrări. Iar atunci când singurătatea şi disperarea îi otrăvesc existența, unica posibilitate de evadare se dovedește a fi imaginaţia.

(w882) Furdui Gog

Actorul Dumitru Furdui s-a născut în 1936 la Soroca (astăzi în Republica Moldova). A absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L. Caragiale" în 1957. Debutul său în film în 1958, în Doi vecini, a fost în prima producție a regizorului Geo Saizescu. A jucat în seria B.D. -urilor lui Mircea Drăgan, în anii '70. În 1982 a plecat din România și a devenit refugiat politic în Franța unde și-a continuat cariera cinematografică în mai multe filme. A murit la Paris în 1998.

***

Jurnalul unui nebun

Program de difuzare:

TVR Cultural - miercuri, 24 aprilie, ora 22.02

TVR3 - duminică, 28 aprilie, ora 20.00

TVR Internațional - duminică, 28 aprilie, ora 23.10

Redactor: George Mladen

Teatrul Național de Televiziune este un proiect Casa de Producție TVR, difuzat pe canalele TVR.

***

Mai multe fotografii și detalii - aici.

Surse: Program TVR, aarc.ro, polirom.ro

17:00 Puternici, împreună

Prezentator Liana Stanciu

Regizor Dan Manoliu

Producator Liana Daman

Jurnalisti Elena Cristescu, Dana Gutu, Luiza Caravasile, Andreea Baciu

17:55 VideoART

Realizator şi producător Ileana Ploscaru Panait

 

"Năpasta", film românesc la TVR Internațional

publicat: vineri, 24 mai 2024

Sâmbătă, 25 mai, de la ora 23:30, urmărim drama "Năpasta", ecranizare din 1982 a piesei de teatru cu acelaşi titlu de Ion Luca Caragiale. ...

Oportunităţi şi provocări în industria IT

Oportunităţi şi provocări în industria IT

publicat: marţi, 21 mai 2024

O nouă ediție "Investiți în România!" este difuzată în direct la TVR Internațional, marți, 21 mai, de la ora 21:00.  

Tratamentul minim-invaziv al monturilor

Tratamentul minim-invaziv al monturilor

publicat: marţi, 21 mai 2024

O nouă ediție "Un doctor pentru dumneavoastră" este difuzată în direct, marți, 21 mai, de la ora 19:00, la TVR Internațional.

 

#tvri