loader
Foto

Dumitru Furdui, în spectacolul din Arhiva de Aur a TVR „Jurnalul unui nebun", de Gogol | VIDEO

Teatrul Naţional de Televiziune prezintă „Jurnalul unui nebun", de N. V. Gogol, miercuri, 24 aprilie, la TVR Cultural și duminică, 28 aprilie, la TVR3 și TVR Internațional. Arhiva TVR păstrează de 56 de ani acest spectacol după un text scris de Gogol în anul 1835.

 

Un om obişnuit, supus birocraţiei sistemului, înnebuneşte treptat. Nu poate înţelege şi nici accepta modul în care funcţionează societatea.

Proza lui Gogol este cel puțin cvadridimensională. El poate fi comparat cu contemporanul său, matematicianul Lobacevski, care a aruncat în aer lumea euclidiană." (Vladimir Nabokov)

Pe Poprişcin îl interpretează Dumitru Furdui, iar scenografia, dramatizarea și regia artistică îi aparțin lui Mircea Marosin.

Înregistrare din anul 1968.

Nikolai Vasilievici Gogol (1809-1852) s-a născut într-un sat din Ucraina. După absolvirea liceului, a plecat la Sankt Petersburg, unde a început să publice, sub diverse pseudonime, în reviste literare. Atinge recunoașterea în anul 1831, odată cu publicarea volumului de povestiri Serile în cătunul de lângă Dikanka. A publicat ulterior volume de nuvele şi povestiri (MirgorodPovestiri din PetersburgArabescuri), romane (Taras BulbaSuflete moarte) şi piese de teatru (RevizorulCăsătoriaJucătorii de cărţi). Inovator și comic, stilul său literar i-a adus o largă apreciere și un loc în galeria celor mai importanţi autori. Povestirea sa Mantaua (1842) este considerată de scriitori realiști ruși punctul de referință al literaturii care s-a născut după a doua jumătate a secolului al XIX-lea („Toți ne tragem din Mantaua lui Gogol" a fost crezul unei perioade literare întregi).

Jurnalul unui nebun (sau Însemnările unui nebun, în unele variante de traducere și reprezentare teatrală) este o povestire publicată de Gogol în 1835.

Tragicul se împletește cu tonul comic pe măsură ce nebunia, care plăsmuiește o realitate paralelă, pune stăpânire pe mintea personajului principal, apăsat de întrebări și frustrări. Iar atunci când singurătatea şi disperarea îi otrăvesc existența, unica posibilitate de evadare se dovedește a fi imaginaţia.

(w882) Furdui Gog

Actorul Dumitru Furdui s-a născut în 1936 la Soroca (astăzi în Republica Moldova). A absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L. Caragiale" în 1957. Debutul său în film în 1958, în Doi vecini, a fost în prima producție a regizorului Geo Saizescu. A jucat în seria B.D. -urilor lui Mircea Drăgan, în anii '70. În 1982 a plecat din România și a devenit refugiat politic în Franța unde și-a continuat cariera cinematografică în mai multe filme. A murit la Paris în 1998.

***

Jurnalul unui nebun

Program de difuzare:

TVR Cultural - miercuri, 24 aprilie, ora 22.02

TVR3 - duminică, 28 aprilie, ora 20.00

TVR Internațional - duminică, 28 aprilie, ora 23.10

Redactor: George Mladen

Teatrul Național de Televiziune este un proiect Casa de Producție TVR, difuzat pe canalele TVR.

***

Mai multe fotografii și detalii - aici.

Surse: Program TVR, aarc.ro, polirom.ro

22:40 Teatrul TV

*Patima de sub ulmi

Autor Eugen O’Neill

Adaptare şi regie Dinu Cernescu

Distribuție: Mircea Albulescu-Ephraim Cabot, Adriana Trandafir-Abbie, Florin Piersic Jr.-Eben, Valentin Teodosiu-Simion, Constantin Cotimanis-Petru

Simion (Valentin Teodosiu) și Petru (Constantin Cotimanis), cei doi fii răzvrătiți ai bătrânului Ephraim Cabot (Mircea Albulescu) părăsesc ferma tatălui lor, în căutarea aurului californian. Cel de-al treilea fiu, Eben (Florin Piersic Jr), rămas acasă, își întâmpină tânăra mamă vitregă. Abbie (Adriana Trandafir) este atât de tânără încât i-ar fi mai potrivită ca soție decât ca mamă.

Producător Ruxandra Ţuchel

0:15 Destine ca-n filme

*In memoriam Mihai Leu

Prezintă Iuliana Marciuc

Redactor Dana Ilie

Producător Iuliana Marciuc

 
Forumul Național de Neurologie

Forumul Național de Neurologie

publicat: vineri, 04 iulie 2025

Forumul Național de Neurologie a reunit profesioniști din România și din străinătate pentru schimb de expertiză și accelerarea implementării ...

Exclusiv în România: Bucureşti, când morţii vorbesc

În București descoperim împreună povești inedite, dar și locuri și istorii inedite. Bunăoară, ce ați zice de o vizită la cimitirul Bellu?

România face bine: Cea mai mica școală din România

România face bine prezintă o serie de reportaje despre oameni care cred în destinul României și care luptă pentru o țară prosperă, dezvoltată și ...

 

#tvri