Spectacolul pariază pe ”Dăruieşte Românie!”
vineri, 11 decembrie 2020
Carmen Târnoveanu și invitaţii ei v-au oprit puţin din efervescenţa preocupărilor din această perioadă, pentru a vă conduce spre spectacolul lumii, spectacol în care românii de pretutindeni sunt eroii principali. Pe 11 decembrie, de la ora 21, la TVRi.  

“Alexandra Ungureanu, Adina Postelnicu şi Natalia Barbu n-au povestit mai niciodată, cu voce tare, despre faptul că au fost premiante, că aveau colecţii de 10 în carnetul de note sau că erau abonate la cel puţin o olimpiadă. S-au hotărât, acum, la ”Dăruieşte Românie!”, la TVR Internaţional, să povestească despre ceva ce poate că nu sună "cool", dar are destul conţinut încât să ai de unde da mai departe, adică au înţeles şi au acceptat, fară rezerve, provocarea de a dărui Românie”, ne-a dezvăluit Carmen Târnoveanu, moderatoarea emisiunii, despre ediţia din această săptămână.

(w640)

(w640)

(w640)

Spectacolul pe care îl aducem în casele românilor de pretutindeni a devenit, în ultimii ani, o tradiţie de vineri seară, de la ora 21:00. Emisiunea "Dăruieşte Românie!", este provocarea pe care Carmen Târnoveanu pariază la fiecare întâlnire cu artiştii care urcă pe scena emisiunii de la TVR Internaţonal.

”Pinocchio merge la şcoală” s-a jucat tot în această ediţie a emisiunii ”Dăruieşte Românie!”. Spectacolul face parte dintr-un proiect care vorbeşte despre educaţia prin teatru. “Până în prezent, proiectul s-a desfăşurat în peste 55 de şcoli din judeţele Timiş, Ilfov, Călăraşi, Giurgiu, Ialomiţa, Prahova, Bucureşti şi a atins un număr de peste 5.000 de copii. Pinocchio, pe care îl jucăm în special în localităţi în care copiii nu au acces la evenimente artistice. După fiecare reprezentaţie are loc un atelier de Teatru Forum, în care se discută cu copiii despre greşelile pe care le-a făcut Pinocchio în drumul său şi despre cum ar trebui să răspundă Pinocchio provocărilor pentru a nu fi păcălit şi pentru a nu părăsi drumul spre şcoală. După atelier, povestea va fi reluată şi de data aceasta Pinocchio va lua deciziile corecte, aşa cum au spus copiii. Copiii vor înţelege, cu ajutorul teatrului de păpuşi, că fiecare dintre ei poate schimba finalul propriei poveşti, că viitorul lor stă în deciziile pe care le iau”, ne-a explicat Daniel Burcea, coordonatorul proiectului.

(w640)

Din distribuţia spectacolului Dăruieşte Românie!, au făcut parte şi Profesorii Trăsniţi, o echipă de savanți năzdrăvani, gata de experimente ştiinţifice în orice moment. Profesorul Spooky şi Andreea Stoica ne-au invitat, în această seară, într-o altă lume a experimentelor ştiinţifice.

(w640)

(w640)

Şi pentru ca spectacolul să fie complet, am introdus în scenariul întâlnirii cu emisiunea ”Dăruieşte Românie!, din fiecare seară de vineri, de la 21:00, de la TVR Internaţional, şi puţină…magie. “Când aveam 6 ani şi eram în Târgovişte, tata a venit la mine şi m-a întrebat: “Vezi nasturele ăsta?”Am privit nasturele din mâna lui şi, după ce şi-a frecat palmele ca şi cum ar fi vrut să se încălzească, obiectul a dispărut, după care, tot tata îmi sugerează să caut în buzunar şi acolo era…nasturele. Acela a fost momentul, pentru mine, atunci a început totul“, ne spune Vlad Grigorescu, acum, magician aplaudat în cele mai mari spectacole de magie.

(w640)

Aşadar, ați avut destule motive pentru care, de aici sau de mai departe, să fiţi împreună cu noi. Ne-am revăzut în această seară, de la ora 21:00, într-o nouă ediţie a emisiunii Dăruieşte Românie!, la TVR Internaţional.

***

Moderator/realizator: Carmen Târnoveanu

Editor imagine: Liliana Năstase

Director imagine: Emil Stan

Regizor tv: Manuela Apostol

Producător: Raluca Amzăr

 

 

 • 16:30
  Cooltura
  Prezintă Mirela Nagâţ Producător Anca Lăzărescu
 • 17:00
  Memorialul Durerii - o istorie care nu se învaţă la şcoală
  O istorie care nu se învaţă la şcoală Poetul pătimirii naționale-Octavian Goga Redactor Doina Teodoru Producător Alexandru Munteanu Realizator Lucia Hossu Longin (redifuzare)
 • 18:00
  Telejurnal Moldova
  Prezentatori: Victoria Coleşnic, Victoria Ocară, Irina Bejenaru Producători: Anastasia Ciuleacu, Ruslan Grabari, Irina Bejenaru Translator mimico gestual Transmisiune directă ACEST PROGRAM SE ADRESEAZĂ ŞI PERSOANELOR CU DEFICIENŢE DE AUZ
 • 18:30
  Retrospectiva săptămânii
  * Emisiune de analiză şi retrospectivă a ştirilor săptămânii Prezinta Svetlana Gore Producător Irina Bejenaru
 • 19:00
  Exclusiv în România
  Prezintă Cristian Tabără Producători: Cristina Madgearu şi Marin Găbudean
 • 19:50
  Discover Romania
  Producători Cecilia Melinescu şi Diana Ilica
 • 20:00
  Telejurnal
  Prezintă: Dorina Florea, Radu Andrei Tudor Producători: Violeta Iorgulescu / Diana Anghel Transmisiune directă Sport *Montaj Meteo *Montaj
 • 20:50
  Zi de zi cu părintele Constantin Necula
  Producător Victor Dochia
 • 21:00
  Discover Romania
  Producători Cecilia Melinescu şi Diana Ilica
 • 21:10
  O dată’n viaţă
  * Irina Loghin şi Maria Ciobanu Jurnalişti: Steluţa Matios, Anamaria Voicu Producător Iuliana Tudor
 • 23:00
  Teatru TV
  * Hamlet de William Shakespeare Teatrul Tamási Áron. Adaptare scenică de Rita Sebestyén şi László Bocsárdi, după traducerea lui János Arany. Versiunea romana de Veress Ildikó si Nagy B. Sándor pe baza traducerilor facute de Violeta Popa, George Volceanov; Leon Levitchi, Dan Dutescu Un Hamlet rătăcit în vecinătatea noastră László Bocsárdi porneşte pe urmele personajelor lui Shakespeare într-un spaţiu aproape fără decor, unde nu întunericul stârneşte întrebarea “Cine-i acolo”, ci cada şi duşul din vecinătatea / intimitatea noastră : cine-i acolo, sub jetul de apă care tot curge peste un trup complet dezgolit? ce gânduri l-au pironit sub duşul lucidităţii şi în hainele cui se va îmbrăca el? În interpretarea lui László Mátray, Hamlet refuză masca nebuniei, recurge doar din când în când la gesturi şi vorbe de bufon şi îşi dezvăluie povestea sub semnul lucidităţii şi al simplităţii. Povestea lui Hamlet devine o poveste din vecinătatea noastră, unde se poate întâmpla nu doar să minţim pentru a ascunde adevăruri mărunte, ci să ascundem minciuna prin impunerea ei drept adevăr. Un adevăr pe care Hamlet îl restabileşte cu preţul vieţii celor dragi şi al propriei căderi. Distribuţia: Hamlet / Fortinbras: László Mátray Claudius: Tibor Pálffy Polonius: László Szakács Gertrude: Annamária D. Albu Ophelia: Ágnes Benedek Laertes: József Kolcsár Horatio: Bence Kónya-Ütő Duhul: Levente Nemes Rosencrantz: Alfréd Nagy / Dezső Derzsi Guildenstern: Attila Diószegi Primul gropar: Zsuzsa Gajzágó Al doilea gropar: Gábor Erdei Regia Tv Silviu Jicman Producător Iulian Foișor Producător Delegat Dana Andriescu Producător Coordinator Demeter András István Echipa de productie: Sufleur Szende Gazda Regia tehnică Edit V. Bartha Dramaturgia Rita Sebestyén Scenografia József Bartha Costume Judit Dobre Kóthay Muzica Bence Kónya-Ütő Regia László Bocsárdi Redactor George Mladen Teatrul Naţional de Televiziune este un proiect Casa de Producţie TVR, difuzat pe canalele TVR
 • 01:25
  Drag de România mea
  * Prima parte Prezintă Paul Surugiu-Fuego Jurnalişti Adina Toderaşcu şi Andreea Baciu Producător Codruţa Prunariu
 • 02:10
  Drag de România mea
  * Partea a II-a Prezintă Paul Surugiu-Fuego Jurnalişti: Adina Toderaşcu şi Andreea Baciu Producător Codruţa Prunariu
 • 03:00
  Telejurnal
  Prezintă: Dorina Florea, Radu Andrei Tudor Producători: Violeta Iorgulescu / Diana Anghel Sport *Montaj Meteo *Montaj
 • 03:50
  Zi de zi cu părintele Constantin Necula
  Producător Victor Dochia
 • 04:00
  Dacii România-Franţa, 1967
  Film * Regia Sergiu Nicolaescu Scenariul Titus Popovici Cu: Amza Pellea, Pierre Brice, Emil Botta, György Kovács, Georges Marchal Dramă. Acţiunea se petrece în anii 86-88 d.Hr, când Domiţian, împăratul roman din aceea vreme, a încercat să cucerească Dacia. Expediţia a fost condusă de generalul roman Cornelius Fuscus. „Reconstituire a posibilei vieţi a „celor mai viteji dintre traci”, în Dacia anului 87, când primul atac al legiunilor romane, condus de Cornelius Fuscus, general ros de ambiţii deşarte, e respins de vitejii daco-geţi. Dar răgazul păcii nu mai poate dura mult. Primul şi cel mai bun lungmetraj al lui Sergiu Nicolaescu, inspirat servit de Titus Popovici-scenaristul, într-o superproducţie de nivel european, rezistentă nu atât datorită anvergurii montării cât, mai ales, fanteziei poetice. Amplele pânze epice ale bătăliilor sunt reţinute doar ca fundal spectaculos din care se detaşează drama propriu-zisă, regizorul urmărind în primul rând elocvenţa efectului vizual. Violenţa unor fraze de montaj cu chipuri şi trupuri însângerate ca şi remarcabila dinamică a cadrelor protejează filmul de decorativism. Depăşind locurile comune ale genului, realizatorii reuşesc performanţa unei drame istorice spectaculare într-un climat specific local”- Tudor Caranfil. * 1967-Selectat pentru premiul Festivalului Internaţional de Film de la Chicago; * 1968-Festivalul filmului muncitoresc de la Praga-Premiul III. Redactor Marian Nicola Drepturi online: simulcast cu emisia TV exclusiv pe tvrplus.ro
 • 05:45
  Discover Romania
  Producători Cecilia Melinescu şi Diana Ilica