loader
Foto

Galerie foto

Spectacol de excepție din arhiva TVR: „Hagi Tudose”, în memorabila interpretare a lui Constantin Rauțchi | VIDEO

În 7 februarie, TVR Cultural i-a invitat pe telespectatori la un spectacol din arhiva de aur a Televiziunii Române: „Hagi Tudose”, după opera lui Barbu Ștefănescu Delavrancea, cu o distribuție de excepție, în regia lui Ion Cojar. Spectacolul a avut premiera la Teatrul Național din București în 1980. Duminică, 11 februarie, spectacolul a fost programat pe TVR3 (ora 20.00) și pe TVR Internațional (ora 23.10).

 

Spectacolul se bucură de o distribuție de neratat: Constantin Rauțchi - Hagi Tudose, Șerban Iamandi - Matache Profirel, Draga Olteanu Matei - Gheorghina Profirel, Rodica Popescu Bitănescu - Fifica Profirel, Alexandru Georgescu - Jenică Păunescu, Ion Henter - Popa Roșca, Elena Sereda - Ghioala, Grigore Bălănescu - Gusi Nicolae, Costache Diamandi - Întâiul epitrop, Mircea Cojan - Al doilea epitrop, Răducu Ițcuș - Culai, Tania Filip - Leana, Grigore Nagacevschi - Un cerșetor, Igor Bardu - Un cârciumar, Marin Negrea - Un pastramagiu, George Sîrbu - Un bragagiu, Gabriela Farcaș - O fetiță romă.

Decorurile au fost realizate de regretatul pictor Constantin Piliuță, regia artistică și adaptarea pentru TV îi aparțin lui Ion Cojar, iar regia TV este semnată de Silviu Jicman. Redactor: Ioana Prodan.

„Hagi Tudose” este una dintre primele tragicomedii ale dramaturgiei românești și a fost scrisă de Barbu Ștefănescu Delavrancea în anul 1912. O primă variantă a nuvelei a fost publicată în 1887 în revista „Lupta literară”. Prima reprezentație a avut loc în 14 decembrie 1912, la Teatrul Național din București. În rolurile principale au jucat Constantin I. Nottara ca Hagi Tudose, Ion Petrescu ca Matache Profirel, Vasile Toneanu ca Jenică Păunescu, Constantin Radovici ca Gusi, Agepsina Macri, M. Giurgea și Maria Ciucurescu. Spectacolul nu a avut succes, fiind apreciat doar de Victor Eftimiu și Mihail Dragomirescu.

George Călinescu spunea, despre moartea lui Hagi Tudose, pe „un maldăr de bani”, că „zgârcenia sa delirantă e împinsă dincolo de pierderea instinctului său de supraviețuire”. În varianta radiofonică, „Hagi Tudose” reprezintă cea mai veche înregistrare pe bandă magnetică a Fonotecii de Aur, realizată de către Teatrul Național Radiofonic. Înregistrarea a fost realizată în 1951, în regia lui Ion Șahighian, cu Nicolae Bălțățeanu în rolul titular.

Constantin Rauțchi, elevul lui Bălțățeanu, a fost cel care a interpretat, în spectacolul „Hagi Tudose”, pe scena Teatrului Național din București, același rol, imortalizat în înregistrările Televiziunii Române.

În „Revista Teatru”, din 10 octombrie 1990, Radu Albala nota: „Regizorul Ion Cojar l-a înțeles ca pe un spectacol cu două personaje: Hagi-Tudose și ceilalți, ca pe un concert, adică - pentru solist și orchestră. Orchestra și-a jucat partitura în modul cel mai curat, de înalt profesionalism (...) Constantin Rauțchi, în rolul lui Hagi Tudose, a fost un personaj oniric, un personaj de basm, în dialog cu o lume de pământeni.”

***

Program de difuzare:

TVR Cultural - 7 februarie, ora 22.00

TVR3 - 11 februarie, ora 20.00

TVR Internațional - 11 februarie, ora 23.10

***

 

Urmăriți mai jos un clip de promovare a spectacolul, din 2013:

23:00 Istorii de bun gust

Realizator Camelia Moise

Producător Larisa Avram

(redifuzare)

23:50 Discover Romania

Producător Diana Ilica

 
 Cauzele spirituale ale bolilor și terapeutica lor

Cauzele spirituale ale bolilor și terapeutica lor

publicat: miercuri, 28 februarie 2024

Luni, 4 martie, de la ora 19:00, TVR Internațional redifuzează sub genericul ”Un doctor pentru dumneavoastră” o ediție despre abordarea holistică ...

Italia, partener principal pentru România

Italia, partener principal pentru România

publicat: miercuri, 28 februarie 2024

Marți, 5 martie, de la ora 21:00, revedeți la TVR Internațional o ediție ”Investiți în România!” despre consolidarea parteneriatelor ...

Vedem "Moromeții" 1 și 2, în regia lui Stere Gulea, la "Noaptea albă a filmului românesc" pe 2 martie, de la ora 22.10 și 0.25, la TVR ...

 

#tvri