loader
Foto

Silvia Păun, Spania: „Îmbrac ia pentru că aşa sunt mai aproape de cei dragi mie”

Interviu realizat în cadrul campaniei TVRi - GENERAȚII ÎN IE.

 

„Am două costume populare formate din ie, poale / fote şi brâu, pe care le-am moştenit de la stabunica bunicii mele. Au, aşadar, o vechime de peste 150 de ani.

(w882)

Îmi place fiecare detaliu cusut cu grijă. Îmi plac culorile încă vii, ţesătura uşor mătăsoasă şi, nu în ultimul rând, motivele populare ce se regăsesc atât pe fotă, cât şi pe cămaşă.

(w882)

Sunt comori care poartă cu ele magia timpurilor trecute, căci bătrânele familiei noastre le-au purtat, cu mândrie, la horele din sat şi la slujbele de duminică.

Cum sunt genul de om care nu caută motive să facă ceva, ci acţionez doar pentru că simt, pentru că mi-e dor şi pentru că aşa sunt mai aproape de familia mea, de cei dragi mie, îmbrac cu mare mândrie costumul popular atât într-o duminică oarecare, dar şi în apropierea sau cu ocazia unei sărbători. Fiindcă aşa simt.

(w882)

De exemplu, am îmbrăcat ia în Joia Mare. O voi purta şi pe 24 iunie, când în zona din care vin eu se sărbătoreşte Drăgaica sau Sânzienele.

Înainte de pandemie, în oraşul în care locuim noi se obişnuia ca la anumite sărbători să se organizeze evenimente dedicate românilor din aceasta comunitate. Aşa că spaniolii cunosc portul nostru românesc şi chiar îl găsesc grandios.”

 

 

21:00 Antidot la uitare (R)

* Mircea Albulescu

Realizator Irina Ifrimache

(Reluare)
21:30 5 x 5 minute de istorie cu Adrian Cioroianu (R)

* Ep. 182-186

Realizator Irina Ifrimache

(Reluare)
 
Regizorul Nae Caranfil vine la „Noaptea Albă a Filmului Românesc” | VIDEO

În luna iunie,  Televiziunea Română îi dedică „Noaptea Albă” regizorului Nae Caranfil. TVR Cultural, TVR Moldova (simultan) şi TVR Internaţional ...

Gala divelor la ”Drag de România mea”

Gala divelor la ”Drag de România mea”

publicat: sâmbătă, 03 iunie 2023

Duminică, 4 iunie, de la ora 15.00, la TVR 2,  vă dăm întâlnire în gala a zecea a sezonului 10 aniversar. Este o gala cu multe surprize, duete ...

TVR aduce în atenţie potenţialul strategic al diasporei prin campania Smart Diaspora

• Proiectul debutează la TVR Internaţional • Interviuri cu personalităţi recunoscute în plan internaţional vor fi difuzate zilnic în grila de vară