loader
Foto

“Sfânta Tereza şi diavolii” şi “Fapt divers”, filmele weekendului la TVRi

Sâmbătă şi duminică, TVR Internaţional a continuat sărbătoarea filmului românesc, cu două producţii cu mari actori români în distribuţie.

 

Filmul românesc la TVRi

Sâmbătă, 26 ianuarie, de la ora 23.00, drama “Sfânta Tereza şi diavolii” , o producţie a anului 1972, în regia lui Francisc Munteanu, după un scenariu semnat tot de Munteanu, cu Ion Dichiseanu, Peter Paulhoffer şi Reka Nagy în distribuţie.

(w882) Sfanta Ter

“Septembrie 1944 în nordul Ardealului: militarii români şi un grup de partizani ce acţionează pe muntele Sfânta Tereza, în luptă cu trupele germane, forţează albia unui râu şi apoi dinamitează un viaduct, sacrificându-şi viaţa.” – Bujor T. Râpeanu (”Filmat în România”, 2005, Ed. Fundaţiei Pro)

Duminică, 27 ianuarie, de la ora 23.30, TVR Internaţional a programat filmul “Fapt divers”, lansat în 1985, în regia lui Andrei Blaier, după un scenariu semnat de Ioan Grigorescu. Din distribuţie fac parte Ilarion Ciobanu, Patricia Grigoriu şi Răzvan Popa.

(w882) Fapt diver

Acţiune. Ion Barbu, tipograf, porneşte în căutarea eroului care a salvat doi copii dintr-un incendiu şi apoi a dispărut. Întâmplarea a fost prezentată în ziare ca un fapt divers, fără ca identitatea salvatorului să fie divulgată, iar Barbu vrea neapărat să dezlege această enigmă. Va găsi multe lucruri ce trebuie rezolvate.

11:30 5 x 5 minute de istorie cu Adrian Cioroianu

*Ep. 107-111

Realizator Irina Ifrimache

(redifuzare)

12:00 A doua Românie (R)

Este prima pianistă din România devenită Young Steinway Artist. S-a remarcat de la o vârstă fragedă, iar la 7 ani, debuta pe scena Ateneului Român. A cântat pe marile scene din Europa, America de Nord și Asia şi a obţinut numeroase premii, iar concertele au fost difuzate de cele mai importante canale de muzica clasică. Sînziana Mircea are o carieră impresionantă de pianist concertist şi este profesor universitar de pian la Conservatorul „Luigi Canepa” din Sardinia.

La cea de-a 60-a ediție a Bienalei de Artă de la Venezia, România va prezenta o expoziție a artistului clujean Șerban Savu ce are ca temă relația dintre muncă și timp liber, curatoriată de Ciprian Mureșan. De altfel, cei doi artişti s-au bucurat recent de un real succes în capitala Italiei, unde au avut loc doua expoziţii organizate de Accademia di Romania. Despre aceste evenimente şi despre felul în care este promovată şi reprezentată cultura româna la Roma, vorbim cu Oana Boşca Mălin, director adjunct la Accademia di Romania.

Prezintă Corina Dobre

Jurnalişti: Virginia Ghiţă şi Lucian Băbeanu

Realizator Corina Dobre

Producător Liliana Văduva

(Reluare)
 

"Iancu Jianu, zapciul", la TVR Internațional

publicat: vineri, 19 aprilie 2024

Sâmbătă, 20 aprilie, la TVR Internațional, de la ora 23.10, vedem primul film din seria Iancu Jianu, realizat în 1981.

„Biografii necesare”. Pictorița Florica Prevenda: N-am făcut niciodată ceea ce se aştepta de la mine. Eu mă simt un artist liber. Văd lumea în felul meu

Pictorița Florica Prevenda este invitata artistei vizuale Ileana Ploscaru Panait, la „Biografii necesare”, în 21 aprilie la TVR Cultural și în 1 ...

"A doua Românie", cu Sînziana Mircea

publicat: joi, 18 aprilie 2024

Joi, 18 aprilie, de la ora 21:00, la "A doua Românie", pe TVR Internațional, v-am invitat să urmăriţi un amplu interviu cu Sînziana Mircea, ...

 

#tvri