Miercuri, 27 noiembrie, realizatorul Mihaela Crăciun le-a avut invitate pe doamnele Paula Popoiu, director general al Muzeului Național al Satului „Dimitrie Gusti” din București, și Christel Ungar Topescu, producător al emisiunii "Akzente" de la TVR.
S-a discutat despre satul românesc între emigrație și îmbătrânirea populației, și despre "Akzente", emisiunea în limba germană și telespectatorii ei de la sate.
Satul românesc are cea mai ridicată pondere a populației rurale (45%), raportată la întreaga populaţie, între statele europene, chiar dacă satele sunt locuite acum de bătrânii ai căror copii muncesc în străinătate.
La Düsseldorf, la 22 noiembrie, a fost organizată Conferința "Satul Românesc la Apus".
De 50 de ani, emisiunea în limba germana "Akzente" este așteptată, mai ales la sate, de telespectatori dornici să vadă ce se întampla cu confrații lor aflați la sute sau mii de kilometri distanță.
De asemenea, Părintele Ioan Dură, protopop al Protopopiatului Olandei şi Belgiei flamande, ne-a vorbit despre laleleaua olandeză “Doamna Maria Brâncoveanu”, care are corola roșu aprins, cu marginea petalelor galben-aurie, și despre cartea "Povestiri despre bunici", scrisă de câțiva dintre membrii parohiei "Sfântul Grigorie Teologul” din Schiedam/Rotterdam.
Inițiatoarea proiectului, preoteasa Christina Dură spunea în prefață: "Dragii mei, scrieți despre bunicii vostri. Cel mai mare dar pentru copiii și nepoții voștri aceste povestiri vor fi. Și știți de ce? Cu cat săpați la rădăcină, cu atât se înfrumusețează copacul și se întăresc ramurile și rodesc. Cu cât adânciți în trecut, și scoateți la lumină viețile drepților bunici ai voștri, cu atât vă cunoașteți mai bine pe voi înșivă și cu atât deschideți copiilor și nepoților calea spre autocunoaștere. Rădăcinile trebuie sa rămâne vii, să nu se usuce, căci ele dau viață copacului”.