loader
Foto

Sănătatea şi sărbătorile, la „Un doctor pentru dumneavoastră”

„Un doctor pentru dumneavoastră” vine, de luni până joi, de la ora 18:30, la TVRi şi online pe TVR+, cu informaţii uitile pentru un stil de viaţă sănătos. În această săptămână, vorbim despre detoxifierea organismului, rinichi şi transplantul medular.

 

Irninis Miricioiu
Ana Maria Ghiur
Sorin Sîrbov

LUNI, 10 aprilie

Partea I - Detoxifierea Organismului

Invitată: Daniela Raiciu, doctor farmacist chimist

În condiţii normale, organismul este capabil să se regleze singur, creşterea nivelului de stres, lipsa exerciţiilor fizice, constipaţia, dieta necorespunzătoare şi stilul de viaţă nesănătos, creşterea toxinelor, pot pune mare presiune asupra organismului. Cum nu poţi evita în totalitate aceşti factori, este necesar să-ţi ajuţi corpul să se purifice. Natura are soluţii pentru aceste situaţii.

Partea a II-a - Rinichii, de la infecţie la dializă

Invitată: prof. dr. Mihaela Bălgrădean, şef Clinica Pediatrie, Secţia Nefrologie-Dializă, SCUC „M.S.Curie”.

Bolile de rinichi afectează milioane de oameni, indiferent de vârstă. Hrănirea de la vârste fragede, cu alimente industrializate, duce la apariţia unor boli grave la nivel digestiv şi renal. Rinichii nu sunt pregătiţi să metabolizeze mâncarea incorect procesată. Apa, mai ales cea alcalină (cu PH mai mare de 7), este extrem de importantă, protejează căile urinare. Când rinichii nu mai funcționează, produșii de metabolism, lichidele și electroliții se acumulează în organism, ceea ce poate pune viața în pericol. Dializa este un proces mecanic care suplinește funcția rinichiului.

Moderator: Irninis Miricioiu

Ediția este disponibilă online pe TVR+.

MARŢI, 11 aprilie

Partea I - Afecţiunile valvulare

Invitată: dr. Alice Munteanu, medic primar cardiolog, medicină internă, Centrul de Boli Cardiovasculare al Armatei.

Sângele circulă între cavitățile inimii și de la cavitățile inimii spre plămâni și organism, prin valve. Asemeni ventilului de la camera de bicicletă, rolul lor este de a lăsa sângele să treacă dintr-o parte în alta, fără să se întoarcă. Aceste valve se pot îmbolnăvi. Cauzele sunt diverse: congenitale, reumatismale degenerative, boli de țesut, infecțioase, post-traumatice. Acestea creează tulburări ale circulației (fluxului) sângelui între cavități.

Patea a II-a - Transplantul medular, şansă la viaţă

Invitată: dr. Alina Tănase, director Centrul pentru Transplant Medular, Institutul Clinic Fundeni.

Din cauza unor boli hematologice și oncologice grave, 3 din 100.000 de oameni, au nevoie, anual, de transplant medular cu celule stem. Transplantul de celule stem hematopoetice, metodă de tratament agresivă, cu risc de mare de mortalitate, este singurul tratament cu potențial curativ. Pentru a veni în sprijinul bolnavilor din țara noastră, s-a înființat Societatea Română de Transplant Medular.

Moderator Sorin Sîrbov

Ediția este disponibilă online pe TVR+.

MIERCURI, 12 aprilie

Sănătatea şi sărbătorile

Invitaţi: acad. Ştefan Manea, director general HOFIGAL și dr. Adriana Tatomirescu, medic nutriţionist, competenţă în apifitoterapie, directorul Centrului de Terapie Naturală „Alexandra” din Breaza.

Sănătatea fizică și spirituală trebuie să fie principala noastră preocupare, mai ales în perioada sărbătorilor. Tradițiile, în ceea ce privește alimentația, expun organismul la o activitate metabolică intensă, fapt care pot iniția sau agrava diferite afecțiuni. Să fim atenţi la ce, cât, cum mâncăm şi la semnele care anunţă dezechilibre în organism.

Plantele sunt prețiosul dar pe care Dumnezeu l-a oferit omenirii, ca hrană şi leac. Datorită proprietăţilor curative generate de substanţele active pe care le conservă şi depozitează în toate organele vegetale, natura rămâne cea mai bogată şi eficace farmacie verde pentru om.

Moderator: Lorena Mazăre

Ediția este disponibilă online pe TVR+.

JOI, 13 aprilie

Partea I - Pancreatitele, cauze şi tratament

Invitată: dr. Nicoleta Băjenaru, medic primar chirurgie generală, Spitalul Clinic Agripa Ionescu, București.

Pancreatita acută poate evolua spre complicaţii serioase. Una dintre principalele cauze ale acestei afecţiuni este abuzul de alcool pe termen lung. Un simptom clasic este durerea severă, descrisă deseori ca o „strânsoare de centură”,  sus,  în partea stângă a abdomenului.

Un bolnav cu pancreatită acută, indiferent de severitate, necesită spitalizare. Dacă simptomele bolii încep să se manifeste, mergeţi imediat la medic.

Partea a II-a - Urgenţele Abdominale

Invitat: dr. Daniel Radu, medic specialist medicină de urgență, UPU Spitalul Sf. Ioan.

Durerea abdominală este cel mai important simptom al patologiei digestive. Termenul de abdomen acut chirurgical desemnează un grup larg de afecţiuni care se manifestă clinic prin durere şi care necesită un tratament chirurgical de urgenţă pentru salvarea vieţii bolnavului.

Moderator: Ana Maria Ghiur

Ediția este disponibilă online pe TVR+.

***

Partenerii emisiunii:

(w100) Hofigal Ştefan Manea este recunoscut în domeniul fabricării produselor naturale. Se spune că Dumnezeu a lăsat pe pământ 1.000 de boli, dar şi 1001 plante care să ajute la vindecarea noastră. Plantele, sub forma de ceaiuri, tincturi, comprimate, siropuri, pot fi aliaţii noştri în lupta cu agenţii patogeni ce pot cauza boli. Pentru mai multe informaţii, accesaţi www.hofigal.eu, adresaţi întrebări pe e-mail: medici@hofigal.eu, unde o echipă de doctori vă stă la dispoziţie, sau accesaţi pagina de Facebook.   Număr de contact: 021.334.51.35/021.492.04.42.


(w100) Logo Livia Mulţumim dr. Irina Trosca, recunoscută în domeniul stomatologic, care răspunde la întrebările dvs. transmise la adresa: număr de contact: 0733.045.855/0721.021.855; e-mail: office@liviadent.ro sau pagina de Facebook.

(w100) Dermavital Pentru a ajuta cât mai mulţi oameni cu terapii noninvazive şi fără efecte secundare, Florica Munteanu împreună cu specialiştii ei de la Centrul German de Biorezonanţă şi Dermato-Cosmetică oferă informaţii telespectatorilor pe adresa: office@dermavital-med.ro sau pe Facebook. Număr de contact: 021.322.40.04.

(w100) FlorariaTraian Săplăcan, specialist în creşterea şi îngrijirea plantelor, răspunde întrebărilor şi curiozităţilor dumneavoastră transmise la adresa: office@trias.ro sau pe Facebook.

(w100) Mirador Confecţii şi produse tricotate pentru femei, bărbaţi şi copii. Lunar sunt produse peste 75.000 de haine, branduri franceze medium-high quality. Contact: office@tanex.ro sau pe pagina de Facebook. Număr de contact: 021.421.02.16.

4:00 Vineri seara în direct (R)

*Best of 1

Moderator Kyrie Mendel

Producător Bogdan Stănescu

(Reluare)

5:00 Exclusiv în România

*Minunile Romanaţiului

Cristi Tabără și Cristina Șoloc vă invită într-un loc atât de încărcat de istorie, încât pe oriunde calci sau pe oriunde sapi, ies la iveală urme ale trecutului. Echipa Exclusiv în România ajunge în județul Olt sau fostul județ Romanați, cu vestigii care dovedesc că acest ținut a fost locuit încă din preistorie. Doar că în ciuda acestor dovezi, locul a dobândit o faimă oarecum negativă, cum este orașul Caracal, cunoscut mai degrabă pentru “minunile” lui. Pentru că lumea pare mai preocupată de această latură anecdotică decât de trecutul cu adevărat important al acestui oraș, care ar putea avea și un viitor mult mai bun, dacă nu și-ar tot promova aceste minuni, discutăm despre ele, cu istoricul Dana Nicula-director al Muzeului Romanațiului, să vedem cât de justificate sunt și dacă nu cumva ar fi mai bine să fie înlocuite cu alte tipuri de povești despre Caracal și împrejurimi. Aflăm cine erau „proștii” din căruța care s-a răsturnat la Caracal și de ce cifra 4, de la ceasurile din acest oraș, este reprezentată de 4 linii, în loc de IV (roman). De asemenea, mergem și în orașul Corabia, unde vizităm Cetatea Sucidava, care face parte din Patrimoniul Mondial UNESCO, prima cetate romană de apărare de pe plaiurile noastre. Alături de ghidul nostru, Mirela Trandafir-directorul cetății, vedem cum arăta viața în perioada romană târzie și bem apă din fântâna secretă, o bijuterie inginerească unică în perioada romană. Și tot aici mai vedem urmele unui alt unicat mondial: prima fostă autostradă a antichității, construită de Constantin cel Mare, trecea Dunărea pe la Sucidava.

Căutăm și urme istorice vii, pentru că momentul 1848, foarte important în această zonă și foarte prezent, a lăsat urmași. Renumitul popă sau preot Radu Șapcă, cel care a mobilizat la vremea respectivă, revoluționarii din sudul românesc, are stră-strănepoți, care se numesc tot Șapcă și sunt tot revoluționari în felul lor. Și dacă tot vorbim de bijuterii, revenim în Caracal să admirăm bijuteriile arhitectonice construite aici în secolul trecut-134 de clădiri de patrimoniu. La începutul secolului XX, odată cu dezvoltarea portului Corabia și a tranzitului cu cereale, Romanațiul a devenit grânarul României, iar la Caracal se stabilea bursa grâului din întreaga Europă. Majoritatea moșierilor își construiau aici case, unde veneau vara la moșie. Aflăm povestea câtorva case boierești, a superbului Teatru Național Caracal, dar și a Parcului Constantin Poroineanu, al treilea parc natural din Europa. Uimitor este și faptul că majoritatea clădirilor vechi și a bisericilor din Caracal au fost construite cu cărămizi de Antina, din cetatea Romula, peste care s-a ridicat localitatea Dobrosloveni, unde și în prezent săpăturile arheologice dezvăluie nu doar urme ale romanilor, ci și urme ale culturii Vădastra, din perioada neolitică. Vizităm situl Romula, din satul Reșca, împreună cu arheologul Sabin Popovici, iar apoi mergem în comuna Vădastra, unde ceramica de Vădastra a fost reînviată, după 7000 de ani, de faimosul olar Ionel Cococi, care ne arată cum își construiau vasele înaintașii nostri din perioada preistorică. Si tot în comuna Vădastra stăm de vorbă cu Tezaurul Uman Viu UNESCO, meșterul cojocar Dumitru Liceanu.

Prezentator şi realizator Cristian Tabără

Producători: Marin Găbudean, Cristina Magearu

 

"Iancu Jianu, zapciul", la TVR Internațional

publicat: vineri, 19 aprilie 2024

Sâmbătă, 20 aprilie, la TVR Internațional, de la ora 23.10, vedem primul film din seria Iancu Jianu, realizat în 1981.

Luni, 22 aprilie, de la ora 21:00, la TVR Internațional, vă invităm să urmăriți în direct o ediție "Avocatul dumneavoastră" despre probleme și ...

Dumitru Furdui, în spectacolul din Arhiva de Aur a TVR „Jurnalul unui nebun

Teatrul Naţional de Televiziune prezintă „Jurnalul unui nebun", de N. V. Gogol, miercuri, 24 aprilie, la TVR Cultural și duminică, 28 aprilie, la ...

 

#tvri