loader
Foto

Sănătatea și „sarea în bucate”

Echipa „Un doctor pentru dumneavoastră” v-a propus marți, 21 iunie, să revedeți o ediție în care s-a vorbit despre consumul sănătos al sării și despre cum combatem tuberculoza

 

Măriuca Mihăilescu

* Sănătatea şi „sarea în bucate”

Invitaţi: colonel dr. Doina Baltaru, comandant - director general al Spitalului Militar de Urgență "Dr. Constantin Papilian"din Cluj Napoca

(w882)

și dr. Anca Crainic, medic primar diabet zaharat, nutriţie şi boli metabolice

(w882)

Există săptămâna Mondială de Conștientizare a Consumului de Sare pentru a atrage atenția asupra riscului de a creşte tensiunea arterială, de a face accident vascular cerebral, boli cardiovasculare sau renale. Reclamele influenţează comportamentele alimentare iar alimentele procesate cum ar fi salamurile, cipsurile, sticsurile deformează gustul și pun sănătatea în pericol. De ex., o porție de 30g de chipsuri are între 170 și 185mg de sodiu iar nivelul este mai ridicat dacă alegem arome neobișnuite.

* E timpul să eradicăm tuberculoza!

Invitat: lector dr. Tudor Toma, medic pneumolog în Anglia, voluntar „Rețeaua de solidaritate”

(w882)

Tuberculoza, una dintre cele mai frecvente boli infecțioase din lume, este provocată de un microb şi reprezintă o problemă de sănătate publică. România ocupă primul loc în Uniunea Europeană în ceea ce privește numărul bolnavilor de tuberculoză. Cazurile de tuberculoză rezistentă la tratamentul convențional înregistrează creşteri anual. Acestea au un tratament complex, de lungă durată și, de cele mai multe ori, se ajunge la indicație chirurgicală.

Invitatul nostru conferențiază la nivel internațional pe tema tratamentelor endoscopice. Are doctorat în bronhoscopie intervențională și a descris, pentru prima dată în lume, un tratament endoscopic minim-invaziv pentru pacienții cu emfizem, mai exact reducerea volumelor pulmonare pe cale endoscopică.

(w882)

Moderator: Măriuca Mihăilescu

Jurnaliști: Dan Cadar și Lucian Băbeanu

Producător: Monica Ancuța

Credit foto: Monica Ancuța

 

4:30 Prezenţe româneşti

*Italia

Episodul 5: Luciana Luduşan-gazda românilor de la Roma

Luciana Luduşan este unul dintre milioanele de români care au plecat să caute un trai mai bun în Italia, o țară despre care nu știa foarte multe lucruri. A fost prima persoană din familie care a avut curajul de a lua viaţa în piept, departe de casă și de cei dragi. Avea doar 26 de ani când a ajuns la Roma. Puternică, ambiţioasă şi curajoasă a ajuns unde şi-a propus sau chiar mai sus. A reușit să pună pe harta excelenței din Regiunea Lazio Roma, un restaurant cu specific romanesc. Povestea ei poate fi sursă de inspirație pentru cei aflaţi la început de drum.

Coordonatori proiect: Corina Dobre, Mihaela Crăciun

Realizator şi producător Liliana Vaduva

(Reluare)

5:00 Exclusiv în România

*Braşov-ştiinţa sufletului românesc

Pentru ca ne place foarte mult orasul Brasov si imprejurimile acestuia, ne reintoarcem in zona ca sa descoperim noi povesti, oameni interesanti si obiceiuri mai putin stiute.
Asa am aflat ce se discuta, cum se organiza si ce se manca la o sezatoare, de la horitoarele din Grid care inca mai tin acest obicei. Tot aici o sa mancam si un fel de mancare traditionala, putin intalnit in alte zone: sos de prune afumate cu costita si carnati.
De aici mergem la Muzeul de Stiinte Interactive ca sa vedem cum se formeaza o tornada, cum arata si functioneaza thereminul, un instrument muzical ciudat care a fost inventat in urma cu o suta de ani pentru a crea muzica electronica, si nu in utlimul rand, ca sa asistam la lucru o imprimanta 3 D si sa atingem obiectele create de aceasta in zeci sau sute de ore de functionare.
O sa mergem si la Vladeni, la Casa Memoriala a parintelui Dumitru Staniloaie, unde aflam de ce a vrut sa abandoneze acesta teologia, unde a fugit de la facultate si cum a fost convins sa se reintoarca. Ce s-a-ntamplat pe vremea comunistilor, cum si-a petrecut anii de detentie si ce porecla i-au pus cei de acolo.

Prezintă Cristian Tabără

Producători: Cristian Tabără şi Marin Găbudean

 
Antropologia anilor '80

Antropologia anilor '80

publicat: miercuri, 17 septembrie 2025

Acest episod ne duce la originile cercetărilor despre anii '80, la colecția de mărturii orale devenită inevitabilă în orice discuție care atinge ...

Oportunități și provocări în agribusiness

Oportunități și provocări în agribusiness

publicat: marţi, 16 septembrie 2025

Exemplele de afaceri şi antreprenori care au dezvoltat business-uri în zona întreprinderilor mici şi mijlocii sunt prezente în emisiunea ...

România în bucate: Călătorie cu gust în Munţii Trotuşului

Călătorim către comuna Agăș, localitate montană aflată la hotarul dintre Moldova și Ardeal, în județul Bacău, în căutarea rețetelor autentice și ...

 

#tvri