loader
Foto

"Roxanne" și "Ana" sau amprenta feminină a destinului

Două filme românești pentru care regizorii au semnat și scenariul sunt programate de la ora 23.00, la TVRi, pe 23 și 24 martie: "Roxanne", de Valentin Hotea, și "Ana", de Alexa Visarion.

 

Filmul românesc la TVRi

Alexa Visarion și Valentin Hotea sunt regizori din generații diferite ce se folosesc de instrumente stilistice diferite.

Două dintre producțiile semnate de ei în anii 2000, mai exact 2014, respectiv 2013, se difuzează la TVR Internațional la acest sfârșit de săptămână.

Roxanne

23 martie, ora 23.00

Tavi Ionescu își vede dosarul de la Securitate. După ce citeşte documentele, el află că Roxana, căreia îi făcuse pe vremuri o dedicație la Radio Europa Liberă, era însărcinată în timpul anchetei şi bănuieşte că Victor, fiul ei, acum în vârstă de 20 de ani, este copilul lui. Viața bărbatului de 38 de ani, nehotărât în asumarea unor relații și responsabilități, se complică acum cu o viteză neașteptată.

„Fiind un film despre căutarea adevărului, nu îşi au locul aici artificiile stilistice pentru căutare, ci observarea sinceră a personajelor: viaţa lor de zi cu zi, relaţiile dintre ei şi mici detalii despre comportamentul fiecăruia, care arată cum, din diferite motive, toată lumea evită adevărul - până în momentul în care toţi sunt puşi faţă în faţă cu el. Se spune că, dacă nu cunoşti trecutul, există riscul să repeţi greşelile de atunci. În acelaşi timp, dacă nu te împaci cu el, nu poţi avea un viitor. O dilemă, din nou…În ciuda politicilor, e o poveste care se poate întâmpla oriunde,” spune Valentin Hotea.

Între 2006 și 2008, Valentin Hotea a regizat mini-seria Serviciul Omoruri pentru TVR. La realizarea lui Roxanne, el a fost și regizor, și scenarist, pe acesta din urmă semnându-l împreună cu Ileana Muntean.

(w882) Valeria Se

Din distribuția acestui ultim lungmetraj al lui Valentin Hotea, fac parte Şerban Pavlu, Diana Dumbravă, Mihai Călin, Anghel Damian și Valeria Seciu, actrița fiind recompensată cu Premiul UCIN pe 2013 pentru cel mai bun rol secundar feminin.

Ana

24 martie, ora 23.00

Ana, realizat în 2014 de Alexa Visarion în calitate de scenarist și regizor, este drama unui bărbat în pragul batrâneţii, a unei tinere fete ce se prostituează în Italia şi a unui adolescent.

Realitatea şi ficţiunea din biografiile personajelor construiesc o stare în care trecutul, prezentul şi viitorul le invadează simultan existenţa. Pe malul unui lac nefrecventat de multă lume și deci nepângărit, cei trei îşi intersectează amintirile în tensiunea zilei prezente, în care “îi surprinde“ acțiunea filmului. Ei sunt susținuți în dialogul lor de legenda Meșterului Manole.

(w882) Ana

Din distribuţia filmului fac parte Răzvan Vasilescu, Mircea Albulescu, Dorina Lazăr, Dorel Vişan, Cristina Drăghici. Imaginea este semnată de Pătru Păunescu, muzica de Mircea Florian, montajul de Nita Chivulescu şi sunetul de Mihai Orăşanu. Ana este o producţie susţinută de Societatea Română de Televiziune.

(w882) Ana

Primul lungmetraj cu care s-a remarcat Alexa Visarion a fost cel din 1978, Înainte de tăcere, ecranizarea după nuvela lui Ion Luca Caragiale "În vreme de razboi". Ultimul film regizat înainte de 1990 a fost Punct și de la capăt, din 1987.  În ultimii 30 de ani a ajuns pe platourile de filmare doar pentru trei titluri, Vinovatul, Luna verde și Ana, pe care îl puteți vedea duminică la TVR Internațional.

***

Detalii despre filmele programate la TVRi puteți citi aici.

13:00 Global

Producător Mădălina Rădulescu Vochin

ACEST PROGRAM SE ADRESEAZĂ ŞI PERSOANELOR CU DEFICIENŢE DE AUZ

14:00 Telejurnal

*Ştiri

Prezintă Andra Soceanu

Translator mimico gestual Laura Ioana

Producători: Anamaria Panait şi Diana Anghel

Transmisiune directă

ACEST PROGRAM SE ADRESEAZĂ ŞI PERSOANELOR CU DEFICIENŢE DE AUZ

Sport *Montaj

Meteo *Montaj

 
„Iancu Jianu, Haiducul

Sâmbătă, 27 aprilie, de la ora 23:30, la TVR Internațional revedem filmul de aventuri „Iancu Jianu, Haiducul", producție România, 1981.

 Cercetarea medicală poate ajuta omul să trăiască mai bine

Marți, 23 aprilie, în direct de la ora 19:00, la TVR Internațional, vă așteptăm la o nouă ediție "Un doctor pentru dumneavoastră".

Luni, 22 aprilie, de la ora 21:00, la TVR Internațional, v-am invitat să urmăriți în direct o ediție "Avocatul dumneavoastră" despre probleme și ...

 

#tvri