loader
Foto

Românii din Zaragoza

La TVR Internaţional şi online pe TVR+, duminică, 15 octombrie, de la ora 20.50, o nouă filă " Actualitatea TVRi" se scrie în Spania.

 

Actualitatea TVRi

Ediția este disponibilă online pe TVR+.

La Zaragoza, al cincilea oraș spaniol ca mărime, au ales să se stabilească aproximativ 60.000 de străini. Dintre aceştia, peste 35.000 sunt români înregistraţi, dar se spune că numărul lor este chiar mai mare de 50.000.

Şi-au construit o altă viaţă, dar şi o “Românie a lor”. Sunt o comunitate specială. O comunitate care ne-a surprins prin maturitatea ei.

Prima oprire am facut-o la Parohia «Adormirea Maicii Domnului», prima biserică ortodoxă înfiinţată în Zaragoza acum 14 ani. Preot paroh este, din 2003, părintele Aurel Nae.

(w882) Aurel Nae

În cadrul parohiei funcţionează încă din 2004 Şcoala Parohială. În fiecare sâmbătă, copiii din Aragon pot merge şi la Cursurile de limba română organizate de Asociaţia “Acasă” din Zaragoza, unde  mai în joacă, mai în serios, învaţă bine româneşte.

(w882) Alina scoa

Anca şi Emil Popa sunt o tânără familie împlinită, s-au integrat bine, amândoi au făcut dintr-un hobby o mică afacere: fac fotografii şi filmează la evenimente, realizând reportaje, cum le spun ei, în special pentru români.

(w882) Fam Popa

Chiar vis-à-vis de biserica românească din Zaragoza, s-a deschis în primăvară o patiserie; povestea patronilor patiseriei, familia Petruse, este asemănătoare cu aceea a multor români care au încercat să-şi construiască o altă viaţă departe de casă.

(w882) Petruse

Povestea familiei Radu ne-a trezit curiozitatea şi aşa am ajuns la micul lor restaurant.

(w882) Radu

Domnul Ion Radu este o “figură“ printre românii din Zaragoza, a schimbat o “empresă“ de succes cu şorţul de bucătărie atunci când a venit criza şi nu regretă.

(w882) Radu

Pe Zolly Bartha l-am întâlnit la Ziua Comunităţii Româneşti din Aragon. I-am admirat expoziţia, am stat puţin de vorbă şi aşa am ajuns la studioul profesionist care este şi hobby, dar şi un business  profitabil.

(w882) Zoltan

Daniela Bîrsăşteanu este medic cardiolog la Spitalul Clinic Universitar din Zaragoza „Lozano Blesa”. Chiar dacă pacienţii şi colegii o privesc cu multă conside­raţie şi respect, chiar dacă de anul acesta este şi cadru universitar, chiar dacă familia este bine integrată în Spania, Daniela nu exclude din viaţa ei întoarcerea acasă.

(w882) Dr

La Zaragoza, acolo unde trăiesc şi muncesc, conaţionalii noştri sunt adevăraţi ambasadori ai României.

***

Un repotaj de Irina Ifrimache şi Sorin Chivulescu

Emisiunea poate fi urmărită pe TVR+ şi pe tabletă sau mobil.

Descărcați aplicaţiile TVR+ pentru IOS și Android!

19:00 Un doctor pentru dumneavoastră

* Cataracta, principala cauză de pierdere a vederii

Invitat: dr. Andrei Filip, medic primar oftalmolog, supraspecializare în chirurgia refractivă și a cataractei

În general, cataracta afectează persoanele după vârsta de 60 de ani, dar există şi tipuri rare care apar mai devreme sau la naștere. Vorbim despre prima cauză tratabilă de orbire din lume. Această afecţiune se poate opera în orice stadiu însă, se recomandă o chirurgie timpurie.

* Cercetarea medicală poate ajuta omul să trăiască mai bine

Invitat: acad. Maya Simionescu, director Institutul de Biologie şi Patologie Celulară „Nicolae Simionescu al Academiei Române, preşedinte Societatea Română de Biologie Celulară

Acad. Maya Simionescu, ex-profesor la universităţi din SUA și Canada, cercetătoarea care a obținut multe premii, distincţii și s-a remarcat în cercetarea biomedicală la nivel internațional, vorbește despre progresele spectaculoase care pot ajuta omenirea să trăiască mai bine în viitor.

* Tratarea gonartrozei şi leziunilor genunchiului

Invitat: dr. Dragoş Popescu, medic primar chirurgie ortopedică, Spania

Dr. Dragoş Popescu, ortoped supraspecializat în chirurgia artroscopică şi protetica genunchiului, s-a specializat în Chirurgie Ortopedică şi Traumatologie în cadrul centrului universitar “Hospital Clínic de Barcelona”, unde şi-a desfăşurat activitatea în ultimii 21 ani. Din 2014, tratează pacienţi şi în România. Are o vastă experienţă în transplanturile şi implanturile artificiale de menisc, precum şi în protezarea robotică a genunchiului.

Moderator Ana Maria Ghiur

Jurnalist Lucian Băbeanu

Documentarist Giorgiana Şuşurincă

Producător Monica Ancuţa

Transmisiune directă

20:00 Telejurnal

*Ştiri

Prezintă Alina Stancu, Eugen Rusu

Producători: Anamaria Panait şi Diana Anghel

Transmisiune directă

*Sport (montaj)

*Meteo (montaj)

 
„Iancu Jianu, Haiducul

Sâmbătă, 27 aprilie, de la ora 23:30, la TVR Internațional revedem filmul de aventuri „Iancu Jianu, Haiducul", producție România, 1981.

Internaţionalizarea firmelor româneşti

Internaţionalizarea firmelor româneşti

publicat: marţi, 23 aprilie 2024

Marți, 23 aprilie, de la ora 21:00, vă invităm să urmăriți în direct la TVR Internațional o nouă ediție ”Investiți în România!”.

 Cercetarea medicală poate ajuta omul să trăiască mai bine

Marți, 23 aprilie, în direct de la ora 19:00, la TVR Internațional, vă așteptăm la o nouă ediție "Un doctor pentru dumneavoastră".

 

#tvri