Joi, 4 iunie, de la ora 20.30, la TVR Internaţional a fost prezentatăi povestea Moshavului Haniel, înfiinţat de câteva familii de români în 1950.
Ediția este disponibilă online pe TVR+.
Israelul este ţara unde etnicii din România se regăsesc în cel mai mare procent. Urmaşii celor care au făcut "allya" în anii ‘30, valul de emigranţi de după război ori după căderea comunismului, împreună cu fiii şi nepoţii lor născuţi în Israel, reprezintă circa 10% din totalul populaţiei. Nicăieri, în nici un alt stat al lumii, românii nu sunt atât de bine reprezentaţi!
Acasă înseamnă aici şi acolo, înseamnă acolo şi aici. Ei se simt acasă în Israel pentru că în această ţară şi-au petrecut mai mult de jumătate din viaţă, şi-au întemeiat familii şi şi-au crescut copiii, dar niciodată nu uită locul numit acasă din ţara în care s-au născut… România. Aşa că, în Israel, unde se vorbesc peste 100 de limbi, ebraica şi araba fiind limbile oficiale, auzi la tot pasul româneşte.
Aici, contactul cu realitatea şi cultura românească a fost menţinut, în permanenţă.
Moshavul este un tip de comunitate agricolă israeliană, constând dintr-un grup de ferme individuale. Moshavul se bazează, în general, pe principiul proprietăţii private asupra pământului, punând însă accent pe munca şi marketingul în comun. Lucrătorii produc recolte şi bunuri pe proprietăţile lor şi îşi împart profitul şi produsele alimentare.
Lângă oraşul Netanya există Moshavul Haniel, înfiinţat de 16 familii de români în anul 1950. Roxana Gheorghe vă invită să îi cunoaşteţi pe actualii membri.
Un nou sezon "Lumea şi noi", din 6 octombrie! Fii mândru de românii pe care ţi-i prezintă TVR Internaţional!
***
Emisiunea poate fi urmărită și pe TVR+, pe tabletă sau mobil.