loader
Foto

Galerie foto

Românii din Israel, joi la “Lumea şi noi”

Joi, 4 iunie, de la ora 20.30, la TVR Internaţional a fost prezentatăi povestea Moshavului Haniel, înfiinţat de câteva familii de români în 1950.

 

Lumea şi noi

Ediția este disponibilă online pe TVR+.

Israelul este ţara unde etnicii din România se regăsesc în cel mai mare procent. Urmaşii celor care au făcut "allya" în anii ‘30, valul de emigranţi de după război ori după căderea comunismului, împreună cu fiii şi nepoţii lor născuţi în Israel, reprezintă circa 10% din totalul populaţiei. Nicăieri, în nici un alt stat al lumii, românii nu sunt atât de bine reprezentaţi!

Acasă înseamnă aici şi acolo, înseamnă acolo şi aici. Ei se simt acasă în Israel pentru că în această ţară şi-au petrecut mai mult de jumătate din viaţă, şi-au întemeiat familii şi şi-au crescut copiii, dar niciodată nu uită locul numit acasă din ţara în care s-au născut… România. Aşa că, în Israel, unde se vorbesc peste 100 de limbi, ebraica şi araba fiind limbile oficiale, auzi la tot pasul româneşte.

Aici, contactul cu realitatea şi cultura românească a fost menţinut, în permanenţă.

Moshavul este un tip de comunitate agricolă israeliană, constând dintr-un grup de ferme individuale. Moshavul se bazează, în general, pe principiul proprietăţii private asupra pământului, punând însă accent pe munca şi marketingul în comun. Lucrătorii produc recolte şi bunuri pe proprietăţile lor şi îşi împart profitul şi produsele alimentare.

(w882) Românii d

Lângă oraşul Netanya există Moshavul Haniel, înfiinţat de 16 familii de români în anul 1950. Roxana Gheorghe vă invită să îi cunoaşteţi pe actualii membri.

Un nou sezon "Lumea şi noi", din 6 octombrie! Fii mândru de românii pe care ţi-i prezintă TVR Internaţional!

***

Emisiunea poate fi urmărită și pe TVR+, pe tabletă sau mobil.

Descărcați aplicațiile TVR+ pentru IOS și Android!

0:10 Istorii cu tâlc

*Iurie Matei: “Am înţelepciunea de a avea răbdare şi a munci”

Sentimentul de singurătate l-a făcut să devină artist, iar calitatea de a fi foarte muncitor l-a ajutat în acest parcurs. Sunt confesiunile artistului plastic Iurie Matei, invitat la ISTORII CU TÂLC. Pictorul a mai vorbit despre copilărie, părinţi, familie, mentori, relaţia cu fratele mai mare, poetul Valeriu Matei, revenirea din Olanda și artiştii tineri de azi.

Moderator Anatol Guzic

Producător Adriana Goraş

1:10 Ediţie limitată

Prezintă Marius Constantinescu

Producător Bianca Sărăţeanu

 

"Iancu Jianu, zapciul", la TVR Internațional

publicat: vineri, 19 aprilie 2024

Sâmbătă, 20 aprilie, la TVR Internațional, de la ora 23.10, vedem primul film din seria Iancu Jianu, realizat în 1981.

"A doua Românie", cu Sînziana Mircea

publicat: joi, 18 aprilie 2024

Joi, 18 aprilie, de la ora 21:00, la "A doua Românie", pe TVR Internațional, v-am invitat să urmăriţi un amplu interviu cu Sînziana Mircea, ...

Maria Cîrneci, aniversată la „Petrecere... cu cântec!”, pe TVR 1

Iuliana Tudor ne invită să sărbătorim cei 45 de ani de cântec ai artistei împreună cu Mioara Velicu, Ionuţ Fulea, Cornelia şi Lupu Rednic, precum ...

 

#tvri