loader
Foto

Români...din Bulgaria | VIDEO

Vineri, 4 noiembrie, începând cu ora 19:30, TVR Internațional a difuzat un nou episod al emisiunii ”La un pas de România” dedicat comunității românești din regiunea Vidin.    

 

La un pas de România

Continuând seria edițiilor realizate în acest sezon sub numele de ”Românii Balcanilor”, în această săptămână ați aflat despre comunitatea de români din Regiunea Vidin, Bulgaria.

​Bulgarii le zic vlahi sau vlăsciori. Români nu prea le zic, pentru că asta ar însemna să le recunoască apartenența la un neam și la o țară. Așa că le pun etichete de... neam fără de țară, precum au căpătat și frații lor de pe valea Timocului din Serbia. Unii dintre ei își asumă identitatea de vlahi, doar pentru că asta îi face diferiți de ceilalți sau doar așa mai scapă de amenințările și glumele proaste ale majoritarilor. Alții își asumă românitatea până la capăt, deși, oficial, în Bulgaria nu ar trăi români, ci doar „un grup etnic vorbitor al unei limbi asemănătoare cu cea vorbită în Oltenia” României... vecină și prietenă! Dar asumarea românității vine și ea la pachet cu... asumarea riscului de a-ți pierde locul de muncă, sănătatea, familia și...chiar...viața.

(w882)

Din păcate, românii de la sud de Dunăre, din Bulgaria sunt din ce în ce mai puțini... Străzile prăfuite și de obicei neasfaltate... sunt din ce în ce mai pustii.

(w882)

(w882)

Bătrânii sunt cât să-i numeri pe degete, iar tinerii au plecat la Vidin sau în lumea largă în căutarea unui loc de muncă. Vin destul de rar prin sat și atunci când vin stau destul de puțin și își aduc cu ei copii născuți prin străinătate care nu știu limba bunicilor din satul de lângă Dunăre.

(w882)

„Trăiesc, de când se știu în Bulgaria. Vorbesc românește cam la fel cum se vorbește în satele oltenești din nordul Dunării. Tot muica și... perfectul simplu le însoțesc gândurile și le ocrotesc vorbele ușor repezite. Emisiunea de azi este despre ei: despre curajoșii românii din Bulgaria, nerecunoscuți de statul în care s-au născut și aproape ignorați de România...”

Echipa tv: Constantin Lupescu – lectura, Cătălin Grigore - ilustrația muzicală, Elena Moise – post procesare sunet, Marius Stanciu – sunet, Rudolf Szilagyi și Florin Ioniță – imagine, Nicoleta Georgescu - montaj, Aura Dobre – realizator și producător

***

La un pas de România poate fi urmărită și pe TVR INFO (luni, de la 13.30), pe TVR+ și pe canalul oficial de YouTube al TVR.

****

La un pas de România este singura emisiune tv dedicată românilor care trăiesc în comunitățile istorice din jurul României se difuzează, din 2016, la TVR Internațional. Este, într-un fel, o lecție de istorie trăită de români care tânjesc mereu după neamul și țara lor.

 

 

 

21:00 Vineri seara in direct

*Best of 2

Moderator Kyrie Mendel

Producător Bogdan Stănescu

(redifuzare)

22:00 Gala umorului

Prezintă: Mirela Zeţa şi Dragoş Huluba

Jurnalist Iulia Ioanitoaia

Producător Cosmin Dumitru

 
Contractul de asigurare și contractul de întreținere

Luni, 29 aprilie, de la ora 21:00, TVR Internațional transmite o nouă ediție ”Avocatul dumneavoastră”.

România - hub universitar important în domeniul învăţământului medical | VIDEO

La  emisiunea cu titlul inspirat din Constituţie, „Articolul VII" - Românii din străinătate, s-a discutat despre deficitul de personal din ...

Ediţie specială

În Vinerea Mare, 3 mai, de la ora 21.00, TVR Internaţional difuzează o ediţie specială a emisiunii " Terasa urbană" , în care artistul Kyrie ...

 

#tvri