loader
Foto

Galerie foto

Remember Mircea Veroiu, sâmbătă la TVR Internaţional

Sâmbătă, 30 aprilie, de-a lungul zilei, la TVR Internaţional ați urmărit trei filme româneşti clasice, în regia inegalabilului Mircea Veroiu.

 

Filmul românesc la TVRi

Regizorul şi scenaristul Mircea Veroiu s-a născut la 29 aprilie 1941, la Târgu Jiu şi a plecat dintre noi mult prea devreme, pe 26 decembrie 1997, lăsând în urmă un bogat portofoliu de filme de neuitat care îi poartă semnătura.

Regizorul s-a impus în lumea cinematografiei româneştii în anii ’70, cu o serie de filme în care abordează subiecte variate şi sensibile, reuşind cu mult tact, să treacă de cenzura vremii.

Spre mijlocul deceniului se arată tot mai interesat de genul western, urmărind în paralel evoluția așa-numitelor western spaghetti (produse în Italia și Spania); participă la conturarea genului „ostern” (replica țărilor din „Blocul de Est”), atât în calitate de regizor, cât și ca actor.

După succesul filmului “Adela”, încununat cu premiul cel mare acordat la Festivalul de Film de la San Remo din 1985, Veroiu se hotărăște să plece în Franța, la Paris. Se va stabili aici în 1986; lumea filmului francez nu îi oferă, însă, primirea sperată. După revoluția din decembrie 1989, Veroiu revine în țară. În 1994 este numit directorul Studioului de Creație „Profilm”.

Iată ce filme regizate de Mircea Veroiu puteţi urmări sâmbătă la TVR Internaţional:


DINCOLO DE POD

Dramă, ecranizare a romanului "Mara" de Ioan Slavici. Spre mijlocul secolului al XIX-lea, într-un târg din Transilvania, precupeaţa Mara, rămasă văduvă, îşi creşte cei doi copii cu grijă şi chibzuinţă, plănuindu-le deja viitorul. Dezamăgită că fiica ei, Persida, pe care şi-ar fi dorit-o călugăriţă, se îndrăgosteşte şi se mărită cu sasul Hans Huber, Mara va descoperi că lumea ei, pe care credea că o controlează, se schimbă în feluri nebănuite.

(w882) Dincolo de

România, 1976

Regia şi scenariul: Mircea Veroiu

Cu: Leopoldina Bălănuţă, Maria Ploae, Mircea Albulescu, Andrei Finţi, Irina Petrescu, Ion Caramitru

Se difuzează sâmbătă, 30 aprilie, de la ora 10:00.

 

SEMNUL ŞARPELUI

Dramă. Spre sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial, Ecaterina Handrabur, hangiţă într-un sătuc de lângă graniţa cu Ungaria, vrea să se răzbune pe vameşul care a insistat pe lângă jandarmi ca fiul ei Simion să plece pe front. Pentru a-şi duce planul la îndeplinire, ea se aliază cu primarul, reprezentant al nou-instauratei puteri comuniste, şi cu contrabandistul justiţiar Alimandru.

(w882) Semnul sar

România, 1981

Regia: Mircea Veroiu

Scenariul: Mircea Micu

Cu: Leopoldina Bălănuţă, Ovidiu Iuliu Moldovan, Mircea Diaconu

Se difuzează sâmbătă, 30 aprilie, de la ora 15:00.

 

SOMNUL INSULEI

Dramă inspirată din romanul „Al doilea mesager” al lui Bujor Nedelcovici, care semnează şi scenariul, împreună cu regizorul filmului. După mulţi ani de exil, scriitorul Danyel Reynal revine în insula natală, un univers concentraţionar sui-generis, condus de un guvernator-dictator şi populat de „oameni noi”, o lume unde nu-şi găsesc locul cei câţiva indivizi care şi-au conservat libertatea de gândire.

(w882) Somnul ins

România, 1994

Regia: Mircea Veroiu

Scenariul: Bujor Nedelcovici şi Mircea Veroiu

Cu: Ovidiu Iuliu Moldovan, Marcel Iureş, Dan Condurache, Elena Albu, Ştefan Sileanu

Se difuzează sâmbătă, 30 aprilie, de la ora 22:00.

***

Filmul pot fi urmărite livestream pe TVR+, pe tabletă sau mobil.

Descărcați aplicaţiile TVR+ pentru IOS și Android!

13:00 Omul şi timpul (R)

* Enescu o afacere de stat. Criza rachetelor din Cuba

Producător Ruxandra Ţuchel

(Reluare)

14:00 Telejurnal

*Ştiri

Prezintă: Loredana Iordache, Andra Soceanu

Translator mimico gestual Laura Ioana

Producători: Anamaria Panait şi Diana Anghel

Transmisiune directă

ACEST PROGRAM SE ADRESEAZĂ ŞI PERSOANELOR CU DEFICIENŢE DE AUZ

Sport *Montaj

Meteo *Montaj

 
Concert extraordinar aniversar ”Fuego - 30”, la TVR 2 și TVR Internațional

Vineri, 29 martie, ora 21:40, la TVR 2 și sâmbătă, 30 martie, de la ora 22:45, la TVR Internațional, vă invităm la o reîntâlnire cu muzicieni ...

A doua Românie: O pledoarie pentru digitalizarea sănătății

Joi, 28 martie, invitata Corinei Dobre la ”A doua Românie” a fost Teodora Popa, o tânără cercetătoare din Londra specializată în genetică, care ...

Pictorul Alexandru Rădvan, la „Biografii necesare”: Tot timpul mi-am tăiat punţile din spate. Ca să nu mă mai pot întoarce

Pictorul Alexandru Rădvan este primul invitat al celui de-al treilea sezon „Biografii necesare”, emisiune realizată de artista vizuală Ileana ...

 

#tvri