loader
Foto

Galerie foto

Rădăcini româneşti la Nürnberg

Duminică, 31 martie, de la ora 15.30, la TVRi v-am invitat să urmăriți "Rădăcini românești la Nürnberg", o ediție despre cea mai mare comunitate românească din Germania.

 

Actualitatea TVRi

Românii de pretutindeni reprezintă un tezaur al ţării noastre, iar prin tot ceea ce fac, promovează identitatea națională şi valorile româneşti.

Cinci milioane de oameni,  atât de mare e România din afara graniţelor. Din cifrele oficiale, dintre aceştia mai bine de 600.000 sunt în Germania. Neoficial, numărul lor este mult mai mare. Cea mai mare comunitate de români din Germania se află în Landul Bavaria, la Nurnberg, peste 80.000 de persoane.

(w882)

Mai mult decât atât, acolo trăiesc şi cei mai mulţi etnici germani plecaţi din România. Comunitatea saşilor şi şvabilor originari din România este o resursă nepreţuită pentru consolidarea legăturilor dintre ţările noastre.

(w882)

Tot aici s-au constituit şi multe asociaţii româneşti care au rolul activ de promotor al tradiţiilor noastre. Dar pentru a veni şi mai mult în sprijinul conaţionalilor din această zonă, de aproape șase luni s-a înfiinţat Centrul Cultural Româno-German de Ajutor şi Integrare “Dumitru Prunariu“.

(w882)

Organizaţia oferă sprijin consistent românilor din această ţară, atât prin consiliere în domeniile sociale, culturale, economice sau de investiţii cât şi prin activităţi care vin în ajutorul copiilor.

(w882)

Migrația românilor în Germania în căutarea unui trai mai bun a determinat  și organizarea unei vieți bisericești pentru ei. Pentru că locul  unde se simt ca acasă este Biserica.

(w882)

Un rol deosebit de important în consolidarea identităţii culturale şi spirituale a comunităţii româneşti dar și de integrare a românilor în spațiul german il ocupă  Mitropolia Ortodoxa Română a Germaniei și a Europei Centrale și de Nord.

Cu multă osteneală, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Serafim al Mitropoliei Ortodoxe Române a Germaniei și a Europei Centrale și de Nord, desfăşoară o bogată activitate pastoral-liturgică, slujind pentru sufletele românilor aflați departe de casă.

(w882)

Biserica nu-i doar un spital sufletesc, ci și locul unde slujitorii bisericii împreună cu credincioșii se străduiesc să își ajute semenii.

(w882)

Realizator Liliana Văduva

16:50 Secolul 22

Producător Bogdana Pascal

17:00 Puternici, împreună

Prezentator Liana Stanciu

Regizor Dan Manoliu

Producator Liana Daman

Jurnalisti Elena Cristescu, Dana Gutu, Luiza Caravasile, Andreea Baciu

 
De Florii, spectacol folcloric de excepţie, la TVR 1 şi TVR Folclor

Ediţiile speciale pot fi urmărite la TVR 1 și TVRi,  sâmbătă, 27 aprilie și duminică 28 aprilie, de la ora 13.00, în emisiunea „Tezaur folcloric” ...

România - hub universitar important în domeniul învăţământului medical

La  emisiunea cu titlul inspirat din Constituţie, „Articolul VII" - Românii din străinătate, s-a discutat despre deficitul de personal din ...

 Cercetarea medicală poate ajuta omul să trăiască mai bine

Marți, 23 aprilie, în direct de la ora 19:00, la TVR Internațional, v-am așteptat la o nouă ediție "Un doctor pentru dumneavoastră".

 

#tvri