loader
Foto

Galerie foto

Programe speciale de Ziua Limbii Române

Pe 31 august, la TVR Internaţional şi TVR Moldova urmăriţi reportaje inedite, documentare istorice şi concerte dedicate Zilei Limbii Române.

 

Dacă simţi cu inima fiecare Literă din cuvântul România, atunci actul tău de naştere este scris în Limba Română şi apariţia ta pe lume a fost sărbătorită după tradiţiile româneşti. Şi tu trebuie să sărbătoreşti limba română! Pentru că ea îţi dă identitate neasemenea oriunde te-ai afla, identitatea de ROMÂN.

TVR Internaţional te cheamă la sărbătoare, luni, 31 august

Limba Română a fost nemurită, mai întâi şi mai întâi, de Luceafărul culturii noastre naţionale. Află cum este citită Opera lui astăzi, în documentarul „Eminescu” (ora 8:00). Şi amintește-ți sunetul poeziei adevărate în „Ordinea cuvintelor” - „Odă (în metru antic)” (ora 8:50) recitată de Adrian Pintea.

Din Basarabia cea mereu românească, Alexei Mateevici glăsuieşte despre Limba Noastră, în „Puterea teologică a literaturii” (ora 11:30). Şi tot acolo a vieţuit.....vieţuieşte în limba română Grigore Vieru. Îl vezi în documentarul-portret „Freamătul şi cântecul clipei” (ora 15:00).

Să nu uiți că se scrie româneşte şi în piatră de patrimoniu – la zi aniversară, în prag de noapte, privește şi ascultă „Rugăciunea din zid” (ora 22:00), o incursiune în istoria aşezământului monahal al Mânăstirii Neamţ.

TVR Internaţional aniversează Ziua Limbii Române!

TVR Moldova

Sărbătorim Ziua Limbii Române la 31 august. Noi, românii din România, am început în 2013. Noi, românii din Republica Moldova, poate pentru că am fost văduviţi de ea atâta amar de vreme, am început grabnic, în 1990. Pe români, TVR Moldova îi cheamă la aniversare, luni, 31 august 2015.

În stânga Prutului, pe pământ de-a pururi românesc, a vieţuit.....vieţuieşte în limba română Grigore Vieru. Îl vedeți în documentarul-portret „Freamătul şi cântecul clipei” (ora 11:10).

Limba Română a fost nemurită, mai întâi şi mai întâi, de Luceafărul culturii noastre naţionale. Aflaţi cum este citită Opera lui astăzi, în documentarul „Eminescu” (ora 12:10).


Compozitor basarabean, compozitor al lumii întregi: Eugen Doga vi se dezvăluie în emisiunea „Sub semnul unui destin” (ora 13:05, mai multe detalii găsiţi aici), iar muzica lui într-un concert extraordinar la TVR Moldova (ora 15:00).

Tot din Basarabia cea mereu românească, Alexei Mateevici glăsuieşte despre Limba Noastră, în „Puterea teologică a literaturii” (ora 17:00).

Să nu uităm că se scrie româneşte şi în piatră de patrimoniu – la zi aniversară, în prag de seară, priviţi şi ascultaţi „Rugăciunea din zid” (ora 18:00), o incursiune în istoria aşezământului monahal al Mânăstirii Neamţ.

Menirea acestei Zile Sărbătorești este să ne amintim întotdeauna, că suntem ”Născuți în Limba Română”.

8:50 Diasporadar

Producător Raluca Tudor

9:00 Telematinal

*Partea a III-a

Prezentatori: Anatol Guzic, Alexandrina Vrîncean

Producător Luminiţa Popa

Transmisiune directă

 
A doua Românie: O pledoarie pentru digitalizarea sănătății

Joi, 28 martie, invitata Corinei Dobre la ”A doua Românie” a fost Teodora Popa, o tânără cercetătoare din Londra specializată în genetică, care ...

Pictorul Alexandru Rădvan, la „Biografii necesare”: Tot timpul mi-am tăiat punţile din spate. Ca să nu mă mai pot întoarce

Pictorul Alexandru Rădvan este primul invitat al celui de-al treilea sezon „Biografii necesare”, emisiune realizată de artista vizuală Ileana ...

Cel de-al treilea sezon „Biografii necesare”, la TVR Cultural și TVR Internațional. Ileana Ploscaru Panait: Vom cunoaște oameni pentru care arta este un destin

În cel de-al treilea sezon al emisiunii „Biografii necesare”, artista vizuală Ileana Ploscaru Panait îi invită pe telespectatori să descopere ...

 

#tvri