loader
Foto

Documentarul „Legende cu o legendă”, în memoria prestigioasei soprane Virginia Zeani, marți seară

TVR Cultural a difuzat marți, în memoria sopranei Virginia Zeani, documentarul „Legende cu o legendă”, realizat de Marius Constantinescu. Documentarul a fost transmis la TVR Cultural de la ora 21.55, iar la TVR Internațional, de la ora 21.00 (ora României).

 

Marius Constantinescu

Televiziunea Română i-a dedicat documentarul „Legende cu o legendă” sopranei Virginia Zeani în 2016, când artista împlinea 90 de ani.

„În viață trebuie să știi să renunți la ceva și am renunțat la cuvântul „celebritate”. Eu am fost o interpretă, cu sufletul meu, cu pregătirea mea”.  (...) Câteodată, simplicitatea este un geniu, complicația e o plăcere fizică”, îi mărturisea Virginia Zeani lui Marius Constantinescu, la locuința ei din Florida, Statele Unite.

(w882) Virginia Z

Virginia Zeani, una dintre cele mai prestigioase soprane lirice ale lumii, între 1950 și 1970, s-a stins din viață marți, la vârsta de 97 de ani.

Născută în 1925, în Solovastru, un sat din centrul Transilvaniei, a debutat în anul 1948. S-a îndrăgostit de operă la nouă ani, după ce a văzut „Madama Butterfly”.

(w882) Virginia Z

Virginia Zeani în „Madame Butterfly”

Cu o carieră internațională de peste 30 de ani, Virginia Zeani a interpretat peste 60 de roluri diferite și a cântat alături de marii tenori ai lumii, precum Luciano Pavarotti, Placido Domingo, Beniamino Gigli sau Ferruccio Tagliavini.

(w882) Virginia Z

Virginia Zeani a fost timp de 25 de ani „prima donna assoluta” a Teatrului de Operă din Roma.

 

 

(w882) Virginia Z

La împlinirea vârstei de 97 de ani, a fost inclusă în Opera America Hall of Fame.

Virginia Zeani este doctor honoris causa al Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti şi al Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, iar în anul 2011 a fost decorată de Regele Mihai I cu medalia „Nihil Sine Deo”.

(w882) Virginia Z

Virginia Zeani în „Manon Lescaut”, RAI, 1980

5:55 Investiţi în România! (R)

*Investiţii cu fonduri europene prin programele regionale

Invitaţi: Roxana Mînzatu-secretar de stat, coordonator Departamentul pentru evaluarea integrată şi monitorizarea programelor finanţate din fonduri publice şi europene, Cancelaria Prim-ministrului României, Hegedus Csilla-director general interimar Agenţia de Dezvoltare Regională Nord-Vest, Mihai-Cristian Lazăr-primar Şimleu Silvaniei, judeţul Sălaj, prof. dr. Cornel Cătoi, rector Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară Cluj-Napoca

Moderator Cristina Leorenţ

Grafică Laurenţiu Năstase

Documentarist & Poster Maker Giorgiana Şuşurincă

Jurnalişti tv: Ana Maria Ghiur, Roxana Segneanu şi Răzvan Onesa

Realizator Cristina Leorenţ

Producător Raluca Amzăr

(Reluare)

6:55 Imnul României

 

"Iancu Jianu, zapciul", la TVR Internațional

publicat: vineri, 19 aprilie 2024

Sâmbătă, 20 aprilie, la TVR Internațional, de la ora 23.10, vedem primul film din seria Iancu Jianu, realizat în 1981.

Luni, 22 aprilie, de la ora 21:00, la TVR Internațional, vă invităm să urmăriți în direct o ediție "Avocatul dumneavoastră" despre probleme și ...

Dumitru Furdui, în spectacolul din Arhiva de Aur a TVR „Jurnalul unui nebun

Teatrul Naţional de Televiziune prezintă „Jurnalul unui nebun", de N. V. Gogol, miercuri, 24 aprilie, la TVR Cultural și duminică, 28 aprilie, la ...

 

#tvri