loader
Foto

Prezenţe româneşti, sub semnul marii muzici, în Ungaria | VIDEO

Pe 26 octombrie, telespectatorii TVR Internaţional au avut ocazia să afle ce înseamnă pentru românii din Ungaria posibilitatea de a participa la evenimente culturale româneşti menite să îi aducă împreună.

 

Prezenţe româneşti

.
Recitalul cameral din creațiile lui George Enescu și Bela Bartók, organizat sub egida Festivalului Internațional "George Enescu", a încântat publicul  prezent în sala de festivităti a Liceului "Nicolae Bălcescu" din Gyula, la mijlocul toamnei.

(w882)Formula originală de concert-conferință-expoziție e o idee extrem de generoasă, mai ales că axul manifestării a fost reprezentat de  prezentarea unor fragmente din tragedia lirică "Oedip", compusă de George Enescu între 1921-1923 și dedicată soției sale Maria Rosetti Tescanu.

(w882)Și-au dat concursul Ștefan Ignat, profesor la Universitatea de Muzică "George Enescu" din București, prim bariton al Operei Națioale din București, pianistul Robert Manoleanu și studenții Simona Bucur, soprană, Antonia Lungu, mezzosoprană, Ion Coca, tenor, și David Miron, bariton.

(w882)Expozitia dedicată celor doi compozitori a cuprins panouri foto-documentare, partituri, afișe, programe de sală, extrase de presă, pagini de corespondență și fotografii din patrimoniul Muzeului "George Enescu" din București și al Arhivelor Bartók de la Budapesta.

(w882)
***

Realizator: Radu Găină
Director de imagine: Mihai Buzura


***

Proiectul a fost realizat cu sprijinul Departamentului pentru Românii de Pretutindeni

 

8:35 Călător de meserie

*Studioul teritorial Târgu Mureş

Povestea Sfântului din Montparnasse

#CalatorDeMeserie a ajuns în orașul care i-a devenit casă sculptorului Constantin Brâncuși, din 1904 și până la moarte. "Povestea Sfântului din Montparnasse" dezvăluie nu doar geniul creator al artistului, recunoscut și apreciat de statul francez și de o lume înteagă, ci și omul Constantin Brâncuși, locurile și persoanele care l-au inspirat la Paris, felul în care a acesta a ales să trăiască.

Peste 400.000 de oameni i-au admirat lucrările în cadrul celei mai mari expoziții retrospective dedicată sculptorului la celebrul Centru Pompidou, care în 2025 se închide timp de 5 ani pentru renovări. După redeschidere, operele artistului român vor străluci din nou în atelierul lui reconstituit, așa cum i-a fost dorința înainte să părăsească această lume.

Realizator şi producător Simona Boanţă

9:00 Profesioniştii... cu Eugenia Vodă

*Invitat Constantin Zeletin

Prezentator şi realizator Eugenia Vodă

 
Exclusiv în România: Bucovina: cântecul lemnului

Exclusiv în România: Bucovina: cântecul lemnului

publicat: vineri, 28 martie 2025

Echipa „Exclusiv în România” ne propune să o însoțim într-o călătorie a lemnului: de la pădurile Bucovinei, până la prețioasele obiecte cioplite ...

Ce drepturi au copiii ai căror părinți muncesc în străinătate?

Rareș Petru Achiriloaie, președintele Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție, este invitatul Angelei Avram în ...

Alegeri prezidenţiale 2025: TVR transmite dezbaterea finală pe 29 aprilie

Televiziunea Română va reflecta campania electorală printr-un maraton de dezbateri, programe informative şi emisiuni de promovare electorală. ...

 

#tvri