loader
Foto

Prezenţe româneşti, sub semnul marii muzici, în Ungaria | VIDEO

Pe 26 octombrie, telespectatorii TVR Internaţional au avut ocazia să afle ce înseamnă pentru românii din Ungaria posibilitatea de a participa la evenimente culturale româneşti menite să îi aducă împreună.

 

Prezenţe româneşti

.
Recitalul cameral din creațiile lui George Enescu și Bela Bartók, organizat sub egida Festivalului Internațional "George Enescu", a încântat publicul  prezent în sala de festivităti a Liceului "Nicolae Bălcescu" din Gyula, la mijlocul toamnei.

(w882)Formula originală de concert-conferință-expoziție e o idee extrem de generoasă, mai ales că axul manifestării a fost reprezentat de  prezentarea unor fragmente din tragedia lirică "Oedip", compusă de George Enescu între 1921-1923 și dedicată soției sale Maria Rosetti Tescanu.

(w882)Și-au dat concursul Ștefan Ignat, profesor la Universitatea de Muzică "George Enescu" din București, prim bariton al Operei Națioale din București, pianistul Robert Manoleanu și studenții Simona Bucur, soprană, Antonia Lungu, mezzosoprană, Ion Coca, tenor, și David Miron, bariton.

(w882)Expozitia dedicată celor doi compozitori a cuprins panouri foto-documentare, partituri, afișe, programe de sală, extrase de presă, pagini de corespondență și fotografii din patrimoniul Muzeului "George Enescu" din București și al Arhivelor Bartók de la Budapesta.

(w882)
***

Realizator: Radu Găină
Director de imagine: Mihai Buzura


***

Proiectul a fost realizat cu sprijinul Departamentului pentru Românii de Pretutindeni

 

10:00 Rivalii (R)

Prezentatori: Marina Almăşan şi Dan Helciug

Jurnalist coordonator Mirela Vasile

Realizatori: Marina Almaşan şi Adreea Baciu

Regizor artistic Luminiţa Iordanescu

Colaboratori: Costin Teodorescu şi Raluca Tudor

Producător Marina Almăşan

Coproducător Astra dell Arte

(Reluare)

11:35 La un pas de România

*Transcarpatia

Episodul 2-Blestemul sarii

La un pas de România în Transcarpatia, peste Tisa, Slatina sau Solotvino, cum îi este numele în ucraineană, este una dintre cele mai vechi şi cunoscute aşezări din toată zonă. Localitatea este şi a fost dintotdeauna una de români maramureşeni. La răscrucea drumurilor istoriei şi ale vieţii, natura şi divinitatea au înzestrat pământurile Slatinei cu cea mai bună sare din Europa. Solul şi subsolul Slatinei au fost cercetate încă de pe vremea romanilor, dornici de a lua cu ei spre Roma ”darul zeilor” de cea mai bună calitate. De 2000 de ani au tot venit alţi şi alţi curioşi care şi-au încărcat fie sacii, fie carele, fie căruţele, vagonetele, camioanele, sau containerele cu sarea Slatinei. Pentru mulţi, şi pungile cu bani se îngroşau, tot datorită sării de lângă Tisa, la fel şi conturile din băncile lumii. Totul a fost bine până acum mai bine de 10 ani când apa s-a năpustit în minele cu sare şi nu s-a mai lăsat dusă. Sarea s-a ascuns în apele din ce în ce mai bogate, minerii şi-au pierdut locurile de muncă, iar conturile din bancă s-au închis. Nu pentru toţi.

Realizator şi producător Aura Dobre

(redifuzare)

 
IN MEMORIAM ADRIAN PINTEA

IN MEMORIAM ADRIAN PINTEA

publicat: miercuri, 04 decembrie 2024

Anul acesta se împlinesc 17 ani de la moartea marelui actor și profesor, Adrian Pintea. A plecat dintre noi mult prea repede, la apogeul ...

Poeta ANA BLANDIANA şi MIRCEA DUMITRU în DIALOGURI ACADEMICE

Duminică, 8 decembrie, ora 13:00, TVR Cultural şi Academia Română vă invită la un dialog de colecţie cu ANA BLANDIANA, prima româncă recompensată ...

Artiști basarabeni și artiști români, la „Drag de România mea!”

O nouă gală specială avem în dar pentru voi sâmbătă, v7 decembrie, de la ora 20.00 și duminică, de la ora 15.00, numai la TVR 2.

 

#tvri