loader
Foto

Prezențe românești: Povestea Adelinei Şuvagău, pe 1 Decembrie, la TVR Internațional

Ediţia “Prezenţe româneşti” din 1 Decembrie ne-a prezentat-o pe Adelina Şuvagău, producătoare de televiziune şi filme documentare, regizoare, scenaristă, care a emigrat la Vancouver, Canada, în 1995, an în care se înfiinţa TVR Internaţional.

 

Prezenţe româneşti

A fondat propria ei companie de producție de film şi televiziune, Sonia Productions Inc., numele companiei fiind inspirat de Sonia Șuvagău, regizor și scenarist, fiica Adelinei, cu care colaborează la diferitele proiecte de filme artistice şi documentare.

(w882)

Sonia Șuvagău

Datorită emisiunii de televiziune în limba română, Rompost TV, produsă şi regizată de Adelina Șuvagău, timp de 21 de ani, limba română se aude în Columbia Britanică, şi nu numai, pe canalul de televiziune multicultural OMNI Television.

Documentarele ei, “Întoarcerea la Bizanţ. Viața și Arta lui Lilian Broca”, prezentat pe postul Național de Televiziune, CBC, “Maria Magdalena în Conversaţie cu Lilian Broca”, realizat cu sprijinul Consiliului Național de Artă Canadian şi filmul de lung metraj “Cutia libertăţii”, au primit premii importante la Festivaluri Internaţionale de film, precum şi premiile pentru cel mai bun film de lung metraj şi documentar, CEMA Awards, distincţii oferite de Asociaţia care reprezintă Media Canadiana Etnica, în anii 2021 și 2022.

(w882)

Adelina Șuvagău

Jurnalistă a Televiziunii Naţionale Române, între anii 1990-1995, Adelina s-a format profesional alături de Jeana Gheorghiu, realizând emisiunile pentru tineret “Salut Prieteni” şi “Gaudeamus”, de Cornelia Rădulescu la redacția Educaţie - Ştiinţă, şi de Doru Dumitrescu la redacția Jocuri și Concursuri. După absolvirea şcolii de jurnalism de la BBC World Service, a fost premiată la categoria cea mai bună emisiune de tineret, în 1993, cu Premiul APTR pentru emisiunea “Concurs de Seducție”, cea care l-a lansat pe Horia Brenciu pe micile ecrane.

(w882)

În Canada, a fost preşedinta societăţii non-profit Cineworks, care sprijină producătorii de film independenți din Vancouver, a lucrat ca Director în organizaţia documentariştilor în Columbia Britanică, DOC BC.

Este membră a Academiei de Film şi Televiziune din Canada şi a Asociaţiei Canadiene a Producătorilor, CMPA, vice-preşedinte si membru fondator la Camera de Comerţ Româno-Canadiană din Columbia Britanica, un succes al comunităţii de afaceri româno-canadiene, la care şi-a adus aportul şi cu care se mândreşte.

A ajuns la recunoașterea publică și profesională, atât în România, cât şi în Canada şi îi plac provocările pentru că o ajută să se dezvolte ca artist și producător, indiferent de obstacole.

Dar cel mai important pentru ea este că prin intermediul emisiunii săptămânale Rompost TV, de 21 de ani, promovează valorile culturale româneşti şi imaginea românilor în Columbia Britanică, în Canada.

Ediția s-a difuzat pe TVR Internațional, vineri, 1 Decembrie, de la ora 14:30.

***

Realizator: Mihaela Crăciun

10:00 Agrostrategia

Producător Vlad Macovei

10:50 Smart Diaspora

 
TVR: programe dedicate alegerilor locale şi europarlamentare

Televiziunea Publică difuzează aproximativ 15.000 de minute de emisiuni de promovare şi dezbateri electorale pe 10 posturi din portofoliu.  

„Fraţii Jderi”, în topul celor mai vizionate filme românești

TVR Internațional programează sâmbătă, 11 mai, de la ora 23:30, „Frații Jderi” (România, 1974), după romanul omonim al lui Mihail Sadoveanu. ...

Reindustrializarea României, un proiect necesar

Reindustrializarea României, un proiect necesar

publicat: miercuri, 08 mai 2024

Miercuri, 8 mai, de la ora 12:00, și sâmbătă, 11 mai, de la ora 5:55, la TVR Internațional, vă invităm să revedeți o ediție "Investiţi în ...

 

#tvri