loader
Foto

Preocupările românilor din diaspora, în prim-plan la „A doua Românie"

La TVRi, pe 25 martie de la ora 21:00, regizorul Alexander Nanau ne-a spus povestea primului film românesc nominalizat la premiile Oscar și BAFTA. Este vorba despre filmul „colectiv”.

 

Corina Dobre
A doua Românie

Ediția este disponibilă online pe TVR+.

Joi, la ora 21:00, Corina Dobre v-a invitat la o nouă ediţie a emisiunii dedicate celor din A doua Românie.

(w882) Nanau

Regizorul Alexander Nanau spune povestea primului film românesc nominalizat la premiile Oscar și BAFTA. Este vorba despre filmul „colectiv”, care a obținut deja numeroase distincţii, inclusiv Premiul Academiei Europene de Film în anul 2020.

(w882) Banu Bogda

Care sunt principalele nevoi și preocupări ale comunității româno-americane și ce așteptări au membrii acesteia de la aleșii care îi reprezintă în Parlamentul României, aflați de la Bogdan Banu, președintele Romanians in DC, care a inițiat un prim dialog cu parlamentarii români pentru diaspora, în contextul în care anul acesta se împlinesc 140 de ani de relații diplomatice româno-americane.

(w882) Nour

Despre limbajul culorilor și despre felul în care pictura a ajutat-o nu doar să comunice, dar și să se cunoască mai bine, povesteşte Diana Nour, care s-a remarcat ca artistă în Marea Britanie, acolo unde a absolvit Facultatea de Arte din cadrul Universității din Coventry, Ea mărturiseşte, printre altele, că deşi se află de 12 ani în Anglia, acasă va rămâne mereu România...

(w882) gavaza

Cum este să fii român în Olanda, care sunt nevoile comunităţii româneşti de la Haga şi cum învaţă copiii de acolo limba română pe timp de pandemie, puteţi afla de la Bogdan Gavaza, care trăiește de aproape 20 de ani în Regatul Ţărilor de Jos. El este fondator și președinte al Fundației Român în Olanda și director al Școlii Românești din Haga.

(w882) Corina Dob

***

Emisiunea poate fi urmărită online pe TVR+.

11:35 La un pas de România

*Transcarpatia

Episodul 4: Românii din Poroşcovo

Rușii le-au spus volohi. Ucrainenii le spun ”țigani albi”. Ei își spun rumâni. Trăiesc de când se știu, la marginea satului Poroșcovo, din Transcarpatia Ucrainei de azi. Acolo s-au născut, au crescut și mulți nu au plecat niciodată din sat. Se simt în siguranță, neștiind că la doar câteva sute de kilometri există oameni la fel ca ei, vorbitori de aceeași limbă. Până nu demult România era ceva abstract pentru ei. Temători de străini și duc traiul așa cum au învățat de la bătrânii lor din ce în ce mai puțini. Au mulți copii. Frații cei mari ăși crec pe cei mici în timp ce părinții muncesc cu ziua pe unde apucă. Cei mai mulți știu să scrie și să citească în rusă sau ucraineană. În română nu i-a învățat nimeni. Încă. Realizator și producător Aura Dobre

(redifuzare)

12:00 Prezenţe româneşti în Italia (R)

*Alina Pascariu-Antrenor gimnastică

Antrenor gimnastică şi co-fondator al clubului G&A Academy ASD Torino, Alina Pascariu​ este născută la Bârlad şi a facut parte din lotul olimpic al României, antrenează acum copii-români şi italieni-pentru lotul olimpic de tineret al Italiei.

Realizator Claudia Duca

(Reluare)
 
România promovată la Târgul de Turism de la Barcelona

România promovată la Târgul de Turism de la Barcelona

publicat: marţi, 10 decembrie 2024

“Hola, Rumania!” s-a auzit la Barcelona. Duminică, 15 decembrie, de la ora 16.45, la TVR Internaţional, vă propunem să urmăriţi o ediţie dedicată ...

Mobilitatea pe piaţa muncii

Mobilitatea pe piaţa muncii

publicat: marţi, 10 decembrie 2024

Vă invităm să urmăriți un interviu realizat de Angela Avram cu doamna Irina Perşa, șef serviciu EURES România din cadrul ANOFM.

”România în lume”, o nouă ediție surprinzătoare în 10 decembrie, la TVR Internațional

În ediția din 10 decembrie a emisiunii ”România în lume”, prima invitată a lui Kyrie Mendel este Medeea Marinescu, una dintre cele mai cunoscute ...

 

#tvri