Premii și premiere la "Corespondent TVRi"
joi, 21 februarie 2019
Joi, 21 februarie, de la ora 21.30, Corina Dobre și echipa emisiunii "Corespondent TVRi" au străbătut Europa și Australia de unde au venit cu noutăți din viața românilor.
Corina Dobre

Corespondent TVRi v-a adus și în această săptămână informații de interes pentru și despre românii de pretutindeni, fie că ne referim la cei din jurul granițelor țării, fie că este vorba despre cei de foarte departe, de la antipozi.

Filmul regizorului român Bogdan Mureşanu “Cadoul de Crăciun” a câștigat de curând Marele Premiu al competiției internaţionale a Festivalului de Scurtmetraj de la Clermont-Ferrand, unul dintre cele mai importante festivaluri de acest gen. Este cel de-al zecelea premiu internațional obținut de această producție, despre care am aflat detalii de scenaristul și regizorul Bogdan Mureșanu.

Recent s-a încheiat Târgul de carte de la Bruxelles, unde Institutul Cultural Român (ICR) a fost prezent cu un stand unde au fost invitați scriitorii Ioana Pârvulescu,  laureata  de anul trecut  și din 2013 a Premiului Uniunii Europene pentru literatură, și George Arion. Acesta este numai unul dintre numeroasele evenimente culturale românești organizate în acest an de ICR, prin reprezentanțele sale și nu numai. Invitată în emisiune a fost Liliana Ţuroiu, preşedinte al Institutului Cultural Român.

Pentru prima oară, românii din Australia și din Noua Zeelandă au primit vizita unei delegații a Ministerului pentru Românii de Pretutindeni, condusă de doamna ministru Natalia Elena Intotero. Aflăm, de la fața locului, care sunt primele impresii și rezultate ale întâlnirilor dintre autoritățile române și conaționalii de la antipozi. Au intervenit telefonic, la Corespondent TVRi, Natalia Elena Intotero, Ministru pentru Românii de Pretutindeni, și Excelența Sa Nineta Bărbulescu, Ambasador în Australia, Noua Zeelandă, Insulele Solomon, Kiribati și Vanuatu.

Semnalăm performanța uimitoare a unui student român, originar din Dolj. El a fost premiat de Regina Marii Britanii. Cornel Micu are 20 de ani și a primit medalia de aur din partea Reginei Elisabeta a II-a, pentru rezultatele excepţionale din ultimul an de liceu. El a răspuns întrebărilor Corinei Dobre și a vorbit, în intervenția lui telefonică în emisiune, despre experiența de student în Marea Britanie.

***
Producător: Liliana Văduva

***

Emisiunea poate fi urmărită online pe TVR+.

 • 20:50
  Zi de zi
  * cu părintele Constantin Necula Producător Victor Dochia
 • 21:00
  Drag de România mea
  *Prima parte Prezintă Paul Surugiu-Fuego Jurnalişti Adina Toderaşcu şi Andreea Baciu Producător Codruţa Prunariu
 • 22:00
  Drag de România mea
  *Partea a II-a Prezintă Paul Surugiu-Fuego Jurnalişti: Adina Toderaşcu şi Andreea Baciu Producător Codruţa Prunariu
 • 23:00
  NEMURITORII
  Film * România, 1974 Regia Sergiu Nicolaescu Cu: Amza Pellea, Ion Besoiu, Ilarion Ciobanu, Sergiu Nicolaescu, Jean Constantin, Gina Patrichi, Gheorghe Dinică Aventuri. Adaptare cinematografică a scenariului După furtună de Titus Popovici. La zece ani de la asasinarea lui Mihai Viteazul, foştii lui oşteni rătăcesc încă prin Europa. Câţiva se hotărăsc să renunţe la pribegie şi să se întoarcă acasă pentru a-şi ţine jurământul faţă de voievod: să împlinească visul Unirii. Cu ei au un cufăr, în care credeau că se află galbenii adunaţi de domnitor pentru refacerea armatei, şi steagul celor trei Ţări Româneşti unite-Moldova, Ţara Românească şi Transilvania. Vitejii fac faţă diverselor obstacole ivite în lungul drum spre casă; duşmanii îi atacă la tot pasul. Fără a fi înfrânţi, eroii noştri pier unul câte unul, apărând cu vitejie preţiosul steag al Unirii. * 1974-ACIN-Premiul pentru interpretare masculină-Sergiu Nicolaescu. Redactor Gabriela Mocanu Drepturi online: simulcast cu emisia TV exclusiv pe tvrplus.ro
 • 00:45
  Discover Romania
  Producători Cecilia Melinescu şi Diana Ilica
 • 01:00
  Nu uita ca esti roman
  * Partea I Producător Iuliana Tudor (redifuzare)
 • 02:00
  Nu uita ca esti roman
  * Partea a II-a Producător Iuliana Tudor (redifuzare)
 • 03:00
  Telejurnal
  Prezintă: Dorina Florea, Radu Andrei Tudor Producători: Eva Matei, Cristian Petru Sport *Montaj Meteo *Montaj
 • 03:50
  Zi de zi
  * cu părintele Constantin Necula Producător Victor Dochia
 • 04:00
  Revanşa
  Film * România, 1978 Regia Sergiu Nicolaescu Scenariul: Sergiu Nicolaescu, Vintilă Corbul, Eugen Burada, Mircea Gândilă Cu: Gheorghe Dinică, Sergiu Nicolaescu, Jean Constantin, Amza Pellea, Ion Besoiu, Mircea Albulescu Poliţist. Filmul urmăreşte destinul principalelor personaje din pelicula Un comisar acuză în primele zile ale anului 1941. Împuşcat şi crezut mort la finalul filmului anterior, comisarul Moldovan revine pentru a-şi lua „revanşa” faţă de Paraipan şi de colonelul Zăvoianu, vinovaţi de moartea mamei sale şi de tentativa de ucidere a sa. Lupta comisarului cu legionarii se desfăşoară pe fundalul evenimentelor tulburi din ianuarie 1941, care au culminat cu rebeliunea legionară. Moldovan reuşeşte să-l omoare pe Paraipan şi să-l aresteze pe Zăvoianu, dar-în încercarea de a-l aresta pe Horia Sima-îi este ucis unicul copil. „Sigur, Revanşa suportă comparaţie măgulitoare cu oricare din filmele de acest gen. Și mai sigur însă, el este cel mai bun dintre filmele cu comisari realizate de Sergiu Nicolaescu.”-Eva Sîrbu Redactor Gabriela Mocanu Drepturi online: simulcast cu emisia TV exclusiv pe tvrplus.ro
 • 05:45
  Discover Romania
  Producători Cecilia Melinescu şi Diana Ilica