loader
Foto

Galerie foto

“Poveşti cu cântec din diaspora...”, din iulie şi în librării

La începutul lunii iulie, realizatorul TVR, Doru Ionescu lansează cartea  intitulată “Poveşti cu cântec din diaspora . 100 de români şi aventurile lor muzicale” în tandem cu discul “Muzici din diaspora – discul emigranţilor“.

 

Lumea şi noi

Viața românilor din străinătate - din ce în ce mai numeroși - completează istoria contemporană a României, mai puțin cunoscută. În particular, foarte mulți muzicieni (incluzând subgenurile pop, rock, jazz, folk – destui celebri în România anilor ‘60, ‘70, ‘80, ’90) au plecat din țară pentru un viitor mai bun, în special în timpul regimului comunist.

Edițiile „O poveste… cu cântec!” ale emisiunii “Lumea şi noi” prezintă la TVR Internaţional poveștile de viață ale unor români din lumea largă. Și cum cei mai mulți au avut o viață artistică importantă în România, emisiunile recuperează astfel şi o parte din evoluţia muzicii românești. O istorie orală, fără pretenţii oficiale.

Când a început acest proiect, a existat un fapt care l-a motivat pe Doru Ionescu în primul rând. Conform unor estimări ale muzicologului Florian Lungu, 80% din elita jazzului și 50% din cea pop-rock ar fi plecat din România până în 1989. De unde și ancheta legitimă de a căuta istoria muzicii tinere (sau ușoare) românești și pe „the dark side of the moon”. Cap de serie muzicală a editurii ArtPrint, cartea “Poveşti cu cântec din diaspora. 100 de români şi aventurile lor muzicale” va apărea la sfârşitul lunii iunie 2014, documentând filmările din 2010 încoace pe două continente.

Un volum tratând muzica, fără o trimitere directă la aceasta (dincolo de linkurile emisiunilor postate pe TVR+ sau site-uri şi profile Facebook ale diverșilor muzicieni) suferă major în lipsa unor exemplificări. Prin urmare, în paralel cu apariţia cărţii tipărite, a apărut ideea alipirii unei serii de CD-uri (sau chiar DVD-uri), editate separat de o casă de discuri. Soft Records a răspuns pe dată şi a fost de acord ca un prim CD „Muzici din diaspora. Discul emigranţilor” să se substituie aceloraşi egide, distribuţii etc. Selecţia pieselor are un prim criteriu în expresia românească şi se supune aceleiaşi identificări a unei conştiinţe româneşti, voite sau subsumate.

(w882) Discul emi

Comunitatea românească internaţională este astăzi o forţă, care creşte pe zi ce trece. Vrând, nevrând, aceasta contează în ultimul timp, că e vorba de aport extern la PIB, că aglomerează vămile de sărbători, că se apropie perioada alegerilor... Dincolo de un ghid afectiv al emigrării de peste decenii, generaţii şi regimuri politice, cartea focalizează o anumită dimensiune – Muzica, în care românii au avut dintotdeauna geniu, indiferent de gen. Iar diaspora românească continuă să culeagă nu numai căpşuni, ci şi aplauze. Un gest de deferenţă faţă de cei care au fost nevoiţi să se despartă de România, dar care de fapt au luat-o cu ei. Poveștile de viață ale muzicienilor de alaltăieri, de ieri, de azi (şi de mâine, cum se va vedea în unele capitole) bat filmul, începând cu perioada din România şi până la prezentul care se scrie în diaspora, sau de la alb-negru la color. Cu toate au – la propriu și la figurat - tâlc și... cântec!

(w882) Copertă D

Din sumarul volumului: Vladimir Cosma, Alexandru Bălănescu, Aura Urziceanu, Nicolae Covaci, Sabin Păutza, Vasile Șirli, Lucian Ban, Nicolas Simion, Sanda Weigl, Mircea Romcescu, Rona Hartner, Erlend Krauser, Dana Dragomir, Decebal Bădilă, Josef Kappl, AncaVijan, Flavius Teodosiu, Rezident Ex, Nuțu Olteanu, Leopold Reisenauer, Păunița Ionescu, FFN, Peter Wertheimer, Nansi Brandes, Dan Ionescu, Experimental Q, Gia Ionesco, Radu Goldiș, Eugen Gondi, Cristina Puia, Marius Luca, Maria Nagy, Alina Chelaru, Cornel Sorian, Valery Oişteanu şi alţii.

Playlist CD: Gilmar Oprişan, Abra, FFN, Experimental Q, Gia Ionesco, Petre Iordache, Dana Dragomir, Radu Goldiş, Anca Vijan, Nuţu Olteanu, Joe Gaspar Band, ONE, Gabi Nacu, Şerban Ciurea, Stasi, Iamalina, Leonard Constant, Adriana Ausch.

Lansare bucureşteană:

Cartea va fi prezentată în 3 iulie 2014, ora 12.00, la Hanul Gabroveni, în cadrul BUCHAREST JAZZ FESTIVAL 2014. Sâmbătă 5 iulie, în acelaşi loc şi la aceeaşi oră, va fi prezentată ediţia specială „Miracolul jazz de la Sibiu” a emisiunii „Remix”.

16 iulie 2014, Casa de Cultură a Studenţilor «Grigore Preoteasa», în deschiderea concertului unuia dintre «personajele» cărţii – corul româno-canadian LA MUSE dirijat de Ioana German (Montreal).

12:00 Prezenţe româneşti (R)

*Best of

Serbia

Rememorăm principalele instituții culturale din Voivodina, dar și mediul școlar în care copiii învață limba română literară. Școlile cu predare în limba română din satele bănățene sunt într-o situație dramatică, iar cauzele sunt multiple. Revedem și câteva aspecte ale ofertei turistice românești de acolo-muzee și evenimente, dar și gastronomie din satele locuite de români proveniți din toate zonele istorice ale României. Totodată, vă prezentăm fragmente dintr-un reportaj care l-a avut ca protagonist pe medicul Ion Sfera, implicat în atât în Medicina din Serbia, cât și în cea din România.

Realizator şi producător Mihaela Iamandei

(Reluare)

12:30 Tu votezi România!

*Promovare electorală alegeri prezidenţiale

Producător Emilia Rădină

 
 Izolaţi în România: Viaţa la margine de pădure

Ne-am văzut de ale noastre, timpul a trecut, potecile din munţi sunt încă bătute de oameni buni. Ei sunt aceiaşi, Izolaţi în România. Nu ne ...

Emisiunea TVR 2 „Drag de România mea!”, moderată de Paul Surugiu Fuego, premiată de Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din România și Revista Actualitatea Muzicală

Cea de-a 33-a ediție a Galei Premiilor anuale ale revistei "Actualitatea Muzicală", publicație ce apare sub egida Uniunii Compozitorilor și ...

Gala vocilor, într-o nouă ediţie

O nouă gală a sezonului 13 al emisiunii cu drag de România va fi difuzată la TVR 2 sâmbătă 23 noiembrie, de la ora 20:00 și duminică, 24 ...

 

#tvri