loader
Foto

Galerie foto

Povestea Regelui Ferdinand, marţi la “Discover Romania”

Marţi, 7 octombrie, de-a lungul zilei, la TVR Internaţional, la 8.50, 12.10, 17.50, aflaţi povestea Regelui Ferdinand, la “Discover Romania”.

 

Discover Romania

Ediţia este disponibilă online pe TVR+

Proclamat rege al României sub numele de Ferdinand I şi încoronat ca suveran  al României Mari, Ferdinand şi-a câştigat numele de  cel «Loial» în urma acţiunilor sale de susţinere a interesului naţional.

A fost un om al timpului său, un om puternic, mai ales prin convingerile sale privind îndeplinirea până la capăt a datoriei faţă de ţara peste care domnea :

«Germanii zic :Germania mai presus de toate. Eu am zis: datoria mea, mai presus de toate».

(w882) Ferdinand

Devenit, printr-un concurs de împrejurari, moştenitorul Coroanei României, principele Ferdinand trăieşte 25 de ani sub imperiul dominator al unchiului său, regele Carol I,  departe de frământările şi disputele politice.

Venit ca principe în ţară, a ajuns să cunoască bine mentalitatea poporului, integrându-se treptat în «lumea românească»  a vremii, acceptându-i calitaţile şi defectele.

«Ferdinand – scria Nicolae Iorga – ştia foarte bine româneşte , iar frazele frumoase şi bine alcătuite, erau rostite cu un evident accent german».

(w882) Ferdinand

Devenit rege, Ferdinand şi-a dovedit capacitatea de a conduce ţara în momente cruciale. Intrarea Romaniei în război, alături de statele membre ale Antantei constituie piatra de încercare a loialitaţii monarhului care şi-a călcat pe inimă, dar şi-a ţinut angajamentul  asumat în faţa Parlamentului ţării de a fi «un bun român».

Căutând  să definească personalitatea celui care a fost primul rege al României Mari, I.C. Bratianu spunea  : «Ferdinand I va râmâne pentru totdeauna regele care s-a identificat cu poporul său şi care a înfăptuit marile reforme care au adus statului dreptatea, puterea şi liniştea».

(w882) Ferdinand

***

Emisiunea poate fi urmărită în live streaming pe TVR+, pe tabletă sau mobil.

Descărcați aplicațiile TVR+ pentru IOS și Android!

9:00 Telematinal

*Partea a III-a

Prezentatori: Anatol Guzic, Alexandrina Vrîncean

Producător Luminiţa Popa

Transmisiune directă

10:00 Agrostrategia

Producător Vlad Macovei

 
Reindustrializarea României, un proiect necesar

Reindustrializarea României, un proiect necesar

publicat: marţi, 07 mai 2024

Miercuri, 8 mai, de la ora 12:00, și sâmbătă, 11 mai, de la ora 5:55, la TVR Internațional, vă invităm să revedeți o ediție "Investiţi în ...

Echipa emisiunii „Tradiții” vă invită la o ediție cu gânduri alese, povețe spirituale, cântece pascale și secrete din bucătăria gospodinelor, ...

Concert extraordinar „Drag de România noastră

În prima zi de Paşte, duminică, 5 mai, la TVR 2 ați putut urmări, de la ora 14:40, concertul „Drag de România noastră 2" prezentat de Iuliana ...

 

#tvri