loader
Foto

Galerie foto

Povestea lui Gia Ionesco, vineri la “Lumea și noi”

Vineri 11 aprilie, de la ora 20.30, ați fost invitați la o nouă ediție “Lumea și noi” la TVR Internaţional cu o poveste cu cântec plină de Giaazzz!

 

Lumea şi noi

Ediția este disponibilă online pe TVR+

Pianistul Gia Ionesco a apucat să-şi facă un nume pe scenele jazz şi rock progresiv (cu grupul Om) din România anilor ’80, deși a studiat ingineria la Politehnica bucureșteană. Arhiva TVR păstrează, de altfel, înregistrat un fragment solo dintr-un concert ocazionat de un adevărat summit al genului, în care au performat muzicieni din toate generațiile, strânși la Casa de cultură a studenților din București în ianuarie 1990, pentru a fonda prima federație română de jazz.

La puțin timp, Gia a plecat din ţară, întâmplător, în vizită la sora sa, în Israel. L-a cunoscut pe muzicianul român Peter Wertheimer şi a cântat cu el, în paralel completându-şi studiile muzicale la Ierusalim. La sugestia unor instrumentiști veniți de peste ocean, tot fortuit, a ajuns şi în Canada... de unde vreme de un deceniu nu s-a mai întors, pentru că intrase în branşa muzicii preferate... până peste cap.

(w882) AfiÈ™ cu a

Stabilit la Toronto, cu numeroase discuri solo și de grup la activ, Gia Ionesco este unul dintre marii muzicieni români ai momentului. Intervievat cu noroc, la înălţime – la propriu (CN Tower) şi la figurat -, între concertele la festivalul de jazz de la Shanghai, sesiuni de înregistrări în studiouri din New York şi o escapadă concertistică braziliană, pianistul nu prea are ce povesti despre viața personală.

În schimb, amintirile și, deopotrivă, planurile sale se constituie într-o defilare impresionantă a instrumentiștilor de clasă cu care colaborează, a întâlnirilor memorabile care i-au amprentat parcursul profesional (de notat una singură aici, aceea cu Chick Corea- foto) şi nu în ultimul rând a panopliei discografice în continuă extindere.

(w882) Cu Chick C

Dacă temele româneşti deconspiră dorul de acasă al muzicianului, ca și în cazul altor colegi de breaslă români din diaspora, grafica pe care o exhibă inclusiv pe partiturile compozițiilor sale este unică! Și debordantă, ca și această poveste cu cântec, imposibilă fără ajutorul partenerei din umbră Sunnie Sun (foto), care îi ține spatele în tot ce întreprinde!

(w882) Sunni Sun

***

Emisiunea poate fi urmărită și pe TVR+, pe tabletă sau mobil.

Descărcați aplicațiile TVR+ pentru IOS și Android!

3:00 Telejurnal (R)

*Ştiri

Claudiu Lucaci și Mihai Rădulescu

Producători: Anamaria Panait şi Diana Anghel

Sport *Montaj

Meteo *Montaj

(Reluare)

3:55 Zi de zi

cu părintele Constantin Necula

Producător Victor Dochia

 
Contractul de asigurare și contractul de întreținere

Luni, 29 aprilie, de la ora 21:00, TVR Internațional transmite o nouă ediție ”Avocatul dumneavoastră”.

România - hub universitar important în domeniul învăţământului medical | VIDEO

La  emisiunea cu titlul inspirat din Constituţie, „Articolul VII" - Românii din străinătate, s-a discutat despre deficitul de personal din ...

Ediţie specială

În Vinerea Mare, 3 mai, de la ora 21.00, TVR Internaţional difuzează o ediţie specială a emisiunii " Terasa urbană" , în care artistul Kyrie ...

 

#tvri