loader
Foto

Portret de artist: George Banu, la TVR Internațional

Pe 22 ianuarie, de la orele 14.30 și 0.30, TVRi a programat In Memoriam "Portret de artist: George Banu". Criticul de teatru George Banu a murit la vârsta de 79 de ani.

 

"Portret de artist: George Banu"

Realizator Sandrino Gavriloaia

Producător Sînziana Miloșoiu

TVR Internațional, duminică, 22 ianuarie - 14.30 și 0.30 (noaptea de duminică spre luni, ora României). La orele difuzării, programul dedicat regretatului George Banu poate fi urmărit online pe TVR+.

***

Critic de teatru, eseist, profesor de studii teatrale, George Banu s-a născut la 22 iunie 1943, la Bucureşti. A urmat liceul la Buzău, apoi a studiat la Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică "I. L. Caragiale", secţia teatrologie-filmologie. În 1973 şi-a susţinut doctoratul în estetică la Universitatea din Bucureşti, cu teza "Modurile de comunicare teatrală în secolul XX". Apoi, în Franţa, doctorat ciclul III în 1978 şi doctorat de stat, în 1987, la Universitatea Sorbonne Nouvelle Paris III.

În anul 1973 s-a stabilit la Paris, unde a fost asistent asociat (din 1975), asistent (din 1986), conferenţiar şi apoi profesor titular (din 1997), pentru a termina cel mai înalt grad universitar, profesor de clasă excepţională la Institutul de Studii Teatrale - Sorbonne Nouvelle Paris III în 2011. A fost profesor emerit al universităţii.

A publicat lucrări consacrate activităţii teatrale din secolul XX şi figurilor ei reprezentative: Brook, Kantor, Strehler, Vitez, Grüber. În 1981, a publicat volumul de referinţă "Costumul de teatru". A scris o trilogie despre legăturile dintre teatru şi pictură: "Le rideau ou la fêlure du monde" (Cortina sau fisura lumii), 1998, "L'Homme de dos" (Spatele omului), 2000, şi "Nocturnes" (Nocturne), 2002.

În 2014, George Banu a devenit primul laureat de origine română al Marelui Premiu al Francofoniei, acordat anual de Academia Franceză. În 2018, la cea de-a 25-a ediţie a Festivalului de Teatru de la Sibiu (FITS), la cea de-a 75-a aniversare a sa, a primit Premiul pentru un parteneriat de excepţie. Fondator şi director artistic al Academiei Experimentale a Teatrelor, în perioada 1990-2000, a fost membru al UNITER, preşedinte al Asociaţiei Internaţionale a Criticilor de Teatru (1994-2001), membru de onoare al Fundaţiei Culturale Române (1995).  Membru de onoare al Academiei Române (2013).

(sursa: AGERPRES)

***

Puteți urmări pe canalul YouTube al TVR dialogul lui Horia Roman Patapievici cu George Banu, într-o ediție a emisiunii „Înapoi la argument”.

1:00 Profesioniştii... cu Eugenia Vodă

*Best of

Invitat Octavian Belu

Emisiune de Eugenia Vodă

2:00 Antidot la uitare (R)

*Grigore Moisil

Realizator Irina Ifrimache

(Reluare)
 
Contractul de asigurare și contractul de întreținere

Luni, 29 aprilie, de la ora 21:00, TVR Internațional transmite o nouă ediție ”Avocatul dumneavoastră”.

România - hub universitar important în domeniul învăţământului medical | VIDEO

La  emisiunea cu titlul inspirat din Constituţie, „Articolul VII" - Românii din străinătate, s-a discutat despre deficitul de personal din ...

Ediţie specială

În Vinerea Mare, 3 mai, de la ora 21.00, TVR Internaţional difuzează o ediţie specială a emisiunii " Terasa urbană" , în care artistul Kyrie ...

 

#tvri