loader
Foto

Porți deschise și rădăcini românești la școlile din Olanda

Duminica, 28 iulie, de la ora 14:30, Actualitatea TVRi ne poartă spre școlile din Regatul Țărilor de Jos, unde se vorbește, se gândește și se simte românește.

 

Mihaela Crăciun
Actualitatea TVRi

TVR Internațional a avut bucuria să întâlnească, în Olanda, părinți și profesori care au făcut totul pentru a-i ajuta pe copiii lor să înțeleagă cultura, limba și modul de gândire, nu numai al lor, dar și al bunicilor rămași în România.

La cele 4 școli românești se vorbește, se gândeste și se simte românește.

Cea mai veche școală din Olanda a început să funcţioneze din octombrie 2011, în cadrul Parohiei ortodoxe române „Sf. Grigorie Teologul“ din Schiedam, de lângă Rotterdam, la inițiativa Preotului paroh dr. Ioan Dură.

Cu entuziasm, prin cursurile de limbă română, profesorii dăruiesc ceva înapoi României și se dăruiesc și elevilor lor. Împreună cu părinţii, ei au imperativul comun al păstrării identității lingvistice, istorice și culturale în cadrul societății olandeze. Sunt implicați, responsabili și, mai ales, pun multă pasiune în activitățile lor, la Școlile din Haga și Amsterdam.

(w882) Haga

Profesorii Școlii Românești din Haga

(w882)

Ambasadorul Brândușa Predescu la Școala Românească din Eindhoven

În Eindhoven, Școala Românească este proiectul de suflet al profesorului Vlad Niculescu-Dincă de la Institutul pentru Securitate și Afaceri Globale din cadrul Universității Leiden. Organizată de un grup de părinți din zonă, Scoala are în program cursuri de limba română, istoria și cultura românească și ateliere de meșteșug tradițional: vopsitul ouălor, crearea mărțișoarelor, pictura pe sticlă.

(w882)

Școala Românească din Amsterdam

La școlile românești din Regatul Țărilor de Jos se simte freamătul comunității care construiește împreună punți pentru generațiile viitoare. Astfel, identitatea culturală românească va dăinui, în armonie cu spațiul olandez.

***

Editor imagine: Ela Ștefănescu

Director de imagine: Iulian Ene

Realizator și producător: Mihaela Crăciun

 

Foto:

  • Școala parohială a Parohiei Ortodoxe Române "Sf. Grigorie Teologul" din Schiedam
  • Profesorii Școlii Românești din Haga
  • Ambasadorul Brândușa Predescu la Școala Românească din Eindhoven
  • Școala Românească  din Amsterdam

11:30 5 x 5 minute de istorie cu Adrian Cioroianu

*Ep. 107-111

Realizator Irina Ifrimache

(redifuzare)

12:00 A doua Românie (R)

Este prima pianistă din România devenită Young Steinway Artist. S-a remarcat de la o vârstă fragedă, iar la 7 ani, debuta pe scena Ateneului Român. A cântat pe marile scene din Europa, America de Nord și Asia şi a obţinut numeroase premii, iar concertele au fost difuzate de cele mai importante canale de muzica clasică. Sînziana Mircea are o carieră impresionantă de pianist concertist şi este profesor universitar de pian la Conservatorul „Luigi Canepa” din Sardinia.

La cea de-a 60-a ediție a Bienalei de Artă de la Venezia, România va prezenta o expoziție a artistului clujean Șerban Savu ce are ca temă relația dintre muncă și timp liber, curatoriată de Ciprian Mureșan. De altfel, cei doi artişti s-au bucurat recent de un real succes în capitala Italiei, unde au avut loc doua expoziţii organizate de Accademia di Romania. Despre aceste evenimente şi despre felul în care este promovată şi reprezentată cultura româna la Roma, vorbim cu Oana Boşca Mălin, director adjunct la Accademia di Romania.

Prezintă Corina Dobre

Jurnalişti: Virginia Ghiţă şi Lucian Băbeanu

Realizator Corina Dobre

Producător Liliana Văduva

(Reluare)
 

"Iancu Jianu, zapciul", la TVR Internațional

publicat: vineri, 19 aprilie 2024

Sâmbătă, 20 aprilie, la TVR Internațional, de la ora 23.10, vedem primul film din seria Iancu Jianu, realizat în 1981.

"A doua Românie", cu Sînziana Mircea

publicat: joi, 18 aprilie 2024

Joi, 18 aprilie, de la ora 21:00, la "A doua Românie", pe TVR Internațional, v-am invitat să urmăriţi un amplu interviu cu Sînziana Mircea, ...

Maria Cîrneci, aniversată la „Petrecere... cu cântec!”, pe TVR 1

Iuliana Tudor ne invită să sărbătorim cei 45 de ani de cântec ai artistei împreună cu Mioara Velicu, Ionuţ Fulea, Cornelia şi Lupu Rednic, precum ...

 

#tvri