loader
Foto

Galerie foto

Pe căi nebănuite în Albania, marţi la “Lumea şi noi”

Marţi, 19 ianuarie, de la ora 20.30, la TVR Internaţional am ajuns în Albania, în casa preotului Dumitrache Veriga.

 

Lumea şi noi

Ediția este disponibilă online pe TVR+

La suflet, sunt români. Dar trăiesc la un pas depărtare de casă. Un pas mare şi cam trist, cât să treci câte o graniţă cu el. Sunt fraţii noştri de lângă noi – fraţii, verii, nepoţii pe care felurite vremuri vitrege i-au dezrădăcinat.

În Ucraina, Ungaria, Serbia, Albania, Bulgaria, ei alcătuiesc aşa-numita Diaspora Istorică. Cu bune şi rele, existenţa lor este şi o zbatere continuă de a-şi păstra identitatea de neam. Pentru aceasta, le vorbesc copiilor în limba română. Deoarece la suflet sunt, cu toţii, români.

(w882) Albania

La începutul verii 2015, echipa „Lumea şi noi” a ajuns în Albania, unde trăiesc sute de aromâni. Unul dintre ei este părintele Veriga.

Povestea lui emoţionează. Este sculptor, însă, pentru că în oraşul Korcea nu aveau nici biserică şi nici preot, omul a hotărât să devină preot şi a studiat în România.

În şcolile din Albania nu se învaţă limba română sau dialectul aromân. Dar la Universitatea Fan. S. Noli, din Korcea, funcţionează un lectorat de limbă română, înfiinţat cu sprijinul Departamentului Politici pentru Românii de Pretutindeni.

(w882) Marţi, 1

Iar în oraşul Divjake, un aromân cu suflet mare a înfiinţat o şcoală şi o gradiniţă în care se vorbeşte şi se scrie în dialectul aromân.

(w882) Albania

Realizator: Melania Trifu

Fotografii: Adrian Maranca

***

Emisiunea poate fi urmărită și pe TVR+, pe tabletă sau mobil.

Descărcați aplicațiile TVR+ pentru IOS și Android!

0:10 Istorii cu tâlc

*Invitată Stela Botez

„Mi s-a spus mereu să fiu liberă şi să visez”

Cunoscută şi ca „Fata cu cobza”, a ştiut mereu să-şi urmeze visul fiind încurajată de părinţi şi mentorii întâlniţi în cariera artistică. Încrezătoare, curajoasă şi mereu organizată în atingerea scopurilor, se poate bucura de o diversitate de proiecte muzicale şi literare.

Moderator Anatol Guzic

Producător Adriana Goraş

1:10 Ediţie limitată

Prezinta Marius Constantinescu Producător Bianca Sărăţeanu

 
De Florii, spectacol folcloric de excepţie, la TVR 1 şi TVR Folclor

Ediţiile speciale pot fi urmărite la TVR 1 și TVRi,  sâmbătă, 27 aprilie și duminică 28 aprilie, de la ora 13.00, în emisiunea „Tezaur folcloric” ...

”A doua Românie”: Despre echilibrul între știință, spiritualitate și identitate culturală

Joi, 25 aprilie, de la ora 21:00, la TVR Internațional, Corina Dobre ne-a dat întâlnire la o nouă ediție a emisiunii ”A doua Românie”.

Anul omagial 2024, dedicat pastorației și îngrijirii bolnavilor

În Lunea Mare, la TVR Internațional, de la ora 19:00: Un doctor pentru dumneavoastră = "Doctori fără de Arginți".

 

#tvri