loader
Foto

Paşi prin istorie: „Buzduganul cu trei peceţi”, la TVR Internaţional

TVR Internaţional a difuzat sâmbătă, 21 martie, de la ora 22.00, filmul în r egia lui  Constantin Vaeni „Buzduganul cu trei peceţi".

 

Film a câştigat  Premiul ACIN pentru scenariu, scris de Eugen Mandric, și pentru imagine - semnată de Iosif Demian, precum şi Premiul in memoriam - Toma Caragiu.

Eugen Mandric era director al Casei de Filme 3 şi, în plus, cel care a asigurat producţia filmului „Buzduganul cu trei peceţi” împreună cu Ion Bucheru.

În distribuţie apar Victor Rebengiuc, Toma Caragiu, Olga Bucătaru, Iurie Darie, Ernest Maftei, George Motoi, Ovidiu Iuliu Moldovan, Cezara Dafinescu, Ştefan Sileanu.

Filmul lui Constantin Vaeni este un nou film despre Mihai Viteazul, după cel realizat de Sergiu Nicolaescu în 1970, în două părţi, „Călugăreni" şi „Unirea", cu Amza Pellea în rolul titular.

„Buzduganul cu trei peceţi” este însă o producţie care s-a filmat la solicitarea autorităţilor comuniste care doreau o peliculă cu mai multă „conştiinţă de clasă", care să pună mai puţin accentul pe acţiune şi lupte şi mai mult pe „gândirea" eroului. Filmul este un film de idei, de fapt, colaj de discursuri, după cum considera Tudor Caranfil.

Filmul lui Constantin Vaeni, pe baza scenariului lui Eugen Mandric, seamănă mai mult cu o dezbatere contemporană decât cu o reconstituire, aprecia Romulus Rusan.

Însuşi interpretul voievodului, Victor Rebengiuc, spunea într-un interviu acordat în 2011 revistei Film Menu: „A fost un film realizat la comandă. Sau poate că scenaristul şi regizorul au vrut să-i facă un cadou lui Ceauşescu şi să-l prezinte şi pe omul politic Mihai Viteazul, nu numai militarul (precum în varianta lui Sergiu Nicolaescu). Doreau să-l prezinte pe omul politic care conduce destinele unei părţi din Europa."

Victor Rebengiuc a jucat în rolul lui Mihai Viteazul la 20 de ani de la debutul său în cinematografie. Prolifica sa carieră de actor de cinema a fost răsplătită în 2004, la cea de‑a treia ediție a Festivalului Internațional de Film Transilvania, cu Premiul de Excelență pentru întreaga activitate.

 

Aflaţi aici ce filme puteţi urmări în această săptămână la TVR Internaţional

3:00 Telejurnal (R)

*Ştiri

Prezintă Claudiu Lucaci si Mihai Rădulescu

Producători: Anamaria Panait şi Diana Anghel

Sport *Montaj

Meteo *Montaj

(Reluare)

3:55 Zi de zi

cu părintele Constantin Necula

Producător Victor Dochia

 
Turismul religios, pelerinaj pentru suflet

Turismul religios, pelerinaj pentru suflet

publicat: duminică, 28 aprilie 2024

În Săptămâna Patimilor, la „Investiţi în România!”, am ales o temă deosebită: Turismul religios, pelerinaj pentru suflet. Emisiunea se difuzează ...

Întrecere muzicală de Florii, la „Drag de România mea!”

Duminică, 28 aprilie, de la ora 15.00, la TVR 2 și TVR Internațional, am celebrat Floriile într-o nouă confruntare spectaculoasă, una în care ...

De Florii, spectacol folcloric de excepţie, la TVR 1 şi TVR Folclor | VIDEO

Ediţiile speciale au putut fi urmărite la TVR 1 și TVRi,  sâmbătă, 27 aprilie și duminică 28 aprilie, de la ora 13.00, în emisiunea „Tezaur ...

 

#tvri