loader
Foto

O viață pentru salvarea a mii de vieți

Profesor Doctor MARGIT ȘERBAN, membru titular al Academiei de Științe Medicale, a fost invitată la  TVR Internațional, într-o ediție specială a emisiunii "Un doctor pentru dumneavoastră", miercuri, 22 aprilie, ora 18.30.

 

Măriuca Mihăilescu

În Săptămâna Luminată batem la ușa sufletelor românilor de pretutindeni, împrăștiind lumină, dragoste și dăruire prin intermediul unui om de excepție: Profesor Doctor MARGIT ȘERBAN de la Timișoara, coordonator al Unității de Cercetare în Onco-Hematologie Pediatrică și al Centrului European de Tratament al Hemofiliei!

Un om și un profesionist iubit și respectat atât de breaslă cât și de pacienți!

(w882) Margit Ser

”Condiția de a învinge, de a reuşi, este întotdeauna să încerci, să începi şi să lupți”.

(w882) Margit Seb

Ce nu i-a plăcut în viață, de acel lucru a avut parte. Dar, în final, s-a împăcat cu toate și le-a acceptat.

Născută din tată neamţ, mamă unguroaică și crescută de bunica dinspre tată, a vrut să se facă arhitect. Dar bunica, nemţoaică, i-a zis că va orbi dacă va desena toată ziua, cu ochii ei slabi din naştere și ar prinde bine să fie un medic în familie. Şi Margit s-a făcut doctor.

N-a conceput să părăsescă România şi a hotărât: SĂ FACĂ TOT CE POATE ACASĂ!

20 de ani mai târziu, sprijinită de prof. Virgil Păunescu, împreună cu echipa ei, a realizat primul transplant de măduvă din România, deși nu îi plăcea pediatria, iar oncologia, nici atât.

(w882) transplant

A suferit enorm când doctorii, pe care i-a format, au luat calea străinătății, iar rănile sunt încă deschise.

(w882) Medicii Pl

Sperăm să o bucure mesajele de dor și recunoștință ale medicilor Adriana și Claudiu Pleșa din Lyon, Franța, care au participat la primul transplant de măduvă realizat în România. Mesajele au fost transmise printre gărzile grele din această perioadă.

(w882) Margit fam

Marghit Șerban a împărțit și bune și rele cu soţul ei, reputatul diabetolog, Prof. Dr. Viorel Șerban, oltean de lângă Tismana.

Dispariția prematură a unicului fiu a implicat-o și mai mult în muncă, salvând mii de copii atât la spital cât și în centrul ridicat în memoria lui.

(w882) Margit Ser

Pandemia cauzată de Covid – 19 a îndepărtat-o fizic de pacienți, dar nu și sufletește.

(w882) flori Marg

”Pentru mine cea mai importantă e unitatea, familia, cei din jurul meu.” – a mărturisit medicul izolat de o lună la domiciliul din Timișoara, cu care ținem legătura zilnic.

***

A făcut efortul de a veni la București pentru filmare în aceste vremuri de restriște, motiv pentru care îi mulțumim. Ne bucurăm ca a fost încântată de SUTER PALACE HERITAGE BOUTIQUE HOTEL, un loc elegant și rafinat din București, sponsor al emisiunii "Un doctor pentru dumneavoastră".

(w882) Margit la

Potrivit doamnei Marghit Șerban hotelul, care a găzduit-o regește, întrece multe hoteluri renumite din Germania, Austria și alte țări europene. Mărturia ei completează rugămintea de a reveni doctorii în România, acolo unde le este locul, în căminul lor, în țara lor, țară pe care - spunea ea: ”Eu nu o abandonez decât atunci când Bunul Dumnezeu mă va chema dincolo, într-o altă lume, dar voi rămâne, totuși, cu sufletul aici, în România.”

(w882) biserica M

Moderator: Măriuca Mihăilescu

Realizator: Cristina Anton

Producător: Monica Ancuța

4:00 Articolul VII (R)

* Migraţia medicilor şi motivele intenţiei de a pleca în străinătate. Deficitul de personal din sănătate. România-hub universitar important în domeniul învăţământului medical pentru ţările din Occident. Şcoala medicală românească.

Invitaţi: Conf.univ. Carmen Orban, Consilier de Stat, Cancelaria Prim-Ministrului Prof. univ. Diana Ionescu, Institutul Oncologic din Vancouver, Universitatea din British Columbia, Prof. dr. Anca Dana Buzoianu, Rector, Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu”, Cluj-Napoca

Moderator şi realizator Mihaela Crăciun

Jurnalişti: Lilia Anghel şi Marian Nicola

Producători: Iulia Popescu şi Mihaela Iamandei

(Reluare)

5:00 Antidot la uitare (R)

*Edmond Deda

Realizator Irina Ifrimache

(Reluare)
 
România - hub universitar important în domeniul învăţământului medical

La  emisiunea cu titlul inspirat din Constituţie, „Articolul VII" - Românii din străinătate, s-a discutat despre deficitul de personal din ...

 Cercetarea medicală poate ajuta omul să trăiască mai bine

Marți, 23 aprilie, în direct de la ora 19:00, la TVR Internațional, v-am așteptat la o nouă ediție "Un doctor pentru dumneavoastră".

„Iancu Jianu, Haiducul

Sâmbătă, 27 aprilie, de la ora 23:30, la TVR Internațional revedem filmul de aventuri „Iancu Jianu, Haiducul", producție România, 1981.

 

#tvri