loader
Foto

Galerie foto

O poveste cu... cântec! - Constantin Radu, vineri la „Lumea şi noi”

Vineri, 11 septembrie, de la ora 20:30, TVR Internaţional v-a dat întâlnire cu o poveste cu cântec românesc, de data aceasta din Copenhaga. Ediţia a fost difuzată, în premieră, în data de 13 martie.

 

Lumea şi noi

Ediţia este disponibilă online pe TVR+

La debut chitarist, apoi multiinstrumentist şi orchestrator, Constantin Radu are şcoala primelor trupe pop-rock româneşti de la jumătatea anilor ’60. A ajuns de tânăr în străinătate, în Finlanda, pentru a-şi cumpăra instrumente. Nici nu bănuia că aceea urma să fie doar prima destinaţie dintr-un lung şir de deplasări (internaţionale) şi că în aceeaşi zonă avea să se şi stabilească peste două decenii. Pe filiera Dan Ardelean şi Micky Popescu, cântă pe marile scene româneşti, apoi într-un şir de contracte în Germania, vreme de nouă ani.

O altă placă turnantă pentru chitarist va fi supergrupul Romanticii, condus de Mircea Drăgan, cu care evoluează în special în Emiratele Arabe. După ce se căsătoreşte cu solista Eva Kiss, formează propriul grup RC’s Band, pentru a o acompania. Însă la un moment dat simte că nu mai are libertate de acţiune şi se opreşte în Danemarca.

(w882) Constantin

După 1989, solista şi cele două fete ale lor l-au urmat la Copenhaga. Contractase împrumuturi pentru a le asigura un trai decent. N-a durat mult până când cei doi soţi au urcat din nou pe scenă şi şi-au continuat carierele. Au urcat treaptă cu treaptă consacrarea în Scandinavia, ajungând să cânte inclusiv în faţa familiei regale. Nu în ultimul rând, Eva şi Constantin au participat la concerte caritabile pentru ajutorarea copiilor din Romania.

(w882) Constantin

Şi tot timpul s-au gândit la România, din 2002 revenind din ce în ce mai des. Iar după discurile lansate în Danemarca (atât cu vocea Evei, cât şi cu Constantin la trompetă şi, fireşte, cu producţia asigurată de multiinstrumentist), pentru ţara natală şi-au unit forţele într-un splendid CD gen „best of” al solistei – „Amintiri”, lansat în 2012. În acelaşi an, succesul repurtat în gala Festivalului „George Grigoriu” le-a dat de gândit... pozitiv, în sensul relocării în ţară!

Un reportaj de Doru Ionescu!

***

Emisiunea poate fi urmărită și pe TVR+, pe tabletă sau mobil.

Descărcați aplicațiile TVR+ pentru IOS și Android!


15:00 A doua Românie (R)

Este prima pianistă din România devenită Young Steinway Artist. S-a remarcat de la o vârstă fragedă, iar la 7 ani, debuta pe scena Ateneului Român. A cântat pe marile scene din Europa, America de Nord și Asia şi a obţinut numeroase premii, iar concertele au fost difuzate de cele mai importante canale de muzica clasică. Sînziana Mircea are o carieră impresionantă de pianist concertist şi este profesor universitar de pian la Conservatorul „Luigi Canepa” din Sardinia.

La cea de-a 60-a ediție a Bienalei de Artă de la Venezia, România va prezenta o expoziție a artistului clujean Șerban Savu ce are ca temă relația dintre muncă și timp liber, curatoriată de Ciprian Mureșan. De altfel, cei doi artişti s-au bucurat recent de un real succes în capitala Italiei, unde au avut loc doua expoziţii organizate de Accademia di Romania. Despre aceste evenimente şi despre felul în care este promovată şi reprezentată cultura româna la Roma, vorbim cu Oana Boşca Mălin, director adjunct la Accademia di Romania.

Prezintă Corina Dobre

Jurnalişti: Virginia Ghiţă şi Lucian Băbeanu

Realizator Corina Dobre

Producător Liliana Văduva

(Reluare)

16:00 Ora regelui

Tinerii din București și din Iași care au finalizat nivelul de aur al programului Duke of Edinburgh, în acest an, au obținut cea mai înaltă distincție și, în cadrul unei ceremonii organizate de Majestatea Sa Margareta, la Palatul Elisabeta, au primit certificatul de recunoaștere.

Alteța Sa Regală Principele Radu a vizitat un liceu special al Buzăului, Colegiul Economic ”Regele Mihai”. După București, aici este al doilea centru de învățământ din țară din care provin mulți dintre studenții Academiei de Studii Economice din capitală.

Într-o clădire-monument de arhitectură din Craiova, a fost inaugurat Muzeul Cărții și Exilului Românesc. Noul muzeu ce deține 38 de colecții, reprezintă una dintre atitudinile necesare în rescrierea istoriei noastre postbelice și în reconsiderarea istoriei literaturii și culturii românești.

Arhiva primei agenții de presă din țară a început să se constituie cu 135 de ani în urmă. În acest timp, Agerpres a consemnat zi de zi evenimentele românilor și ale lumii. Povestea agenției care își păstrează menirea de a informa corect, impartial și prompt, o aflăm în ”Ora Regelui”.

Prezentator Bogdan Şerban-Iancu

Realizatori: Bogdan Ţerban-Iancu, Adelina Dumitrescu, Sandrino Gavriloaia

Producător Lidia Voicu

 

"Iancu Jianu, zapciul", la TVR Internațional

publicat: vineri, 19 aprilie 2024

Sâmbătă, 20 aprilie, la TVR Internațional, de la ora 23.10, vedem primul film din seria Iancu Jianu, realizat în 1981.

Luni, 22 aprilie, de la ora 21:00, la TVR Internațional, vă invităm să urmăriți în direct o ediție "Avocatul dumneavoastră" despre probleme și ...

Dumitru Furdui, în spectacolul din Arhiva de Aur a TVR „Jurnalul unui nebun

Teatrul Naţional de Televiziune prezintă „Jurnalul unui nebun", de N. V. Gogol, miercuri, 24 aprilie, la TVR Cultural și duminică, 28 aprilie, la ...

 

#tvri