loader
Foto

Galerie foto

O nouă serie „La un pas de România", despre etnicii români din Serbia, la TVR Internaţional

Vineri, 18  august, de la ora 19.30, la TVR Internațional a fost programată prima ediție din noua serie „La un pas de România". Emisiunea, al cărei subiect este mica Românie din Voivodina, a putut fi urmărită în reluare în 20 august (orele 2.30 și 14.30) și în 21 august (ora 13.00).

 

La un pas de România

Ultimul recensământ din Serbia reflectă o scădere dramatică a populației de origine română: mai sunt puțin peste 23.000 de români, iar în ultimii 11 ani, comunitatea românească a pierdut peste 20%. Printre motive: scăderea natalității și plecările masive la muncă în străinătate.

(w882) Aerian Voi

Despre situația universului minoritar românesc din Voivodina, a povestit consulul României la Vârșeț, Gheorghe Dinu.

Echipa TVR Internaţional formată din Mihaela Iamandei, realizator, şi Claudiu Petringenaru, director de imagine, s-a deplasat în mica Românie din Voivodina, unde flacăra identitară pâlpâie datorită culturii. Consulul României la Vârșeț a oferit câteva repere legate de viața culturală și socială a românilor din Voivodina.

(w882) Consul Voi

Diplomatul  a vorbit despre problema bisericilor ortodoxe române care nu sunt recunoscute în Serbia și despre rolul  Consiliului Minorității Românilor în reprezentarea intereselor etnicilor români în fața instituțiilor statului sârb.

S-a conturat problema școlilor cu clase sau ore de predare în limba română, aflate pe cale de dispariție,  dar și  misiunea tot mai grea a Institutului de Cultură al Românilor din Voivodina, de a păstra și a duce mai departe valorile limbii și culturii române. Un fenomen nou este cel al solicitării cetățeniei române de un număr tot mai mare de etnici români din Serbia.

(w882) Dansatoare

Emisiunea  din data de  18 august 2023, ora 19.30, va fi reluată în 20 august (orele 2.30 și 14.30) și în 21 august (ora 13.00).

Edițiile emisiunii sunt disponibile online pe TVR+.

(w882) Biserica V

***

TVR Internațional

Editor imagine: Cătălin MINDU

Director de imagine: Claudiu PETRINGENARU

Realizator: Mihaela IAMANDEI

13:00 Universitaria

Jurnalisti Ana Maria Mindu si Gabriela Voinea

Jurnalist senior și prezentator Camelia Moise

Producator Larisa Avram

14:00 Telejurnal

*Ştiri

Prezintă: Loredana Iordache, Andra Soceanu

Producători: Anamaria Panait şi Diana Anghel

Translator mimico gestual Laura Ioana

Transmisiune directă

ACEST PROGRAM SE ADRESEAZĂ ŞI PERSOANELOR CU DEFICIENŢE DE AUZ

Sport *Montaj

Meteo *Montaj

 
TVR: programe dedicate alegerilor locale şi europarlamentare

Televiziunea Publică difuzează aproximativ 15.000 de minute de emisiuni de promovare şi dezbateri electorale pe 10 posturi din portofoliu.  

Echipa un "Un doctor pentru dumneavoastră" v-a invitat să urmăriţi miercuri, 8 mai, la TVR Internațioanl, de la ora 11:00, o ediţie în care am ...

„Fraţii Jderi”, în topul celor mai vizionate filme românești

TVR Internațional programează sâmbătă, 11 mai, de la ora 23:30, „Frații Jderi” (România, 1974), după romanul omonim al lui Mihail Sadoveanu. ...

 

#tvri