loader
Foto

Galerie foto

Nicolae Iorga, marţi la “Discover Romania”

Marţi, 15 iulie, de-a lungul zilei, la TVR Internaţional, la orele 6.40, 11.50, 20.20 şi 23.50, puteţi afla povestea de viaţă a lui Nicolae Iorga.

 

Discover Romania

Ediţia este disponibilă online pe TVR+

Istoric, publicist, scriitor şi om politic, cu cele peste 1.000 de volume şi 12.000 de articole, Nicolae Iorga  ar concura, cu şanse de câştig, pentru titlul de cel mai prolific savant din toate timpurile. În semn de înaltă preţuire a meritelor sale ştiinţifice, a fost ales membru  al Academiilor română, franceză, sârbă, suedeză  şi poloneză, iar multe universităţi, din toate colţurile lumii, au fost onorate să-i acorde diploma de doctor honoris causa.

În plus, omul de ştiinţă a mai găsit timp să se implice şi în viaţa politică a cărei scenă nu s-ar putea imagina fără prezenţa sa în primele patru decade ale secolului XX.

(w882) Nicolae Io

A fost adulat şi contestat. A desfăşurat o intensă campanie împotriva războiului, a pericolului nazist, a Gărzii de Fier.

Nicolae Iorga a jucat în cultura românească, în primele decenii ale secolului XX, după cum afirma  George Călinescu, "rolul lui Voltaire".

***

Emisiunea poate fi urmărită şi în live streaming pe TVR+, pe tabletă sau mobil.

Descărcați aplicațiile TVR+ pentru IOS și Android!

9:00 Telematinal

*Partea a III-a

Prezentatori: Anatol Guzic, Alexandrina Vrîncean

Producător Luminiţa Popa

Transmisiune directă

10:00 Exclusiv în România

*Episodul 1: Povestea Sătmarului

Primul episod al noului sezon, cel cu numarul XXII, “Exclusiv in Romania” incepe in judetul Satu Mare, mai exact in comuna Tarna Mare pentru a afla cine sunt ugocenii si prin ce se deosebesc ei de celebrii oșeni. Așa am aflat ce este rastauța cu lapte și umplutura cu carne, rețete gatite pentru noi de cea mai priceputa gospodina din Tarna Mare, tanti Viorica.
Mergem apoi la Carei unde il vom cunoaste pe Ciprian Muresan, cel care detine cea mare colecție de automobile Dacia din lume. A construit acest muzeu cu pasiune si rabdare, are zeci de modele Dacia de toate felurile, inclusiv modele foarte rare cum ar fi Dacia Estafette și Dacia Sport. Dar pana sa facem o plimbare cu o Dacie clasica, pentru a ne aminti cat de solicitant și amuzant era șofatul candva, vom vedea și colecția de automobile straine. Vom afla și de ce un membru al familiei Porsche și-a comandat un BMW blindat, dar și motivul pentru care americanii foloseau o mașina de poliție prin Viena.
Ansamblul monumentului ”Sfantul Anton de Padova” este unul dintre cele mai importante obiective turistice din județul Satu Mare. Biserica franciscana se afla in centrul comunei Capleni, unde este si cripta familiei nobliare Karolyi. Indiferent unde au murit in lume, nobilii familiei Karolyi au dorit sa-și doarma somnul de veci in cripta din Capleni. Mulți dintre ei au fost aduși dupa moarte, aici, la Capleni, din toate colțurile lumii chiar și din Brazilia. Asa se face ca in prezent aici se afla peste 36 sarcofage de o frumusete aparte. Aici mai exista și doua urne cu inima lui Karolyi Antal și cu inima soției lui Iosif Karolyi. Gaja Iren, ghidul nostru ne va spune povestea acestui loc cu adevarat impresionant.

Prezentator şi realizator Cristian Tabără

Producători: Marin Găbudean, Cristina Magearu

(redifuzare)

 

Echipa emisiunii „Tradiții” vă invită la o ediție cu gânduri alese, povețe spirituale, cântece pascale și secrete din bucătăria gospodinelor, ...

Turismul religios, pelerinaj pentru suflet

Turismul religios, pelerinaj pentru suflet

publicat: marţi, 30 aprilie 2024

În Săptămâna Patimilor, la „Investiţi în România!”, am ales o temă deosebită: turismul religios, pelerinaj pentru suflet. Emisiunea s-a difuzat ...

TVR: programe dedicate alegerilor locale şi europarlamentare

Televiziunea Publică difuzează aproximativ 15.000 de minute de emisiuni de promovare şi dezbateri electorale pe 10 posturi din portofoliu.  

 

#tvri