loader
Foto

Galerie foto

Un doctor pentru dumneavoastră: Muzica și modificările cerebrale

Echipa ”Un doctor pentru dumneavoastră” v-a propus să revedeți marți, 2 august o ediție despre cercetările științifice legate de influența muzicii asupra creierului, dar și despre tratamentele moderne în stomatologie. De la ora 19.00, la TVRi.  

 

Măriuca Mihăilescu

* Muzica și modificările cerebrale

Invitat: din Franţa, dr. Mihaela Bustuchină Vlaicu, neurolog, dr. în științe medicale

Muzica a precedat limbajul vorbit în evoluția umană (Darwin). Toți o ascultăm. Provoacă emoții diferite în fiecare dintre noi. Efectele ei asupra organismului sunt deja cunoscute. Relația strânsă dintre procesarea neuronală a muzicii și a limbajului este din ce în ce mai mult studiată.

(w882)

Neuroni din cortexul auditiv recompun o hartă dinamică și topografică a sunetelor. Muzica, cu toate caracteristicile sale, armonie, melodie sau ritm, va fi integrată la nivel neuronal, în special de către cortexul temporal drept. Printre alte funcții, emisfera stângă este responsabilă de integrarea ritmului. Practicarea muzicii poate avea influențe asupra modificărilor creierului, ceea ce numim «plasticitate cerebrală». Diferite tehnici de imagistică furnizează informații prețioase pentru studiul structurii și funcției creierului. Zonele creierului activate de muzică intervin în elaborarea limbajului, a atenției, memoriei, controlului executiv și motor. Epilepsia muzicogenă, halucinațiile auditive, muzicofilia, constituie doar câteva subiecte ce suscită mult interes.

Muzicoterapia se bazează pe date de cercetare științifică, fiind adaptabilă și individualizată pentru fiecare pacient. Noile perspective de cercetare științifică legate de muzică și funcția creierului, constituie un subiect pasionant căci, așa cum spunea Hans Christian Andersen, ”Acolo unde cuvintele eșuează, muzica vorbește”.

* Tratamente moderne în stomatologie

Invitat: dr. Ada Epistatu, medic primar stomatolog, doctor în estetică dentară, competență în implantologie orală

(w882)

De multe ori, frica de un rezultat final incert determină persoanele afectate de aspectul inestetic al dentiției să renunțe la tratamente stomatologice necesare.Tehnologia permite realizarea unui design nou al zâmbetului nostru prin intermediul unui program computerizat prin care este simulat rezultatul final al tratamentelor stomatologice cum ar fi: coronițe, fațete sau implanturi. În concluzie, pacienții pot vizualiza rezultatul înainte de a începe procedurile pentru zâmbetul dorit. Avantajele acestei tehnologii ar fi că oferă posibilitatea armonizării danturii cu trăsăturile feţei, se poate vizualiza situaţia actuală a danturii şi fizionomia feţei, precum şi cum ar arătă totul după tratament. Simularea prin imagini de înaltă calitate permite alegerea variantei de design dorită pentru zâmbet și oferă control și siguranță pentru un zâmbet sănătos și de lungă durată. Mușcătura corectă, sănătatea danturii în toate aspectele sale, completate cu forma naturală și armonioasă, fac un zâmbet să fie perfect.

(w882)

Echipa Un doctor pentru dumneavoastră vă este aproape, oriunde v-aţi afla!

***

Moderator: Măriuca Mihăilescu

Producător: Monica Ancuța

Credit foto Monica Ancuța

 

8:50 Diasporadar

Producător Raluca Tudor

8:55 Smart Diaspora

 

"Iancu Jianu, zapciul", la TVR Internațional

publicat: vineri, 19 aprilie 2024

Sâmbătă, 20 aprilie, la TVR Internațional, de la ora 23.10, vedem primul film din seria Iancu Jianu, realizat în 1981.

Luni, 22 aprilie, de la ora 21:00, la TVR Internațional, vă invităm să urmăriți în direct o ediție "Avocatul dumneavoastră" despre probleme și ...

Dumitru Furdui, în spectacolul din Arhiva de Aur a TVR „Jurnalul unui nebun

Teatrul Naţional de Televiziune prezintă „Jurnalul unui nebun", de N. V. Gogol, miercuri, 24 aprilie, la TVR Cultural și duminică, 28 aprilie, la ...

 

#tvri