loader
Foto

Galerie foto

“Moromeţii” sau clasicismul în artă

TVR Internaţional a difuzat duminică, 15 iulie, de la ora 23:00, filmul “Moromeţii”, ecranizarea lui Stere Gulea după volumul I al romanului cu acelaşi titlu de Marin Preda.

 

Filmul românesc la TVRi

Povestea este scrisă pe fondul destrămării unei familii țărănești tradiționale în timpul schimbărilor sociale din satul românesc de câmpie, în anii premergători celui de-al Doilea Război Mondial, aproape de clipa când “timpul nu mai avea răbdare”.

Personajul principal este Ilie Moromete, capul familiei Moromeţilor, cel care vrea şi încearcă din răsputeri să-i ţină împreună pe toți membrii familiei, fără să vândă din loturile de pământ. Tatăl realizează şi că Niculae, mezinul familiei, a prins drag de carte şi vrea să ajungă în viaţă mai mult decât cioban, pentru că deja o urăşte de moarte pe Bisisica, oaia nărăvaşă din gospodărie.

Filmul a fost realizat în urmă cu aproape trei decenii şi îi are în distribuţie pe Victor Rebengiuc, Luminiţa Gheorghiu, Gina Patrichi, Dorel Vişan, Mitică Popescu, Petrică Gheorghiu, Florin Zamfirescu, Emilia Popescu şi Teodora Mareş.

“Moromeţii” a fost turnat în alb şi negru, cu secvenţe de referinţă pentru cinematografia românească. Alegerea regizorului Stere Gulea a fost susţinută artistic de operatorul Vivi Drăgan Vasile, în timp ce filmul nu ar fi devenit ceea ce este fără costumele perfect integrate în cadru şi poveste, alese şi semnate de Svetlana Mihăilescu.

(w882) Dorel Viş

 

Fiecare secvenţă din film pare să aibă o desfăşurare, un punct culminant şi o morală proprii. Ecranizarea nu ocoleşte, ba chiar ilustrează scolastic marile scene din roman: cine îşi poate imagina acum, citind cartea lui Marin Preda, altfel decât în film, scena tăierii salcâmului ori momentul fugii de acasă a băieţilor celor mari ai lui Ilie Moromete?

Luminiţa Gheorghiu şi Victor Rebengiuc, care i-au interpretat pe Catrina şi Ilie Moromete, au fost aleşi pentru două roluri într-un alt film alb-negru, regizat în 2014 de Radu Jude, “Aferim!”. Cele două personaje au fost “un omagiu pentru un film pe care îl admiră foarte mult, “Moromeţii”, de Stere Gulea”, după cum spune într-un interviu acordat Mediafax regizorul câştigător al Ursului de Argint, la Berlin, în 2015.

 

(w882) Victor Reb

În luna noiembrie 2018, Stere Gulea va prezenta publicului filmul "Moromeţii 2", cu Horaţiu Mălăele şi Dana Dogaru în rolurile principale.

Lista filmelor pe care le puteţi urmări la TVR Internaţional o puteţi afla aici.

1:05 Profesioniştii... cu Eugenia Vodă

*Best of

Invitată Doina Cosman

Emisiune de Eugenia Vodă

2:00 Antidot la uitare (R)

*Edmond Deda

Realizator Irina Ifrimache

(Reluare)
 

"Iancu Jianu, zapciul", la TVR Internațional

publicat: vineri, 19 aprilie 2024

Sâmbătă, 20 aprilie, la TVR Internațional, de la ora 23.10, vedem primul film din seria Iancu Jianu, realizat în 1981.

Luni, 22 aprilie, de la ora 21:00, la TVR Internațional, vă invităm să urmăriți în direct o ediție "Avocatul dumneavoastră" despre probleme și ...

Dumitru Furdui, în spectacolul din Arhiva de Aur a TVR „Jurnalul unui nebun

Teatrul Naţional de Televiziune prezintă „Jurnalul unui nebun", de N. V. Gogol, miercuri, 24 aprilie, la TVR Cultural și duminică, 28 aprilie, la ...

 

#tvri