loader
Foto

Galerie foto

„Moartea domnului Lăzărescu” – sâmbătă, la TVRi

„Moartea domnului Lăzărescu” este filmul românesc programat la TVR Internaţional sâmbătă, 10 octombrie, de la ora 22:00.

 

Filmul românesc la TVRi

Domnul Lăzărescu locuieşte la bloc, apăsat de singurătate după ce soţia i-a murit şi fiica i-a plecat în Canada. Într-o seară, bătrânul se simte rău, cheamă o ambulanţă şi le cere vecinilor ajutorul. Ceea ce părea o formalitate - examinarea şi supraveghearea unui bătrân care a vomat şi care se plânge de dureri de cap - se transformă într-un coşmar. Toată noaptea, echipajul ambulanţei încercă să găsească un spital bucureştean care să accepte pacientul a cărui stare se deteriorează de la o oră la alta.

Scenariul scris de Cristi Puiu şi de Răzvan Rădulescu este inspirat de cazul real al pacientului Constantin Nica, care în 1997 a fost plimbat între spitalele care îi refuzau internarea și care a murit, abandonat în stradă de asistenta medicală şi de şoferul ambulanţei.

În distribuţia filmului îi regăsim pe Ion Fiscuteanu, Luminiţa Gheorghiu, Mimi Brănescu, Monica Bârlădeanu, Clara Vodă, Dana Dogaru, Adrian Titieni, Florin Zamfirescu, Bogdan Dumitrache.

(w882) Moartea do

„Moartea domnului Lăzărescu” a câştigat mai multe premii, între care Marele Premiu "Un certain regard" la Festivalul Filmului de la Cannes, 2005, două premii Bayard d'Or la Festivalul Internaţional al Filmului Francofon, Namur, Belgia, 2005, şi premiul pentru Cel mai bun actor, Ion Fiscuteanu, la Festivalul de la Copenhaga, 2005.

Filmul lui Cristi Puiu a avut premiera în urmă cu zece ani. În deceniul care a trecut peste el, peste spectatorii, telespectatorii şi peste toţi contemporanii lui, tragediile medicale de tipul celei din cazul Nica nu s-au mai repetat, dar sincopele de comunicare zilnică, paşii împiedicaţi către rezolvarea problemelor banale de familie, negocierea bună-voinţei în locul exercitării obligatorii a competenţei par să nu fi ocolit şi să nu înceteze să ocolească peisajul cotidian românesc.

10:00 Agrostrategia

Producător Vlad Macovei

10:50 Smart Diaspora

 
România - hub universitar important în domeniul învăţământului medical

La  emisiunea cu titlul inspirat din Constituţie, „Articolul VII" - Românii din străinătate, s-a discutat despre deficitul de personal din ...

 Cercetarea medicală poate ajuta omul să trăiască mai bine

Marți, 23 aprilie, în direct de la ora 19:00, la TVR Internațional, v-am așteptat la o nouă ediție "Un doctor pentru dumneavoastră".

„Iancu Jianu, Haiducul

Sâmbătă, 27 aprilie, de la ora 23:30, la TVR Internațional revedem filmul de aventuri „Iancu Jianu, Haiducul", producție România, 1981.

 

#tvri