loader
Foto

Minerva Tutovan, detectivul Rodicăi Ojog-Braşoveanu, sâmbătă la TVR i

Considerată Agatha Christie de România – cu care a şi fost contemporană – Rodica Ojog-Braşoveanu a creat personaje de neuitat. Unul dintre ele, profesoara-detectiv, vă înseninează dimineaţa de sâmbătă.

 

Filmul românesc la TVRi

Sâmbătă, 22 noiembrie, de la ora 10.00, la TVR Internaţional povestea poliţiştă prinde viaţă, iar oamenii obişnuiţi ajung în contexte neobişnuite, dar în care se descurcă remarcabil. Şi, fireşte, nu lipsesc situaţiile comice.

Pe scurt, profesoara de matematică Minerva Tutovan devine peste noapte cadru al miliţiei, cu gradul de maior şi elucidează unul dintre cele mai grele cazuri.

Ea are de-a face cu o bandă de falsificatori de diplome universitare, care își selecționează clienții din rândul tinerilor de talent, pe care-i ajută să ajungă celebri. Apoi, prin şantaj, răufăcătorii le smulg tehnicile de producţie.

Însă, aşa cum nota Tudor Caranfil în volumul “Dicționar universal de filme”, o profesoară de matematică, devenită perspicace anchetator, le vine de hac.

(w882) Ileana Sta

După cum vă puteţi imagina, lucrurile nu sunt deloc simple. Cazul începe aşa: profesoara Tutovan ajunge, în miliţie, să lucreze cot la cot cu un fost elev, locotenentul Dobrescu. Obiectivul țintă: descoperirea ucigașului inginerului Pascu, găsit mort în locuința sa.

Un lung și pigmentat ocol ne duce apoi în lumea burlacilor. Cunoaștem, pe urmă, un top-model de succes, cu o viață spectaculoasă, având relații apropiate atât cu cel dispărut, cât și cu cei trei crai tomnatici, suspecți în prima fază a cercetărilor. Ce să vezi apoi? Încă doi ingineri sunt uciși. Abia aici ajungem la miezul problemei şi pătrundem cu adevărat în universul falsificatorilor.

Dar de aici, lucrurile se complică şi mai tare. Cum? Aflaţi urmărind filmul, duminică, la TVR Internaţional.

Iată ce mai nota Tudor Caranfil în acelaşi volum citat mai sus: În intenție, un original polar comic. Inspirată de romanul Rodicăi Ojog-Brașoveanu ”Omul de la capătul firului” eroina e primul anchetator-femeie din filmul românesc, dar pusă să lucreze în tandem cu un bărbat. Rezultă un umor complementar: ea – iute, el – tont, ea – aprigă, el – docil, ea – descurcăreață, el – ageamiu. Interesantă galeria portretistică a suspecților însuflețiși de Cotescu, Besoiu și Șeptilici. Totul, însă, prescris și previzibil.

În rolul Minervei Tutovan o veţi recunoaşte pe tânăra Ileana Stana Ionescu, iar în rolul locotenentului Dobrescu pe Sebastian Papaiani.

Regia: Geo Saizescu

Scenariul: Rodica Ojog-Braşoveanu, Geo Saizescu

Ce alte filme mai puteţi urmări în acest final de săptămâna la TVR Internaţional aflaţi AICI.

***

Filmele pot fi urmărite și pe TVR+, pe tabletă sau mobil.

Descărcați aplicațiile TVR+ pentru IOS și Android!

1:00 Profesioniştii... cu Eugenia Vodă

*Best of

Invitat Octavian Belu

Emisiune de Eugenia Vodă

2:00 Antidot la uitare (R)

*Grigore Moisil

Realizator Irina Ifrimache

(Reluare)
 
Contractul de asigurare și contractul de întreținere

Luni, 29 aprilie, de la ora 21:00, TVR Internațional transmite o nouă ediție ”Avocatul dumneavoastră”.

România - hub universitar important în domeniul învăţământului medical | VIDEO

La  emisiunea cu titlul inspirat din Constituţie, „Articolul VII" - Românii din străinătate, s-a discutat despre deficitul de personal din ...

Ediţie specială

În Vinerea Mare, 3 mai, de la ora 21.00, TVR Internaţional difuzează o ediţie specială a emisiunii " Terasa urbană" , în care artistul Kyrie ...

 

#tvri