loader
Foto

„Memoria vegetală” a românilor din Voivodina

Sezonul nou al seriei de emisiuni „Prezențe românești” a continuat la TVR Internațional, vineri, 15 martie, de la ora 19.30, cu o ediție dedicată situației documentelor vechi din Banatul sârbesc.

 

Prezenţe româneşti

În Voivodina, patrimoniul cultural, inclusiv fondul bibliofil vechi de sute de ani, îndură condiții vitrege. Vorbim în primul rând despre condițiile naturale, care sunt impuse de o zonă cu o hidrologie aparte: apa din pânza freatică este absorbită  de zidurile clădirilor și se transformă, la un moment dat, în agresori ai bunurilor culturale.

(w500) Carte V

Sporii și mucegaiurile, favorizate de  umiditatea excesivă din bisericile, muzeele și chiar casele oamenilor, atacă nemilos și hârtia unor cărți bisericești de la 1600, ce pot fi considerate opere de artă, dar și materialul vegetal din care sunt făcute iile ori alte țesături vechi de peste o sută de ani.

Am adoptat  metafora „memoria vegetală” a lui Umberto Eco tocmai pentru a atrage atenția asupra funcției de tezaurizare și rememorare  a ceea ce înseamnă „românesc deosebit de fragil” în Banatul sârbesc.  Sunt dovezi vulnerabile, supuse unor agresiuni fizice, ce țin de mediu, dar și în pericol de uitare și dispariție.

(w500) Carte V

Lipsa unor specialiști în conservare și arhivare, precum și lipsa fondurilor necesare pentru igienizarea acestor documente vechi sunt aduse în atenția autorităților atât din Provincia Autonomă Voivodina, cât și din România.

(w500) Carte V

***

Program de difuzare la TVR Internațional, ora României:

15 martie - ora 19.30

17 martie - ora 2.30

21 martie - ora 11.30

22 martie - ora 5.00

Edițiile emisiunii „Prezențe românești” sunt disponibile online pe TVR+.

***

Realizator și producător: Mihaela Iamandei

Director de imagine: Claudiu Petringenaru

20:50 Drag de România mea!

​Prezintă: Paul Surugiu-Fuego

Invitati: Men Radulescu, Stela Enache, Raoul, Mirabela Dauer, Corina Danila, Monica Ghiurco, Iuliana Marciuc

Producător Codruţa Prunariu

Jurnaliști: Adina Toderașcu, Andreea Baciu

22:30 Brilliant

Realizator şi producător Loredana Negrilă

 
Contractul de asigurare și contractul de întreținere

Luni, 29 aprilie, de la ora 21:00, TVR Internațional transmite o nouă ediție ”Avocatul dumneavoastră”.

România - hub universitar important în domeniul învăţământului medical | VIDEO

La  emisiunea cu titlul inspirat din Constituţie, „Articolul VII" - Românii din străinătate, s-a discutat despre deficitul de personal din ...

Ediţie specială

În Vinerea Mare, 3 mai, de la ora 21.00, TVR Internaţional difuzează o ediţie specială a emisiunii " Terasa urbană" , în care artistul Kyrie ...

 

#tvri