loader
Foto

Memoria exilului românesc, într-o nouă întâlnire cu „A doua Românie”

Joi, 13 iulie, de la ora 21.00,  TVR Internațional v-a propus să revedeți o ediție de colecție a emisiunii „A doua Românie”.

 

Corina Dobre
A doua Românie
„Memoria Exilului Românesc” este o tema importantă pentru telespectatorii noștri, mulți dintre ei cunoscând în mod direct fenomenul exilului românesc din perioada totalitară. Despre importantă cunoașterii istoriei comunismului din România și a fenomenul exilului românesc, generat de regimul totalitar, am stat de vorbă cu Daniel Șandru, președinte executiv al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc. Am aflat noutăți și despre biblioteca exilului, despre radiourile care transmiteau în limba română din străinătate și despre lista personalităților din exilul românesc postbelic.

Și tot în această ediție v-am invitat să urmăriți mărturii emoționante de la evenimentul aniversar dedicat cunoscutului realizator de emisiuni de la Radio Vocea Americii și Europa Liberă Mircea Carp. În cinstea sa, la Reprezentanța de la București a Memorialului Victimelor Comunismului și al Rezistenței, au fost lansate două noi volume.

Mănăstirea Godoncourt din Franța este unul dintre locurile în care numeroși români din Franța, Luxemburg şi Germania se reunesc,  pentru a se reculege și pentru a-și alina dorul de țară.  Iar aceste întâlniri de suflet se datorează și devotamentului de care dă dovadă Maică Stareță Doroteea Ștefanache, de profesie medic veterinar.
(w882) Maica la A

Recent au avut loc  o serie de evenimente religioase și culturale, iar oaspeții s-au bucurat și de tezaurul muzicii psaltice în limba română. În cadrul întâlnirii românilor, a avut loc și vernisajul expoziției de pictură „Amintiri dintr-o  copilărie în România”, cu lucrări ale pictoriței Elena Zouain.

***

Moderator: Corina Dobre

Realizator şi producător: Liliana Văduva

Edițiile emisiunii pot fi urmărite pe TVR+.

11:30 Prezenţe româneşti

*Mirabela Rusu şi Gabriel Blaj, SUA

Marian Voicu vă invită să îi cunoaşteţi pe Mirabela Rusu-lector la Universitatea Stanford şi pe Gabriel Blaj-cercetător la Universitatea Stanford, Acceleratorul Naţional SLAC. Realizator şi producător Marian Voicu

(redifuzare)

12:00 Articolul VII (R)

* Diaspora în Cercetarea Ştiinţifică şi Învăţământul Superior din România

Invitat: Adrian Curaj, director general, Unitatea Executiva pentru Finanțarea Învățământului Superior, a Cercetării Dezvoltării și Inovării (UEFISCDI).

Moderator si realizator Mihaela Crăciun

Redactori: Lilia Anghel şi Marian Nicola

Producători: Iulia Popescu si Mihaela Iamandei

(Reluare)
 
TVR: programe dedicate alegerilor locale şi europarlamentare

Televiziunea Publică difuzează aproximativ 15.000 de minute de emisiuni de promovare şi dezbateri electorale pe 10 posturi din portofoliu.  

Echipa un "Un doctor pentru dumneavoastră" v-a invitat să urmăriţi miercuri, 8 mai, la TVR Internațioanl, de la ora 11:00, o ediţie în care am ...

„Fraţii Jderi”, în topul celor mai vizionate filme românești

TVR Internațional programează sâmbătă, 11 mai, de la ora 23:30, „Frații Jderi” (România, 1974), după romanul omonim al lui Mihail Sadoveanu. ...

 

#tvri