loader
Foto

Medici care schimbă lumea

Luni, 6 februarie, de la ora 19:00, echipa emisiunii „Un doctor pentru dumneavoastră” vă propune două teme care au în vedere o stare de sănătate mai bună: cercetarea medicală și combaterea obezității.

 

Ana Maria Ghiur
Un doctor pentru dumneavoastră

Cercetarea medicală și lupta pentru viață

Invitat: din Germania, acad.prof.dr. Anca Ligia Grosu, membru de onoare al Colegiului American de Radiologie, o distincție de care se bucură puțini europeni

(w882) 2

O carieră fabuloasă în elita de cercetare medicală mondială! S-a născut la Cluj-Napoca și a emigrat în Germania pentru specializare în Radiooncologie. După 15 ani în München, s-a mutat în SUA pentru cercetare în domeniul terapiei cu protoni, la Harvard Medical School din Boston, instituție academică de renume mondial. Este profesor în radiologie oncologică, medic, membru al Academiei Naționale Germane de Științe Leopoldina și conduce una dintre cele mai mari clinici de tratare a cancerului din statul german, Clinica de Radioterapie a Spitalului Universitar din Freiburg. Activitatea științifică se concentrează asupra radiochirurgiei, a radioterapiei stereotactice și asupra introducerii imaginilor biologice în planificarea radioterapeutică. Lucrările științifice, considerate pionierat, au deschis drumuri pentru radioterapii personalizate, de mare precizie, care pot salva viețile pacienților.

(w882) 8

Pentru recunoașterea cercetărilor științifice remarcabile, respectiv integrarea domeniului imagisticii medicale și biologice în procesul de planificare a radioterapiei în radiologia oncologică a primit premiu Alfred Breit, unul dintre cele mai prestigioase premii științifice acordate în domeniu.


Obezitatea, calea sigură spre boli cronice

Invitat: prof. dr. Laura Iliescu, șef Secția Medicină Internă II, IC Fundeni

(w882) 3

Până în 2025, mai mult de 2,7 miliarde de adulţi vor suferi de obezitate la nivel mondial. Obezitatea la copii şi adolescenţi atinge deja proporţii alarmante în lume. Conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, 75% dintre bolile contemporane sunt cauzate de obezitate: boli cardiovasculare, afecţiuni hepatice, atac cerebral, tulburări de respiraţie, diabet, chiar cancer. Soluţia pentru a evita complicaţiile, unele fatale, este să pierdem kilogramele în exces. Primul semn la care este recomandat să avem grijă este burta proeminentă. Obezitatea e rezultatul unei combinații de cauze și factori individuali, cum ar fi genetica și comportamentul, respectiv alimentație, activitate fizică, stres sau utilizare de medicamente și poate avea efecte grave asupra sănătății mintale și a calității vieții. 

***

15 ediții speciale dedicate cercetării

(w882) gghh

15 medici români celebri în diaspora fac echipă cu 15 doctori care au ales România şi luptă zilnic pentru pacienţi în ţara care i-a format. Toți performează şi în cercetare.

"Medici care schimbă lumea. Cercetători în medicină", o campanie marca Un doctor pentru dumneavoastră.

Dincolo de descoperiri răsunătoare și tehnologii inovative în medicină, ne mândrim cu românii de peste granițele ţării, doctori care au revoluționat mapamondul. Suntem sprijin pentru fiecare dintre dvs., împreună cu invitații noștri de renume mondial!

***

(w882)

Moderator: Ana Maria Ghiur

Jurnalist tv: Lucian Băbeanu

Producător tv: Monica Ancuța

***

Credit foto: Monica Ancuța

***

Vă reamintim că așteptăm opiniile și sugestiile pe pagina noastră de Facebook.

Puteți urmări edițiile emisiunii și pe TVR+

8:25 5 minute de istorie cu Adrian Cioroianu

Realizator Irina Ifrimache

8:30 În Slujba Binelui

La 30 de ani de când Mitropolia Basarabiei şi-a reluat misiunea spirituală, observăm strădania preoţilor de pe ambele maluri ale Prutului-adevăraţi promotori ai valorilor şi spiritului românesc-de a face misiune în parohiile din Republica Moldova. Patriarhia Română susține Ortodoxia în spațiul dintre Prut şi Nistru, iar duhovnicii reuşesc să-i adune pe oameni în jurul bisericii şi să ridice lăcaşuri de cult acolo unde n-a existat niciodată un loc de rugăciune. Rând pe rând, vă vom prezenta istoriile lor-exemple demne de urmat.

Moderator si producator Tatiana Slivca

(redifuzare)

 

Luni, 27 martie, de la ora 21.00 , la TVR Internațional, vă invităm să urmăriți o nouă ediție "Avocatul dumneavoastră".

Concert-eveniment în deschiderea grilei de primăvară TVRi

Pe scena Palatului Național „Nicolae Sulac” din Chişinău se vor întâlni mari artişti de pe ambele maluri ale Prutului. Concertul „Limba Română e ...

Un doctor pentru dumneavoastră: Un nou sezon cu informații utile pentru sănătate!

Luni, 27 martie, începe un nou sezon al emisiunii ”Un doctor pentru dumneavoastră” la TVR Internațional. De peste 15 ani, medici români ...