loader
Foto

Galerie foto

Maria, profesoara de limba norvegiană, joi la “Lumea şi noi”

Joi, 4 februarie, de la ora 20.30, la TVR Internaţional ați descoperit povestea unei românce care, de 10 ani, le predă norvegienilor pe limba lor.

 

Lumea şi noi

Ediția este disponibilă online pe TVR+.

Maria Valentina Borgersen
este profesoară la un colegiu din Oslo şi predă limba norvegiană şi engleza. La întâlnirea cu echipa “Lumea şi noi”, ne-a explicat, în primul rând, diferenţele dintre sistemul de învăţământ din Norvegia şi cel din România. Apoi ne-a spus şi povestea ei.

Chiar dacă e departe de casă, Maria nu a uitat de ţara natală şi o promovează ori de câte ori se iveşte un context prielnic. Ea spune că uneori are ocazia să vorbească şi româneşte, iar asta o bucură mult.

Maria Valentina Borgersen a plecat din România în urmă cu 16 ani, când a ales să trăiască în ţara de origine a soţului ei. Aşa a ajuns în Norvegia, ţara cu cei mai fericiţi oameni din lume, dar nu a uitat niciodată că s-a născut la Severin şi a studiat la Oslo.

În 2009, Maria a terminat facultatea şi a devenit profesor de limba norvegiană, de engleză şi de ştiinţe sociale. O performanţă la care nu s-a gândit niciodată în ţară.

(w882) Maria Vale

De şase ani, Maria Valentina Borgersen predă limba norvegiană şi limba engleză la colegiul din Drammen. Ea face parte dintr-un sistem educaţional în care se pune accent pe stimularea gândirii elevului şi pe munca în echipă.

Acum are în grijă 21 de copii de clasa a doua din multe colţuri ale lumii: Turcia, Pakistan, Africa. Doar o fată este norvegiancă. Uneori, în clase predau şi trei profesori simultan. Sunt două cadre didactice şi un profesor de sprijin, specializat în nevoile elevilor cu probleme fizice sau psihice. În Norvegia, încă din 1990, copiii cu deficienţe sunt integraţi în şcolile normale. Doar testele sunt adaptate fiecărui elev, în rest nu se fac diferenţe.

Realizator Cristina Ţilică

***

Emisiunea poate fi urmărită și pe TVR+, pe tabletă sau mobil.

Descărcați aplicațiile TVR+ pentru IOS și Android!

1:10 Ediţie limitată

Prezinta Marius Constantinescu Producător Bianca Sărăţeanu

2:00 Omul anului

Moderator Mădălina Dobrovolschi şi Bogdan Muzgoci

Producator Oana Turcu

Coordonator proiect Nicolae Cozma

 
De Florii, spectacol folcloric de excepţie, la TVR 1 şi TVR Folclor

Ediţiile speciale pot fi urmărite la TVR 1 și TVRi,  sâmbătă, 27 aprilie și duminică 28 aprilie, de la ora 13.00, în emisiunea „Tezaur folcloric” ...

”A doua Românie”: Despre echilibrul între știință, spiritualitate și identitate culturală

Joi, 25 aprilie, de la ora 21:00, la TVR Internațional, Corina Dobre ne-a dat întâlnire la o nouă ediție a emisiunii ”A doua Românie”.

Anul omagial 2024, dedicat pastorației și îngrijirii bolnavilor

În Lunea Mare, la TVR Internațional, de la ora 19:00: Un doctor pentru dumneavoastră = "Doctori fără de Arginți".

 

#tvri